Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Anglijā atrasti lielākā jūras dinozaura kauli - tas bijis garāks par diviem autobusiem

© Pixabay.com

Zinātniekiem izdevies identificēt, iespējams, lielāko ķirzaku, kas klaiņojusi pa jūrām un okeāniem laikā, kad pa zemi staigāja sauszemes dinozauri, raksta BBC.

Ir grūti precīzi pateikt, cik liels bija šis rāpulis, bet acīmredzot tā garums bijis apmēram divu mūsdienu autobusu lielumā.

Jūras gigants dzīvojis apmēram pirms 202 miljoniem gadu, un fosiliju mednieki atklāja tā žokli pludmalē Somersetā Anglijā 2016. gadā. Pēc četriem gadiem tēvs un meita, ejot gar jūras krastu, atrada vēl vienu.

Eksperti saka, ka žokļi piederējuši milzīgiem ihtiozauriem, kas varēja būt līdz 25 metriem gari.

"Pamatojoties uz žokļa kaulu lielumu, kas bija attiecīgi virs viena un diviem metriem, viss rāpulis būtu bijis aptuveni 25 metrus garš," sacīja Dr. Dīns Lomakss, Bristoles universitātes paleontologs, kurš aprakstīja atradumu.

Tomēr, lai pārliecinoši noteiktu izmiruša jūras giganta izmēru, joprojām ir jāatrod tā pilns galvaskauss un skelets. Līdz šim atrastie pārakmeņojušos kaulu fragmenti ne vienmēr veido kopējo ainu, lai gan noteikti sniedz kādu priekšstatu.

Ihtiozauru piemeklēja daudzu citu juras perioda dzīvnieku sugu liktenis, kuras izmira globālas kataklizmas rezultātā, un nākamie jūru iedzīvotāji vairs nesasniedza tik milzīgus izmērus.

Zinātnieki pirmo reizi ieraudzīja milzīgo rāpuli 2016. gadā. Fosiliju mednieks Pols de la Salle, kurš šai aizraujošajai darbībai ir veltījis 25 gadus, kādu dienu kopā ar sievu Kerolu pētīja Somersetas pludmales.

Šajā dienā viņam neticami paveicās, jo viņš atrada to, kas kļuva par viņa dzīves galveno atradumu - pirmo zinātnei zināmo žokļa kaulu, kas piederēja milzu ihtiozauram.

Viņš parādīja atradumu Dīnam Lomaksam. Viņi uzreiz domāja, ka varētu izdarīt svarīgu atklājumu, taču, lai pārliecinoši runātu par izmirušās ķirzakas lielumu, joprojām nebija pietiekami daudz datu.

"Mēs turējām īkšķus, lai šis nebūtu pēdējais atradums," sacīja Dr. Lomakss. Par laimi, veiksme bija viņu pusē, jo 2020. gadā otru fosilo kaulu atrada tēvs un meitas tikai 10 km attālumā no pirmā.

“Es biju ļoti pārsteigts un vienkārši nevarēju atjēgties. Biju pārliecināts, ka tas bija nekas cits kā milzīga ihtiozaura otrais milzu žoklis, kas piederēja tam pašam indivīdam kā Pola atrastā fosilija," sacīja Dīns.

Kad Pols uzzināja par jauno atradumu, viņš steidzās uz pludmali, lai palīdzētu. "Es rakos un rakos pa biezajiem dubļiem, un pēc apmēram pusstundas mana lāpsta atsitās pret kaut ko cietu, kas izrādījās lieliski saglabājies kauls," viņš teica.

Meklēšana turpinājās, un tika atrasti vēl vairāki otrā žokļa fragmenti, pēdējais no tiem - 2022. gadā.

Pēc šiem atklājumiem kļuva iespējams precīzāk novērtēt izmirušā jūras giganta lielumu. Zinātnieki ir secinājuši, ka ir atraduši jaunu ihtiozauru sugu, ko viņi nosauca par Ichthyotitan severnensis, kas aptuvenā tulkojumā no latīņu valodas nozīmē "milzu zivīm līdzīga Severnas ķirzaka" - Severna ir garākā upe Britu salās.

Drīzumā visas atrastās fosilijas būs apskatāmas Bristoles muzejā.

Pols, kurš trīs gadus turēja žokli garāžā, sacīja, ka ir gan bēdīgs, gan atvieglots, ka drīz vairs nebūs atbildīgs par tik zinātniski svarīgu atradumu.

Dr. Lomakss teica, ka atklājums uzsver, cik svarīgi zinātnei ir amatieru fosiliju kolekcionāri.

"Jums nav jābūt pasaulē atzītam ekspertam, lai izdarītu pārsteidzošu atklājumu," viņš teica. "Ja esat apveltīts ar pacietību un vērīgu aci, tad jūsu atklājumi var teikt jaunu vārdu zinātnē."