Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Brazīlijas dienvidus piemeklējusi "ļaunākā katastrofa tās vēsturē"

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva ceturtdien apmeklēja valsts dienvidus, kur lietusgāžu izraisīti plūdi un zemes nogruvumi ir prasījuši 29 cilvēku dzīvības, bet upuru skaits vēl var pieaugt.

Varas iestādes Riugrandi du Sulas štatā ir izsludinājušas ārkārtas stāvokli. Glābēji turpina meklēt desmitiem bez vēsts pazudušu cilvēku sagruvušu māju, tiltu un ceļu drupās.

Vētras postījumi ir skāruši apmēram 150 šī štata pašvaldības. Vismaz 10 cilvēki ir ievainoti, bet ap 10 tūkstošiem cilvēku ir zaudējuši pajumti.

Riugrandi du Sulas štata gubernators Eduardo Leite paziņoja, ka štatu ir piemeklējusi "ļaunākā katastrofa tā vēsturē".

Oficiālais bojāgājušo skaits ceturtdien pieauga no 13 līdz 29 cilvēkiem, bet bez vēsts pazudušo skaits - no 21 līdz 60 cilvēkiem. "Ar visdziļākajām sāpēm sirdī es zinu, ka būs vēl vairāk," sacīja gubernators.

Lula, kurš šajā stihijā vaino klimata pārmaiņas, no rīta ieradās Santamarijas pilsētā ar ministru delegāciju un noturēja darba sanāksmi ar Leiti un citām amatpersonām, lai koordinētu glābšanas pasākumus.

Centrālā valdība jau ir nodrošinājusi 12 lidmašīnas, 45 automašīnas, 12 laivas un 626 karavīrus, lai attīrītu ceļus, izdalītu pārtiku, ūdeni un matračus, un izveidotu patversmes.