Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperts: Ukrainai varētu būt padomā kaut kas, kā pabojāt Krievijai 9.maija svētkus

© AFP/Scanpix/Leta

Krievijas spēkiem Ukrainā joprojām pieder iniciatīva kaujas laukā, bet to panākumi ir tikai taktiski, jo krievi nespēj pārraut aizsardzībā esošo ukraiņu fronti, intervijā Latvijas Radio komentēja Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

Kaujas gaitu patlaban raksturojot arī Krievijas īstenotie triecieni Ukrainas civilajai infrastruktūrai, kuru rezultātā cieš un iet bojā mierīgie iedzīvotāji. Pēdējā laikā krievu galvenie civilie mērķi Ukrainā ir Odesa un Harkiva, un īpaši apdraudēta ir enerģētiskā infrastruktūra, norādīja Slaidiņš.

Kā kaujas gaitu raksturojošo trešo iezīmi viņš minēja samērā veiksmīgas asimetriskas operācijas no Ukrainas puses, dodot triecienus Krievijas kontrolētajiem naftas pārstrādes uzņēmumiem un pretgaisa aizsardzības sistēmām. "Lielākais uzsvars ir uz Krimu, kur, izskatās, ka Ukrainas spēki cenšas iznīcināt Krievijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzību," sacīja eksperts, minot, ka, iespējams, Ukraiņi tādā veidā gatavojas uzbrukt Krimas tiltam.

Vaicāts, ko Krievija vēlētos pasniegt saviem iedzīvotājiem kā dāvanu 9.maijā, Zemessardzes štāba virsnieks atbildēja, ka karā kaut ko prognozēt ir ļoti grūti, jo 90% prognožu parasti nepiepildās. "Vai būs kādi būtiski panākumi līdz 9.maijam, tas viss, protams, ir atkarīgs no Krievijas spējām uzbrukt un Ukrainas spējām aizstāvēties," sacīja eksperts.

Viņš pieļāva, ka Ukrainai varētu būt padomā kaut kas, kā pabojāt Krievijai 9.maija svētkus un 7.maijā plānoto autoritārā līdera Vladimira Putina inaugurāciju.