Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

KNAB piemet ogles priekšvēlēšanu kaislībām

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Saeimas pavasara sesijas pēdējā sēdē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kas šonedēļ jau lūdza parlamenta atļauju aizturēt pie frakcijām nepiederošo deputātu Artusu Kaimiņu, lūdza atļauju veikt kratīšanu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāta īpašumā. Tiek pieļauts, ka deputāts ļaunprātīgi izmantojis dienesta stāvokli.

KNAB lūgumu atbalstīja koalīcijas visu partiju un Latvijas Reģionu apvienības deputāti. Savukārt Saskaņas deputāti balsojumā nepiedalījās vispār. Saskaņu pārstāvošais Jānis Ādamsons paskaidroja, ka, lai piedalītos balsojumā, KNAB un prokuratūra sniegusi pārāk maz informācijas. Ar līdzīgu argumentāciju Saskaņa nepiedalījās arī balsojumā par A. Kaimiņa aizturēšanu.

Pirms balsojuma pirmais uz Saeimas tribīnes kāpa pats A. Kļaviņš, kas atzina, ka KNAB lūgums viņam bijis liels pārsteigums, taču teicās, ka visos iespējamajos veidos sadarbosies ar tiesībsargājošās iestādes darbiniekiem, un solīja, ka viņa sirdsapziņa likuma priekšā ir tīra.

Īsajās debatēs uzstājās arī ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, kas solīja, ka ZZS atbalstīs KNAB lūgumu, jo pilnībā uzticas valsts tiesībsargājošajiem dienestiem. Politiķis arī akcentēja, ka pretēji citu politisko spēku pārstāvju apgalvojumiem ir pilnīgi drošs, ka KNAB nepilda kaut kādu politisko pasākumu un šī nav vēršanās pret partiju.

KNAB uzsāktā lieta, kuras ietvaros tiks kratīts A. Kļaviņa īpašums, saistīta ar A. Kļaviņa deklarētās dzīvesvietas maiņu.

A. Kļaviņš par Saeimas deputātu kļuva 2016. gada jūnija vidū. Kā katram deputātam viņam pienākas saņemt transporta izdevumu kompensāciju, kuras apmērs atkarīgs no tā, vai parlamentārietis dzīvo Rīgā vai arī - cik tālu no galvaspilsētas atrodas deputāta dzīvesvieta.

No 2016. gada jūlija līdz oktobrim Kļaviņš transporta kompensācijā saņēma 115 eiro mēnesī. Savukārt pēc pārdeklarēšanās uz Liepāju politiķa transporta kompensācija, sākot ar 2016. gada novembri, palielinājās - laika posmā līdz 2017. gada decembrim atkarībā no konkrētā mēneša tā bijusi no 560 līdz 736 eiro.

A. Kļaviņš gada sākumā aģentūrai LETA noliedza, ka deklarēto adresi viņš būtu mainījis tikai tāpēc, lai saņemtu lielāku kompensāciju. Pēc viņa stāstītā, pirms desmit gadiem viņš nopircis māju Liepājā, uz kurieni braucis gan pirms kļūšanas par deputātu, gan turpināšot to darīt arī pēc parlamentārieša pilnvaru beigām. Politiķis apgalvoja, ka reizi līdz trīs nedēļā uz Liepāju braucot neatkarīgi no tā, vai par to tiek vai netiek maksāta kompensācija.