Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 795. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:11]

© Flickr

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 28. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:11. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā ikvakara videouzrunā sacījis, ka globālais vairākums var un tam vajadzētu likt Krievijai atjaunot taisnīgu mieru, un Ukrainas miera samits jūnijā varētu likt tam pamatus, vēsta medijs "Ukrainska Pravda".

"Tieši jūnijā var sākties ceļš uz taisnīgu mieru," piebilda Ukrainas prezidents.

Zelenskis savā uzrunā arī sacīja, ka Ukraina ir izpildījusi visus nosacījumus, kas nepieciešami, lai sāktu sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā, un tagad "ES pusei ir jāpilda savas saistības".

18:53. Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis intervijā tabloīdam "Bild" sacījis, ka "nebūs pārsteigts", ja Krievijas Federācija uzbruks Polijai, lai gan uzskata, ka šādā scenārijā Krievija zaudētu.

"Krievija mūsu vēstures 500 gadu laikā daudzkārt ir uzbrukusi Polijai. Tāpēc mēs nebūsim pārsteigti. Bet šajā scenārijā Krievija zaudēs, jo mēs, Rietumi, esam daudz spēcīgāki par Krieviju. Ukraina nekaro viena. Pretstatā tam, kas bieži notika pagātnē, mēs necīnīsimies vieni," apgalvoja Sikorskis.

17:49. Krievijas karaspēks svētdienas pēcpusdienā raidījis triecienu pa rūpniecības objektu Zaporižjas pilsētā, apgabala militārās pārvaldes vadītājs Ivans Fjodorovs raksta savā kanālā vietnē "Telegram".

"Pulksten 13:37 [Zaporižjas pilsētā] un apgabalā atskanēja spēcīgs sprādziens. Krievi mērķēja uz vienu no pilsētas industriālajiem objektiem. Tiek noskaidrota sīkāka informācija par nodarītajiem postījumiem. Par laimi, cietušo nav."

16:42. Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus, ziņo aģentūra LETA.

Ukraiņi atkāpušies uz jaunām aizsardzības līnijām uz rietumiem no Berdičiem, Semenivkas un Novomihailivkas.

"Vissarežģītākā situācija ir Pokrovskas un Kurahoves virzienā, kur turpinās sīvas kaujas. Ienaidnieks šajos virzienos ir iesaistījis līdz pat četrām brigādēm un cenšas attīstīt uzbrukumu uz rietumiem no Avdijivkas un Marjinkas, virzoties uz Pokrovsku un Kurahovi," savā "Telegram" kanālā raksta Sirskis.

15:44. Krievijas uzbrukumu rezultātā Harkovas un Doņeckas apgabalos tika ievainoti četri civiliedzīvotāji, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Ievainoto cilvēku skaits palielinājās pēc Krievijas bezpilota lidaparāta sadursmes ar kravas automašīnu Vovčanskā. Divi autovadītāji nogādāti slimnīcā.

Tikai vienas dienas laikā krievi piecas reizes apšaudīja Doņeckas apgabala apmetnes. Kopumā no frontes līnijām evakuētas 126 personas, tostarp divpadsmit bērni.

14:27. Ukrainas Aizsardzības ministrija ziņo, ka Krievijas karaspēks 27. aprīlī kopā veicis triecienus pa 13 Ukrainas apgabaliem. Ministrija atzīmē, ka tika mērķts pa 119 apdzīvotām vietām un 87 infrastruktūras objektiem.

Krievijas karavīri izmantoja dažāda veida ieročus, tostarp mīnmetējus, artilēriju, tankus, daudzkārtējas palaišanas raķešu sistēmas, pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas, stratēģiskās un taktiskās raķešu sistēmas, kā arī stratēģiskās un taktiskās lidmašīnas.

13:14. Apvienotās Karalistes aģentūras ir aprēķinājušas, ka kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma Krievija Ukrainā ir zaudējusi aptuveni 450 000 karavīru un vairāk nekā 10 000 bruņumašīnu, ziņo izdevums "UK Defence Journal".

Tiek pieminēts, ka privāto militāro kompāniju algotņu bojāgājušo skaits nav zināms.

12:25. Pēc ASV tālas darbības raķešu piegādes Ukrainai Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis paudis cerību, ka arī Vācijas kanclers Olafs Šolcs mainīs savas domas un piekritīs Kijivai nodot vācu ražotās spārnotās raķetes "Taurus".

"Ceru, ka kanclers jūtas pēdējo dienu notikumu iedrošināts," intervijā tabloīdam "Bild am Sonntag" un citiem mediju uzņēmuma "Axel Springer" izdevumiem izteicies Sikorskis.

Ministrs norādījis, ka ASV raķešu ATACMS piegāde Ukrainai ir reakcija uz karadarbības eskalāciju no Krievijas puses, uz kuru jāreaģē arī Vācijai.

11:31. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka naktī uz 28. aprīli pretgaisa aizsardzības sistēmas notriekušas 17 Ukrainas bezpilota lidaparātus.

Vietējās varas iestādes paziņoja, ka pulksten 03:40 netālu no naftas bāzes Liudinovas pilsētā avarēja trīs bezpilota lidaparāti. Tika ziņots, ka nav cietušo vai postījumu.

Krievijas Aizsardzības ministrija kopā saskaitīja 17 bezpilota lidaparātus, no kuriem visi it kā tika notriekti, tostarp deviņi virs Brjanskas apgabala, trīs virs Kurskas apgabala, divi virs Belgorodas apgabala un trīs virs Kalugas apgabala teritorijas.

10:18. Krievijas karaspēks vakar uzbruka Hersonas apgabalam, skarot dzīvojamos rajonus un kritisko infrastruktūru, ziņo "Ukrainska Pravda".

Ukrainas varas iestādes ziņo, ka uzbrukums bija tēmēts pa apgabala dzīvojamajiem rajoniem, nodarot bojājumus divām augstceltnēm un astoņām privātmājām.

Satriekta augstskola, kritiskās infrastruktūras objekts, lauksaimniecības uzņēmums, saimniecības ēkas, garāža un privātās automašīnas.

Papildus svētdienas rītausmā izšauta raķete pa Hersonas pilsētu un nomestas aviācijas bumbas Berislavas un Hersonas apgabalos.

08:56. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 466 150 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1096 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7279 tankus, 13 991 bruņutransportieri, 11 948 lielgabalus un mīnmetējus, 1050 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 776 zenītartilērijas iekārtas, 348 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9507 bezpilota lidaparātus, 2124 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 065 automobiļus un autocisternas, kā arī 1971 specializētās tehnikas vienību.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Ukrainai ir vajadzīgas vismaz septiņas pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", un mudinājis sabiedrotos netērēt laiku, lai Krievijai apliecinātu savu apņēmību.

Zelenskis arī sacīja, ka pēdējā Krievijas vērienīgā raķešu trieciena laikā Ukrainai, 27. aprīļa rītā, "Krievijas teroristu raķešu trajektorijas un uzbrukums bija plānots tā, lai mūsu pretgaisa aizsardzības darbs būtu pēc iespējas grūtāks".