Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Āzijā nepanesams karstums; tiek pārspēti temperatūras rekordi

© Pixabay.com

Daļu Dienvidāzijas un Dienvidaustrumu Āzijas ir pārņēmis ārkārtējs karstums - tas jau ir nogalinājis desmitiem cilvēku, raksta The Guardian.

Karstuma dēļ tiek slēgtas skolas, iznīcināta labība un apdraudēta iedzīvotāju veselību. Pastāv bažas, ka, karstuma vilnim plosoties, situācija tikai pasliktināsies.

Pagājušajā mēnesī Filipīnās un Bangladešā tika slēgtas skolas nepanesamā karstuma dēļ. Valdības visā reģionā izplatīja brīdinājumus par ietekmi uz veselību. Kopš gada sākuma Taizemē karstuma dūriena dēļ gājuši bojā vismaz 30 cilvēki, un rīsu ražas ir iznīcinātas.

Gaisa temperatūras rekordi pārspēti visā reģionā - Bangladešā reģistrēts vissiltākais aprīlis vēsturē, ar maksimālo dienas temperatūru no 2 līdz 8 grādiem virs dienas vidējās temperatūras - 33,2 grādiem.

Mjanmas Magvejas reģionā tika reģistrēti 48,2 grādi, kas ir karstākā aprīļa temperatūra kopš rekordu sākuma.

Vjetnamā 102 meteoroloģiskās stacijas ziņoja par rekordaugstu temperatūru.

Valsts ziemeļu un centrālajos rajonos temperatūra bija līdz pat 4 grādiem augstāka nekā šajā laikā pērn - temperatūra virs 43 grādiem pagājušajā nedēļā fiksēta septiņās stacijās. Arī Kalkutā, Indijā, temperatūra sasniedza 43 grādus, kas ir karstākā aprīļa diena pilsētā kopš 1954. gada.

Indijas Tropu meteoroloģijas institūta klimata zinātnieks Roksis Metjū Kols sacīja, ka karstuma viļņi kļūst arvien biežāki, intensīvāki, ilgāki un plašāki.

“Esam kā amerikāņu kalniņos. Temperatūra tuvākajā laikā nekritīsies, kas nozīmē, ka mums ir jābūt gataviem,” sacīja speciālists. "Valdībām ir jāpielāgojas - jāizstrādā politika, lai, piemēram, izlemtu, kad slēgt skolas vai kā aizsargāt darbiniekus," viņš piebilda.

Tiek uzsvērts, ka cilvēka darbības izraisītās klimata pārmaiņas visā pasaulē noved pie ekstremāliem laikapstākļiem, kā rezultātā pieaug nāvējošu katastrofu biežums un pieaugums - karstuma viļņi, sausums, plūdi, meža ugunsgrēki u.c. Vismaz ducis nopietnāko klimata katastrofu pēdējā desmitgadē būtu bijušas gandrīz neiespējamas, ja ne cilvēka izraisītas klimata pārmaiņas.