Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Politika

Rinkēviča vēlējums Bražei: Izturību, veiksmi un humora izjūtu šajā trakajā pasaulē

© Dmitrijs Suļžics/F64

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, sveicot Baibu Braži ar stāšanos ārlietu ministres amatā, novēlējis viņai izturību Latvijas "diplomātijas kuģa" stūrēšanā.

"Vēlu izturību, veiksmi un saglabāt humora izjūtu šajā trakajā pasaulē, Latvijas diplomātijas kuģi stūrējot," ierakstā tvitera kontā akcentē Valsts prezidents.

Jau vēstīts, ka Rinkēvičs jau pirms Saeimas balsojuma pauda atbalstu diplomātes Bražes apstiprināšanai ārlietu ministres amatā.

Rinkēvičs trešdien žurnālistiem sacīja, ka - todien vēl ārlietu ministra amata kandidāti - pietiekami labi pazīst no laika, kad viņš ieņēma ministra amatu un vēl pirms tam, tāpēc pirms balsojuma Saeimā neplāno tikšanos ar Braži.

Valsts prezidenta tikšanās ar Braži varētu notikt tuvākajā laikā, lai runātu par konkrētiem darbiem.

Kā ziņots, Saeima šodien ārlietu ministres amatā apstiprināja ilggadējo diplomāti Braži, par balsojot 66 deputātiem, pret esot 11, bet deviņiem deputātiem atturoties.

Braži amatam virzīja Ministru prezidente Siliņa, kura diplomāti aicinājusi arī iestāties partijā "Vienotība", bet šāds lēmums pagaidām vēl nav pieņemts.

Atbalstu kandidātes apstiprināšanai iepriekš paudušas koalīcijas frakcijas - "Jaunā vienotība", Zaļo un zemnieku savienība un "Progresīvie". Līdzīgi arī opozīcijā esošās partijas "Apvienotais saraksts" un "Latvija pirmajā vietā" iepriekš kopumā pozitīvi novērtēja diplomātes kandidatūru. Nacionālā apvienība Braži vērtēja kopumā atzinīgi, taču balsojumā lēma atturēties un neatdot savas balsis par Braži.

Braže līdz šim ieņēma Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieces amatu. Iepriekš viņa bijusi NATO ģenerālsekretāra vietniece publiskās diplomātijas jautājumos, kā arī Latvijas vēstniece Lielbritānijā, Indonēzijā un Nīderlandē.

Bražei ir Latvijas Universitātē iegūta juridiskā izglītība, kā arī maģistra grāds komunikācijas zinātnē. Diplomāte kādu laiku arī mācījusies Dienvidaustrumāzijas studiju maģistra programmā Čulalongkornas universitātē Taizemē.

Jauns ārlietu ministrs bija jāizraugās, jo aprīļa sākumā šo amatu pameta ekspremjers Krišjānis Kariņš (JV), šādi reaģējot uz Ģenerālprokuratūras lēmumu sākt krim