Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Jurkāns kritisks par Vējoņa vizīti Francijā

© AFP / Scanpix

“Viss šis pasākums lielā mērā ir dekoratīvs šovs. Es, nenoniecinot visas šīs skaistās dekorācijas runas, gribētu teikt, ka frāzes, kā tās, ko Vējonis teica, piemēram, ka “tas dos impulsu ciešākai sadarbībai”, ir naivas un poētiskas, bet tas nav politiski,” bijušais Latvijas ārlietu ministrs Jānis Jurkāns pauda RīgaTV 24 raidījumā "Apkārt pasaulei: fakti un analīze", komentējot Baltijas valstu prezidentu vizīti Francijā un viņu tikšanos ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Jurkāns prezidenta Raimonda Vējoņa sacīto par sadarbību ar Franciju vērtēja ciniski: “Tā ciešā sadarbība par kopējām militārām darbībām… Es nedomāju, ka tiem karavīriem, kas piedalījās kopā ar francūžiem militārās operācijās Lībijā, kur būtībā gāza Kadafi un pēc tam valstī iestājās liels haoss, tas ir liels sasniegums. Es saprotu, ka mums nav citas izejas, mums ir vienkārši jābūt tur cerībā, ka, ja gadījumā mums kāds uzbrūk, tad mums arī nāks palīgā.”

Viņš uzskata, ka NATO “karo vakardienas karus”. Nākotnes kari būs pavisam savādāki. Bet pie varas ir vakardienas ģenerāļi, un viņi neprot domāt un viņiem nav ērti domāt uz priekšu - kādi būs iespējamie kiberkari un viss, kas ar to saistīts,” pauda Jurkāns.

Bijušajam ārlietu ministram arī nepatika, ka visas Baltijas valstis vizītē tika uzņemtas kopā. “Kāpēc visi trīs Baltijas valstu prezidenti kopā? Mēs taču esam atsevišķas valstis! Ielikt mūs visus tādā buķetē un dzejiskās izteiksmēs… Tas nekādu lielu godu mums nedara. Ja mūsu prezidents būtu pieņemts viens pats un tiktu parakstīti divpusēji nolīgumi, tā būtu cita lieta. Tas, ka esam visi trīs kopā, nozīmē, ka pa vienam priekš mums nav laika,” apgalvoja Jurkāns.