Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Politika

Vaidere: EP nevar Ždanokai atņemt mandātu, nevar viņu izslēgt, bet var atņemt dienasnaudas

© Ģirts Ozoliņš/MN

Tikko Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju par t.s. Russiagate: iespējamo Krievijas iejaukšanos Eiropas Savienības demokrātiskajos procesos. Galvenais uzsvars šajā rezolūcijā ir uz to, ka Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka no 2004. līdz 2017.gadam, iespējams, ir darbojusies kā Krievijas Federācijas Federālā drošības dienesta informatore. Rezolūciju atbalstīja 433 no 507 balsojušajiem deputātiem, informē EP deputātes Ineses Vaideres birojs.

Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere: "Eiropas Parlamentā uz ziņām par Ždanokas sadarbību ar Krievijas specdienestiem esam reaģējuši nekavējoties - ierosinājām šo jautājumu apspriest un to arī šonedēļ plenārsēdē darījām. Tad tūlīt arī Eiropas Parlamenta prezidente Roberta Metsola savukārt nodeva šo jautājumu izskatīšanai arī ētikas komisijā. Uzreiz jāsaka, ka EP nevar Ždanokai atņemt mandātu, nevar viņu izslēgt, bet var atņemt dienasnaudas, var, iespējams, liegt ieeju Parlamenta ēkās".

Pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlaments apņemas pilnībā atbalstīt Latvijas iestādes un sadarboties ar tām izmeklēšanā par T. Ždanokas rīcību, kā arī aicina kompetentās iestādes izmeklēt, vai pret viņu ir jāsāk kriminālvajāšana saskaņā ar krimināllikuma normām.

I. Vaidere skaidro, ka T. Ždanoka gadiem EP ir veikusi pretvalstiskas darbības, diskreditējot Latviju. "Kolēģiem vienmēr skaidroju patieso situāciju mūsu valstī, gan par nepilsoņiem, gan krievu valodas lietojumu. Tomēr, kad Krievija uzsāka karu Ukrainā, bija pienācis laiks rīkoties asāk un vērsos pie EP viceprezidentes Heidi Hautalas par to, ka Ždanokas atrašanās viņas frakcijā - Zaļo/ Eiropas Brīvajā aliansē - paver viņas dezinformācijai lielu tribīni un pie tam diskreditē šo frakciju. Divas nedēļas pēc šīs sarunas, T. Ždanokai nācās atstāt šo frakciju. Tagad viņa ir pie frakcijām nepiederoša deputāte."

Rezolūcijā deputāti pauž lielu sašutumu un nopietnas bažas par Krievijas pastāvīgajiem centieniem graut Eiropas demokrātiju, veicināt šķelšanos Eiropas pilsoņu vidū, dažkārt uzpērkot atsevišķus EP deputātus un veidojot viņu atkarību caur Eiropas politiskajām partijām, kuras darbojas kā Kremļa propagandas pastiprinātāji.

"Uzskatu, ka T. Ždanoka nav vienīgais Kremļa aģents EP, ir arī citi, kuri kalpo Krievijas interesēm, tādējādi apdraudot ES drošību. Tāpēc uzskatu, ka EP nekavējoties un obligāti ir jāveic rūpīga iekšējā izmeklēšana, lai izvērtētu visus iespējamos Krievijas iejaukšanās gadījumus," uzsver I. Vaidere.

Viņa norāda, ka ir pamats domāt, ka ir ļoti daudz Krievijas ietekmes aģentu teju visās ES struktūrās, un šis ir rūpīgi izmeklējams jautājums, kurā jāiegulda resursi.