Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Provizoriskie rezultāti: Par Francijas prezidenta amatu cīnīsies Makrons un Lepēna [papildināts]

© scanpix

Šodien Francijas pilsoņi izdarīja izvēli par to kurus no prezidenta amata kandidātiem izvirzīt nākamajai vēlēšanu kārtai, kas paredzēta 7. maijā. Visi balsošanas iecirkņi ir slēgti un tiek apkopotas balsis. Provizoriskie rezultāti liecina, ka nākamajā vēlēšanu kārtā par prezidenta amatu cīnīsies Emanuels Makrons no centriskās partijas un Marina Lepēna no galēji labējās partijas, vēsta BBC.

Pēc 50% balsu saskaitīšanas pirmajā vietā ar 24% balsu izvirzījusies Lepēna, 22% saņēmis Makrons, 20 - Fijons, bet 18% Melanšons.

Pirmie rezultāti saņemti lielākoties no lauku reģioniem, kas parasta aktīvāk atbalsta labējos. Par kreisajiem parasti balsojošo pilsētu rezultāti tiek saskaitīti vēlāk.

Fijons, kurš sākotnēji tika uzskatīts par vienu no spēcīgākajiem kandidātiem, atzinis sakāvi un aicinājis atbalstītājus balsot par Makronu.

Savu sakāvi atzinis arī sociālistu kandidāts Benuā Amons, kurš atbilstoši prognozēm svētdien saņēmis 6 līdz 7% balsu. Tāpat kā konservatīvais Fijons arī sociālists Amons vēlētājus aicinājis balsot par Makronu.

Arī premjerministrs Bernārs Kaznēvs, parādoties pirmajām prognozēm, aicinājis vēlētājus otrajā kārtā balsot par bijušo ekonomikas ministru.

Savukārt Melanšons atteicies atzīt sakāvi. Uzrunājot savus atbalstītājus, viņš paziņoja, ka joprojām gaidīs galīgos rezultātus.

Jau vēstīts, ka šī ir prezidnta vēlēšanu pirmā kārta un otrā kārta ir paredzēta 7. maijā. Šodien vēlēšanas notikušas pastiprinātos drošības pasākumus, reaģējot uz to priekšvakarā Parīzes centrā notikušo kārtējo islāma ekstrēmistu uzbrukumu, vēsta aģentūra LETA.

Šajā vēlēšanu kārtā startēja 11 kandidāti.