Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 803. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:13]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 6. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:13. Nīderlande plāno nosūtīt F-16 iznīcinātājlidmašīnas uz Ukrainu šoruden, tūlīt pēc Dānijas, kas paredz piegādāt pirmos iznīcinātājus vasarā, Nīderlandes aizsardzības ministre Kajsa Ollongrena paziņoja brīfingā Viļņā.

"Viss rit saskaņā ar projektu, kas ietver ukraiņu pilotu apmācību, apkalpojošā personāla apmācību un faktisko lidmašīnu pārvietošanu," viņa sacīja.

"Un, ja mēs spēsim turpināt šo ceļu un viss izdosies Ukrainai viņu valstī, Dānija šovasar nosūtīs pirmo lidmašīnu. Un mēs plānojam piedalīties F-16 piegādēs, kas sākas rudenī," piebilda Ollongrena.

19:08. Krievijas Ārlietu ministrija izsaukusi Apvienotās Karalistes vēstnieku Naidželu Keisiju, lai izteiktu Londonai draudus saistībā ar tās lēmumu atļaut Ukrainai ar britu ieročiem veikt triecienus Krievijas teritorijā, ziņo "European Pravda".

Sergeja Lavrova birojs paziņoja, ka, atzīstot Kijevas tiesības izmantot Apvienotās Karalistes sagādātos ieročus, lai dotu triecienu Krievijai, Apvienotā Karaliste ir kļuvusi par "de facto" pusi "konfliktā" Ukrainā.

"Naidžels Keisijs ir brīdināts, ka atbilde uz Ukrainas triecieniem, izmantojot britu ieročus Krievijas teritorijā, varētu būt [mērķēti] uz jebkuru Apvienotās Karalistes militāro objektu un aprīkojumu Ukrainas teritorijā un ārpus tās," paziņoja Lavrovs.

17:59. Harkivas apgabala militārās pārvaldes priekšnieks Oļehs Siņehubovs sociālās saziņas vietnē "Telegram" paziņojis, ka krievi veikuši triecienu pilsētai un tās apkārtnei. Harkivā dzirdēti sprādzieni.

Par uzbrukumu Siņehubovs paziņoja plks. 16:47 un mudināja cilvēkus Harkivā un tās apkārtnē meklēt patvērumu.

17:11. Eiropas Komisija nosūtījusi ES valstīm priekšlikuma projektu 14. sankciju paketei pret Krieviju. Priekšlikumā cita starpā iekļauti ierobežojumi sašķidrinātās dabasgāzes importam no Krievijas, lai gan nav plānots pilnīgs embargo, ziņo raidstacija "Polskie Radio".

Komisija arī vēlas noteikt sankcijas vairākiem Krievijas tā dēvētās "ēnu flotes" kuģiem, kas pārvadā Krievijas naftu, neievērojot ES ierobežojumus. Viņiem tiks aizliegts iebraukt Eiropas ostās.

Priekšlikums arī aizliegtu tādiem transporta uzņēmumiem, kur vismaz 25% pieder Krievijai, darboties ES.

16:04. Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis ir apmeklējis frontes līniju, kur krievi ir koncentrējuši savus galvenos spēkus gaidāmajai ofensīvai, ziņo tiešsaistes izdevums "Ukrainska Pravda".

Sirskis esot strādājis ar komandieriem un pieņēmis nepieciešamos lēmumus, lai stiprinātu aizsardzību ar rezervēm un piešķirtu papildu raķetes, munīciju, elektroniskās karadarbības sistēmas un bezpilota lidaparātus.

Kājnieku dienā 6. maijā viņš arī pasniedza apbalvojumus karavīriem, kuri izcēlušies kaujās ar krieviem.

15:06. Ungārijas vicepremjers Žolts Semjēns paziņojis, ka Budapešta nenodos Kijevai ukraiņu bēgļus, kuri ir pakļauti militārajam dienesta, raksta medijs "European Pravda".

"Ungārija neizdos bēgļus Ukrainai. Mēs neizmeklējam, vai persona, pēc ukraiņu domām, ir atbildīga par militāro dienestu vai nē. Pamata cilvēcības dēļ mēs nepieļausim viņus sūtīt nāvē," sacīja Semjēns.

14:05. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba uzskata, ka ir trīs komponentes, kas noteiks Eiropas aizsardzības nozares panākumus, ziņo Ukrainas Ārlietu ministrijas preses dienests.

Kuleba sacīja, ka pirmā komponente ir kopējas aizsardzības industriālās telpas izveide ES un partnervalstīs un kandidātvalstīs.

Otra ir ilgtermiņa plānošana, līgumi un iepirkumi.

Bet trešā kompnente ir pastiprināta sadarbība starp Ukrainas un ES aizsardzības industrijām.

Kuleba norādīja, ka Ukraina tagad ir Eiropas aizsardzības nozares lielvalsts. Viņš piebilda, ka daudzas valdības un uzņēmumi jau sadarbojas ar saviem Ukrainas kolēģiem un ieguvumi ir milzīgi.

13:08. Krievi pirmo reizi uzbrukuši Harkivas apgabala Kupjanskas rajona teritorijai ar modificētu planējošo aviācijas bumbu FAB-1500, iznīcinot veselu ielu, vietnē "Facebook" paziņojis Ukrainas Nacionālās policijas Galvenās pārvaldes pārstāvis Serhijs Bolvinovs.

"Apkārt viss tricināja tā, it kā būtu sākusies zemestrīce. Ar vienu triecienu tika sagrauta vesela iela. Monačiņivkas ciema iedzīvotājiem bija jājūt un jāredz tāds postījums. Ienaidnieks izmantoja ārkārtīgi spēcīgu ieroci - sprādzienbīstamu bumbu, kas sver pusotru tonnu," raksta Bolvinovs.

12:04. Ukraina ir veikusi visas nepieciešamās reformas un tagad ir "viena soļa attālumā no uzaicinājuma" pievienoties NATO, paziņojis Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

Intervijā Kanādas raidorganizācijai CBC Šmihaļs sacīja, ka Ukraina sagaida, ka NATO valstis pieņems lēmumu par dalības pieteikumu nākamajā alianses samitā Vašingtonā jūlijā.

Ukraina oficiāli pieteicās dalībai NATO 2022. gada septembrī - septiņus mēnešus pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma.

11:02. Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) pētnieki.

ISW analītiķi ziņo, ka nesen uz Kurskas apgabalu no frontes līnijas Zaporižjas apgabalā pārvietots bataljons no Pleskavas 76. gaisa desantnieku divīzijas.

Pēc ukraiņu militārā analītiķa Konstantīna Mašovca aprēķiniem, Krievija ziemeļu grupējumā jau ir sapulcinājusi aptuveni 50 000 karavīru: vairāk nekā 31 000 Belgorodas apgabalā, vairāk nekā 10 000 Kurskas apgabalā un vairāk nekā 8000 Brjanskas apgabalā.

10:06. Francijas prezidents Emanuels Makrons mēģinās pārliecināt Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu izmantot Ķīnas sviras pār Krieviju, lai tuvinātu kara beigas pret Ukrainu, ziņo medijs "European Pravda".

Amatpersona, kas ir iesaistīta sanāksmes gatavošanās procesā un vēlējās palikt anonīma, sacīja, ka Makrons aktualizēs jautājumu par Ķīnas uzņēmumiem, kas piegādā Krievijai produktus, kas palīdz tai karot pret Ukrainu.

Sji Dzjiņpins ieradās Francijā 5. maija pēcpusdienā.

8:56. Ukrainas aizsardzības spēki turpina nodarīt zaudējumus Krievijai. Pēdējā diennaktī vien okupanti zaudējuši 1040 karavīrus, 34 bruņumašīnas un 16 artilērijas sistēmas. Kopējais Krievijas zaudēto karavīru skaits kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sasniedz jau 475 300.

00:10. Dažādu iemeslu dēļ Ukrainas robežsargi katru dienu liedz 120-150 cilvēkiem atļauju atstāt Ukrainu, raksta pravda.com.ua.