Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Savienība, iespējams, varētu kļūt par trim valodām bagātāka; Latvija to neatbalsta

© pexels.com

Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padomes sanāksmē, kas notiks šodien, diskutēs par katalāņu, basku un galisiešu valodas iekļaušanu ES valodu režīmā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lai gan katalāņu, basku un galisiešu valoda ir Spānijas valodas ar līdzoficiālu statusu, tām nav oficiāls statuss visā Spānijā. Katalonijā, Basku zemē un Galīcijā šīm valodām ir līdzoficiālās valodas statuss paralēli spāņu valodai. Tāpat katalāņu, basku un galisiešu valodas ir atzītas kā reģionālās valodas Eiropas reģionālo vai minoritāšu valodu hartā.

Latvija ES Vispārējo lietu padomes sanāksmē paudīs nostāju, ka priekšlikums iekļaut atsevišķu valstu reģionu līdzoficiālās valodas ES valodu režīmā nav samērīgs, ņemot vērā šāda priekšlikuma precedenta radīšanu un ietekmi uz ES budžetu, jo rezultātā varētu palielināties jaunu līdzoficiālo valodu pievienošana ES valodu režīmam.

Tāpat ES Vispārējo lietu padomes sanāksmē notiks sarunas par Asociācijas nolīgumu ar Andoru un Sanmarīno. 2012.gada 20.novembrī Eiropas Komisija pieņēma paziņojumu par ES attiecībām ar Andorau un Sanmarīno, identificējot iespējas ciešākai integrācijai ar ES, proti, šo valstu dalībai ES iekšējā tirgū.

2015.gadā tika uzsāktas sarunas par Asociācijas nolīguma noslēgšanu. Sarunas tika uzsāktas arī ar Monako, bet šī gada 15.septembrī Monako sarunas pārtrauca, jo nebija pilnībā gatava uzņemties visas saistības. ĀM skaidro, ka nolīgums aptver plašu darbības jomu loku, tomēr būtiskākais ir panākt personu, preču, pakalpojumu un kapitāla brīvu kustību starp ES un šīm valstīm. Nolīgums līdzināsies Eiropas Ekonomiskās zonas nolīgumam. Decembrī plānota pēdējā sarunu kārta, lai pabeigtu sarunas.

ES Vispārējo lietu padomes sanāksmē iecerēta diskusija par 14.decembra un 15.decembra Eiropadomes secinājumu projektu. Darba kārtībā ir iekļauti jautājumi par Ukrainu un Krieviju, Tuvajiem Austrumiem, ES paplašināšanos, daudzgadu budžeta vidusposma pārskatīšanu, drošību un aizsardzību, ārējām attiecībām, migrāciju.