Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

ASV sankcijām pakļautais Vulins iecelts par Serbijas vicepremjerministru

© pixabay.com

Bijušais Serbijas izlūkdienesta (BIA) vadītājs Aleksandrs Vulins, kuram ir tuvas attiecības ar Krievijas amatpersonām un kurš pakļauts ASV sankcijām, ceturtdien iecelts par vicepremjerministru jaunajā Serbijas valdībā.

ASV pagājušā gada jūlijā Vulinu pakļāva sankcijām, apsūdzot viņu nelikumīgā ieroču tirdzniecībā, narkotiku kontrabandā un amata pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā. Pēc sankciju izsludināšanas Vulins atstāja BIA direktora amatu.

Decembrī notikušajās Serbijas parlamenta un pašvaldību vēlēšanās pārliecinoši uzvarēja prezidenta Aleksandra Vučiča pārstāvētā Serbijas Progresīvā partija (SNS). Vēlēšanu norise izsauca protestus gan valsts iekšienē, gan starptautisku nosodījumu par iespējamajiem pārkāpumiem.

Jaunajā valdībā iekļauti arī citi ultranacionālisti un prokremliski noskaņoti politiķi, tai skaitā Nenads Popovičs, kuram ASV piemēroja sankcijas saistībā ar iespējamo korupciju. Valdību vadīs premjerministrs Milošs Vučevičs, kurš ir ilggadējs Vučiča sabiedrotais un bijušais aizsardzības ministrs.

Saskaroties ar Vašingtonas spiedienu, Vulins novembrī atkāpās no Serbijas izlūkdienesta vadītāja amata. "Amerikas Savienotās Valstis un Eiropas Savienība pieprasa manu galvu, lai neieviestu sankcijas pret Serbiju," pēc atkāpšanās no amata paziņoja sacīja Vulins.

Lai gan Serbija oficiāli pretendē uz pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), tā joprojām cenšas saglabāt tuvas attiecības arī ar Krievijas diktatora Vladimira Putina totalitāro režīmu, un Vulina iekļaušana valdībā varētu liecināt par Belgradas vēlmi šīs attiecības vēl vairāk stiprināt.

Kā paziņojusi opozīcijā esošā Brīvo pilsoņu kustība (PSG), Vulina iekļaušana valdībā liecina, ka Serbija pat nomināli vairs neturpina ceļu uz pievienošanos ES.