Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

"Neticami stulba argumentācija; pats lēmums nožēlojams un kaitniecisks," Liepnieks asi kritizē valdību

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvija atsevišķi neaizliegs mangāna rūdas tranzītu, tā lēmusi koalīcijas padome, kas aicinās šo jautājumu risināt Eiropas Savienības līmenī – iekļaut mangāna rūdu nākamajās ES sankcijās pret Krieviju, pirms pāris dienām ziņoja mediji. Šī ziņa sabiedrībā raisīja milzu sašutumu.

Izvērstu viedokli šajā sakarā publicējis rakstnieks Jurģis Liepnieks.

"Valdības lēmums mangāna rūdas sakarā ir ne tikai neētisks, tas ir patiesi nožēlojams un kaitniecisks. Neticami stulba ir arī argumentācija, jo

1) valdībai ir pašai vispirms jārāda piemērs, apņēmība un griba nesadarboties ar Krieviju, neapgādāt tās armiju, nevis jāgaida tas no citiem - Eiropas vai uzņēmējiem.

2) tas, ka kāda cita valsts varbūt pelnīs no tirdzniecības ar Krieviju, ir tās valsts ētiska prob, nevis mūsu. Mūsu valdība ir atbildīga par Latvijas politiku.

3) darba vietas, kas atkarīgas no Krievijas, mums jau sen bija jālikvidē. Darbaspēka Latvijas ekonomikai šobrīd katastrofāli trūkst. Laba iespēja strukturālām pārmaiņām, kas padarīs Latviju stiprāku, nevis vājāku.

4) ar šādu argumentāciju un valdības rīcību mēs starptautiski raidām signālu, ka patiesībā nemaz jau tik ļoti pret to Krieviju neesam, kā vārdos izliekamies. Tas var ļoti atspēlēties, kad vajadzēs pašiem palīdzību.

5) būsim atklāti - aiz šī tik debili argumentētā lēmuma patiesībā stāv koruptīvas saites un vēl aizvien ietekmīgi uzņēmēji, kas spēj, kā redzams, panākt valdībā visu, ko tiem vajag, pat ja tas ir Krievijas interesēs. Mierīgi.

6) normāli šai valdībai tagad būtu jākrīt tikai šī lēmuma dēļ vien, nemaz nerunājot par privātajām lidmašīnām un VID, FM, KNAB administratīvi piesegtajām aplokšņu algām, bet...

7) un tā visa ir nevis tikai "Vienotības", bet visu šīs koalīcijas partiju atbildība," raksta J. Liepnieks.

Sabiedrība kopumā ir ļoti vīlusies valdības lēmumā un aicina pat uz "tautas fronti". Lūk, vēl daži no viedokļiem:

"Zināt, kas ir vistrakākais? Ukraina savulaik uzticējās rašai, ASV, GB atdeva savus kodolieročus un raķetes rašai. Šīs raķetes pašlaik grauj Ukrainu. Latvija piegādā rašai mangāna rūdu un sagaidīs rašistu iebrukumu ar ieročiem, kas izgatavoti no tās. Mācieties vēsturi," raksta Vladimirs.

"Kovid laikā nebija nekādu problēmu apturēt visu ekonomiku. Tagad, kad vīruss ir Krievija, nezin kāpēc neko nevar, kaut arī vīruss ir daudz nāvējošāks. Visiem, kas ir tuvumā lemšanai, vajadzētu aizdomāties par to, ka tirgošanās ar Krieviju ir piedalīšanās un līdzatbildība bērnu slepkavošanā. Tirgošanās ar Krieviju var novest pie tā, ka tu pats gulēsi grāvī ar sasietām rokām un caurumu pakausī. Bet tavi bērni būs aizvesti kaut kur pie Kemerovas," raksta Māris.