Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Ostapenko nākamais izaicinājums – pieckārtēja Vimbldonas čempione Venusa Viljamsa

© SCANPIX

Aļona Ostapenko šodien Vimbldonas ceturtdaļfinālā sacentīsies ar šeit piecus titulus izcīnījušo amerikānieti Venusu Viljamsu. Mača sākums ap plkst. 17:00, tiešraide LTV7.

Ostapenko ir viena no retajām spēlētājām, kura gaida Serēnas Viljamsas atgriešanos nākamajā sezonā. Pirmkārt, viņa nebaidās no spēcīgas konkurences. Otrkārt, Aļona vēlas uzspēlēt pret savu elku, jo pagaidām tas viņai vēl nav izdevies. Agrāk par 2018. gadu tas nebūs iespējams, tāpēc pagaidām "jāiztiek" ar otru māsu.

Runa ir par vienspēļu turnīriem. 2016. gadā "French Open" dubultspēļu turnīrā, startējot kopā ar Jūliju Putincevu, Ostapenko bija iespēja izbaudīt māsu sitienu spēku uz savas ādas. Amerikānietes toreiz uzvarēja ar graujošu 6:2, 6:2. Tas bija uz māla, bet uz zālāja bumbiņas lido ātrāk.

Šogad Vimbldonā nespēlējot Serēnai un Marijai Šarapovai, prestižo turnīru sāka tikai divas iepriekšējo gadu uzvarētājas. Petras Kvitovas zaudējums 2. kārtā atstāja tikai vienu - vecāko no māsām Viljamsām Venusu, kurai šodien būs 100. mačs Vimbldonā!

Venusa šobrīd piedalās savā 20. Vimbldonas turnīrā, pirmo viņa spēlēja dažas nedēļas pēc Ostapenko piedzimšanas - 1997. gada jūnijā. Venusa Vimbldonā sakrājusi 85-14 bilanci un piecus titulus. Starp aktīvajām tenisistēm vairāk ir tikai viņas māsai Serēnai - 86 uzvaras un septiņi tituli. Viljamsai Vimbldonā ir 75. "Grand Slam" turnīrs, kas ir rekords. 2. vietā ar 71 turnīru atrodas Eimija Freizere.

Neskatoties uz to, ka Venusai šobrīd ir jau 37 gadi un pēdējais Vimbldonas tituls iegūts 2008. gadā, viņa arī šogad pieskaitīta pie favorītēm. Venusai ir spēcīga serve un jaudīgs uzbrukums, kas ļauj dominēt un izspēles pabeigt ātri. Zālājs vairāk nekā citi segumi atalgo agresīvas spēlētājas.

Viljamsa līdz savam 13. Vimbldonas ceturtdaļfinālam (bilance tajos: 9-3) tikusi bez lieliem sarežģījumiem, četras spēlēs zaudējot vienā setā. Viņa vispirms ar 7:6(7), 6:4 pieveica Elīzi Mertensu, pēc tam ar 4:6, 6:4, 6:1 apspēlēja Cjanu Vanu, tālāk sekoja divas uzvaras pār Ostapenko gada (1997.) tenisistēm - 7:6(3), 6:4 pret Naomi Osaku un visbeidzot vakar 4. kārtas mačā ar 6:3, 6:2 sagrauta spēlētāja Ana Konjuha.

Ostapenko šodienas mačā galvenais būs nodrošināt augstu pirmās serves precizitāti, jo, daudz spēlējot ar viņas vājo otro servi, iznākums var būt ļoti nepatīkams. Viljamsai ir pietiekami daudz spēka - un viņa nelaidīs garām iespējas uzbrukt - lai izrēķinātos ar Aļonas vājām servēm.

Ostapenko daudzos mačos šo trūkumu spēj kompensēt ar lielisku spēli uzņemšanā. Šodien viņai pretī stāsies pretiniece ar ļoti labu servi, kas nozīmē potenciāli mazāk breika iespēju, nekā Ostapenko ir pieradusi ģenerēt. Venusa četros mačos nobreikota tikai piecas reizes, turklāt pēdējās divās cīņās tas noticis tikai vienreiz. Vakar pret Konjuhu Venusa atspēlēja abas breikbumbas.

Uzvarot 11 "Grand Slam" mačos pēc kārtas, Ostapenko šobrīd ir tik liela pārliecība, kādas viņai agrāk nav bijis. Šodienas mačā vēl viens pluss varētu būt pretinieces nogurums. Lai arī Venusa ar Konjuhu vakar izrēķinājās nieka 64 minūtēs, šodien viņai tik un tā būs jāspēlē otro dienu pēc kārtas. Tik nopietnā vecumā tā var kļūt par problēmu, kas Venusai pēdējā laikā jau ir novērota. 17 gadus jaunākajai Ostapenko noteikti ir lielākas enerģijas rezerves.

Šodienas mača uzvarētāja pēc Vimbldonas būs ranga pirmajā desmitniekā. Viljamsa tur pavadījusi ļoti daudz laika un 11 nedēļas bijusi arī 1. vietā, kur pirmoreiz nokļuva 2002. gada 25. februārī. Ostapenko tā būtu Top 10 debija.

Vimbldonā šodien tiek solīts lietus, taču Ostapenko tas neietekmēs, jo viņa pirmoreiz spēlēs galvenajā kortā, kuram ir jumts. Sākotnēji Aļonai tikšanās ar Venusu bija plānota plkst. 15:00, taču vakar nepaspēja izspēlēt Novaka Džokoviča un Adriana Mannarino maču, kas tika pārcelts uz šodienu, un galvenajā arēnā sāksies plkst. 14:00. Un tikai pēc tam būs Ostapenko mačs.