Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

JV frakcijas vadītājs: Kariņa atkāpšanās ir cienīgs valstsvīra lēmums

© Ģirts Ozoliņš/MN

 "Jaunās vienotības" (JV) politiķa Krišjāņa Kariņa atkāpšanās no ārlietu ministra amata ir "cienīgs un atbildīgs valstsvīra lēmums", lai neļautu oponentiem šo situāciju izmantot uzbrukumiem Evikas Siliņas (JV) vadītajai valdībai un JV kopumā, uzskata JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics.

Paziņojumā Jurēvics norāda, ka Kariņš teju piecus gadus bija premjers, kurš vadīja sarežģītu koalīciju laikā, kad Latvija saskārās ar tādiem izaicinājumiem kā Covid-19 pandēmija un Krievija veica iebrukumu Ukrainā, mainot ģeopolitisko situāciju visā pasaulē.

"Gan kā premjers, gan kā ārlietu ministrs viņš sekmīgi strādājis un aizstāvējis Latvijas valsts intereses. Viņš ar savu komandu izcīnījis vēsturiski lielāko ES finansējumu daudzgadu budžeta ciklā, kas šobrīd ļauj attīstīt mūsu valsts ekonomiku," klāsta Jurēvics. Politiķis esot panācis būtisku atbalstu no ES un NATO Latvijas drošības stiprināšanai un Ukrainai cīņā pret agresoru.

"Kariņš ir un būs daļa no mūsu komandas un esmu pārliecināts, ka savas zināšanas, pieredzi un enerģiju turpinās ieguldīt, veiksmīgi strādājot Latvijas labā," pauž Jurēvics.

Kā ziņots, Kariņš ceturtdien pēc tikšanās ar premjerministri Siliņu paziņoja, ka nolēmis atkāpties no ārlietu ministra amata. Kariņš ārlietu ministra amatu atstāšot 10.aprīlī. Viņš skaidroja, ka šis datums izraudzīts, jo Saeimas nākamā kārtējā sēde gaidāma 11.aprīlī, kad parlaments varēs ievēlēt jaunu ārlietu ministru.

Jau vairākus mēnešus publiskajā telpā aktuāls ir skandāls par Kariņa premjerēšanas laikā vadīto delegāciju komandējumos izmantotajiem privātajiem avioreisiem, kas daļā sabiedrības izpelnījušies kritiku.

No 2021.gada līdz 2023.gada septembrim no valsts budžeta atbilstoši Valsts kancelejas apkopotajai informācijai Kariņa un viņa darbinieku komandējumos privātajiem reisiem iztērēti 613 830 eiro, bet kopā ar Eiropas Savienības segto izmaksu daļu tēriņi sasniedz 1,36 miljonus eiro.

Pagājušajā nedēļā Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka sākusi kriminālprocesu par iespējamu līdzekļu izšķērdēšanu saistībā ar lidmašīnu līgumreisu izmantošanu šajos komandējumos.

Lai uzzinātu vairāk par Kariņa demisiju, lasiet šeit.