Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Gulbim un Sevastovai ceturtdaļfinālu mači

© EPA

Šodien ceturtdaļfinālus māla turnīros spēlēs Anastasija Sevastova un Ernests Gulbis. Sevastovai ap plkst. 15:00 Bostādē tikšanās ar Kateržinju Sinjakovu, bet Gulbim ne agrāk kā 18:00 Gštādē mačs pret Fabio Foņīni.

Anastasija Sevastova (#17) - Kateržina Sinjakova (#56)

Pateicoties augstam reitingam (šonedēļ otrais numurs), Sevastova arvien bauda izsētās spēlētājas privilēģijas, kas lielākajā daļā turnīru nozīmē vieglas pirmās divas kārtas. Tā arī noticis šonedēļ Zviedrijā, kur panākumi pret otrajā simtā esošām Krievijas spēlētājām Annu Bļinkovu (6:3, 6:1) un Jeļizavetu Kuļičkovu (6:2, 6:3) nodrošināja "plānotu" ceturtdaļfinālu.

Šodien Sevastovai pretī stāsies nedēļas pirmā izsētā pretiniece, ar septīto numuru izliktā Sinjakova, kura gan sasniegumu, gan meistarības ziņā ir daudz nopietnāks spēks nekā Anastasijas pirmās divas sāncenses, turklāt Sinjakovai Bostāde ir ar ļoti patīkamām atmiņām.

Čehijas tenisiste pirms gada šeit no kvalifikācijas sasniedza finālu, kur piekāpās Laurai Zīgemundai. Lai arī "International" līmeņa turnīros daudz ļoti spēcīgu pretinieču nemēdz būt, Sinjakovas ceļu uz finālu par vieglu nosaukt nevar - pērn uzveiktas tādas uz māla labi spēlējošas tenisistes kā Jana Čepelova, Sāra Erani un mājiniece Juhanna Lāšone.

Arī Sinjakova šonedēļ pirmajos divos mačos pārspējusi otrā simta tenisistes, to izdarot grūtākos mačos nekā Sevastova. Viņa vispirms ar 6:3, 3:6, 6:1 pieveica vietējo tenisisti Rebeku Petešoni, bet pēc tam ar 7:6(3), 6:4 pārspēja Nīderlandes pārstāvi Aranču Rusu. Sinjakova divas uzvaras vienā turnīrā guvusi pirmoreiz kopš maija sākuma, kad viņa sasniedza ceturtdaļfinālu Prāgā.

Kateržina Bostādē ieradās sliktā formā ar trīs zaudējumu sēriju, kā arī tikai vienu uzvaru pēdējos sešos mačos. Viņai gada labākais turnīrs bija ļoti sen - sezonas pirmajā nedēļā Šeņdžeņā, kur viņa kļuva par čempioni "hard" seguma turnīrā (trešajā finālā pirmais WTA tituls). Ceļā uz titulu Ķīnā viņa guva divas Top 10 uzvaras, pieveicot Johannu Kontu (#10) un Simonu Halepu (#4). Tās arī ir Sinjakovas karjeras abas Top 10 uzvaras.

Sevastova ar Sinjakovu ir vienreiz tikusies, arī tam mačam notiekot uz māla seguma, kad Anastasija čehietei pagājušā gada maijā ar 6:7(4), 7:5, 0:6 zaudēja Trnavas ITF 100 000 turnīra finālā. No šī mača jāizceļ divas lietas. Pirmkārt, Sinjakovai bija ļoti laba iespēja uzvarēt bez 3. seta spēlēšanas, taču viņa 2. setā no 5:1 zaudēja sešus geimus pēc kārtas. Otrkārt, Sevastovai toreiz bija potītes savainojums.

Taktiskā ziņā pārsteigumu nebija. Agresīvāk spēlējošā Sinjakova paredzami dominēja un uzvarēja, pateicoties spēcīgākam uzbrukumam, jo mačā viss bija atkarīgs no viņas precizitātes. Domājams, ka tieši tāds pats teniss - Sinjakova diktēs spēli - gaidāms arī šodien. Sevastova labi prot izmantot agresīvu, bet tajā pašā laikā paviršu pretinieču kļūdas. Sinjakovai lielākās problēmas mēdz rasties tieši pret aizsardzības tenisistēm, kuras spēj atsist daudz bumbiņu, bieži vien nepacietīgo Sinjakovu tā piespiežot nospēlēt neprecīzi.

Sevastovas un Sinjakovas mačs būs trešais ceturtdaļfinālu programmā, kas galvenajā kortā sāksies plkst. 11:00. Sevastovas un Sinjakovas mača uzvarētāja pusfinālā sacentīsies ar Karolīnu Garsiju vai Barboru Krejčīkovu.

Ernests Gulbis (#313) - Fabio Foņīni (#31)

Gulbis ATP līmeņa ceturtdaļfinālu sasniedzis pirmoreiz kopš 2015. gada oktobra, kad viņš Valensijā tika līdz pusfinālam. Tas bija uz "hard" seguma hallē. Pēdējais māla ceturtdaļfināls viņam bija tā gada maijā Nicā. Māla turnīra pusfinālā Ernests pēdējo reizi spēlēja 2014. gadā "French Open".

Gulbja karjeras bilance ATP ceturtdaļfinālos ir 17-21, ieskaitot 4-7 uz māla seguma. Ernests otro reizi spēlēs Gštādes ceturtdaļfinālā. Pirms pieciem gadiem šeit savā vienīgā iepriekšējā viesošanās reizē zaudēts Polam-Anrī Matjē.

Arī Foņīni šonedēļ ir karjeras labākais rezultāts Gštādē, to sasniedzot ar tikai vienas uzvaras gūšanu. Būdams starp Top 4 izsētajiem tenisistiem (Fabio ir ceturtais numurs), viņš no 1. kārtas bija brīvs, bet 2. kārtas mačā sev ļoti raksturīgā cīņā ar 1:6, 6:4, 6:3 uzveica Norbertu Gombosu. Foņīni Gštādē atgriezās pēc 10 gadu prombūtnes, viņš savā pirmajā turnīrā šeit 2007. gadā zaudēja kvalifikācijas finālā. Šoreiz Fabio Šveicē spēlē ar "wild card", tātad - iepriekš nebija plānojis šeit startēt.

Izklaidīgais Itālijas tenisists vakar savā pirmajā mačā bija tālu no labas kvalitātes tenisa, taču "Challenger" līmeņa pretinieka uzveikšanai pietika ar Foņīni talantu un meistarību, kā arī saņemšanos svarīgākajos brīžos. Foņīni pat varēja atļauties 3. setā būt iedzinējos ar breiku. Gombosam kopumā bija 15 breikbumbas (Foņīni atspēlēja 11), kas skaidri norāda uz Foņīni līmeni konkrētajā mačā. Viņam arī deviņas dubultkļūdas, pretiniekam gan par vienu vairāk.

Foņīni tādas spēles nav nekas ārkārtējs, jo Fabio ir izteikts garastāvokļa spēlētājs, kuram regulāri ir problēmas ar motivāciju zema līmeņa turnīros un/vai pret rangā daudz zemāk esošiem spēlētājiem. Foņīni talanta un meistarības ziņā ir daudz labāks spēlētājs nekā Gulbja vakar uzveiktais Paolo Lorenci, taču attieksmes un motivācijas ziņā savam tautietim bieži vien piekāpjas.

Gulbim līdz šim bijušas ļoti labas sekmes pret Foņīni, iekrājot 4-1 bilanci, ieskaitot perfektu 2-0 uz māla. Ernests vienīgo zaudējumu piedzīvoja Šanhajā, kas viņam ir īpaši neveiksmīgs turnīrs, tur esot bez uzvarām (0-4).

Šodienas tikšanās plānota plkst. 18:00. Mačs var kavēties divu iemeslu dēļ - lietus vai pirms tam notiekoša mača ieilgšanas dēļ. Plkst. 16:00 paredzēts Roberto Bautistas Aguta un Denisa Istomina duelis, pēc kura kortā dosies Gulbis un Foņīni. Abu minēto maču uzvarētāji sestdien izspēlēs pusfinālu.

Gulbja un Foņīni savstarpējie mači (4-1)

Datums Rangā* Segums Turnīrs Rezultāts
20.09.2008 50.-71. Māls Deivisa kauss 7:6(2) 6:1 6:1
12.10.2009 80.-66. Hard Šanhajas 1. kārta 6:7(3) 3:6
17.05.2011 85.-48. Māls Nicas 1. kārta 3:6 6:3 6:3
07.08.2013 38.-16. Hard Monreālas 2. kārta 6:3 1:6 6:1
30.09.2014 13.-18. Hard Pekinas 1. kārta 6:3 6:4

* - abu tenisistu pozīcija rangā spēles brīdī, pirmais norādīts Gulbis.