Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Tūkstošiem riteņbraucēju Romā, Londonā un Edinburgā pieprasa uzlabot velosatiksmes drošību

Tūkstošiem riteņbraucēju sestdien sapulcējās Londonas, Edinburgas un Romas centrā, protestējot pret nedrošajiem velosatiksmes apstākļiem.

Velosipēdistu protesta akcijas "Riteņbraukšanai piemērotas pilsētas" iniciators ir britu laikraksts "The Times", kas pieprasa no gaidāmo pašvaldību amata kandidātiem konkrētus solījumus satiksmes drošības uzlabošanai, norādot uz šogad avārijās bojā gājušiem 26 riteņbraucējiem.

Neskatoties uz nemitīgo lietu, Londona ielās devās aptuveni 10 000 visdažādāko velosipēdistu, krietni pārspējot akcijas organizētāju prognozes. Arī Edinburgā protestā piedalījās 3000 riteņbraucēju, sarīkojot visu laiku lielāko velosipēdistu demonstrāciju.

"Ja mēs ņemam par piemēru Nīderlandi, kur vairums cilvēku brauc ar velosipēdu, tad mēs vēlamies, lai šeit būtu tāpat," sacīja Londonas Velosipēdu kampaņas pārstāve Sjūzena Foga.

"Tik daudz cilvēku vēlas braukt ar velosipēdu, taču viņi nejūtas droši. Tāpēc šīs kampaņas mērķis ir panākt, lai ielās būtu drošāk un ērtāki velosipēdistiem," norādīja Foga.

Londonā velosipēdisti pārpludināja Pikadiliju, Trafalgāra laukumu un Parlamenta laukumu, pilnībā bloķējot satiksmi un pieprasot konkrētus solījumus satiksmes drošības uzlabošanai.

Pirmdien Londonas mēra amata pieci kandidāti tiksies "The Times" rīkotā diskusijā par velosatiksmes apstākļiem, kas kļūst aizvien aktuālāks jautājums vēlētājiem, kas izraudzīsies Lielbritānijas galvaspilsētas mēru.

Britu kampaņai sekoja arī itālieši, tūkstošiem riteņbraucēju sapulcējoties Romas centrā pie Kolizeja.

"Ielās notiek pilsoņu karš. Šo svarīgo lēmumu pieņemšana ir atlikta pārāk ilgi. Nīderlandē velosipēdistiem labvēlīgās politikas tika pieņemtas pirms 40 gadiem. Mēs atpaliekam par 40 gadiem," norādīja viens no protestētājiem.

Pēc protesta organizētāju datiem, pēdējā desmitgadē Itālijā bojā gājuši vairāk ne kā 2500 velosipēdistu.