Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Sports

"Spartaks" sargās titulu, atgriežas Valmiera - klāt atkal grūti prognozējamā Virslīga

© Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

Sestdien ar divām spēlēm startēs 2018. gada Virslīgas sezona. Astoņas komandas sacentīsies par Latvijas čempiones titulu, kā arī dalīs ceļazīmes uz Eirokausiem un noskaidros vienu komandu, kurai spēcīgāko sabiedrība jāpamet un vienu komandu, kurai jāpiedalās pārspēlēs (ja nemainīsies formāts).

Pagājušajā sezonā otro reizi pēc kārtas triumfēja Jūrmalas "Spartaks", titulu nodrošinot pirmspēdējā kārtā. Savukārt pēdējā kārtā noskaidrojās komandu izvietojums no otrās līdz piektajai vietai, kas atspoguļo, cik saspringts turnīrs bija 2017. gadā. Pirms sezonas runāja par sešu komandu "skrējienu" pēc zelta un vienīgi "Jelgava" no kopējā ansambļa izkrita, kā arī finišā mazliet pietrūka intrigas tieši par pirmo vietu, kamēr Eirokausu ceļazīmes tika dalītas ārkārtīgi saspringtā un sīvā cīņā.

Arī šosezon gaidāms praktiski tas pats. Vismaz, kamēr sezona nav sākusies. Vairāku klubu pārstāvji (Māris Verpakovskis no "Liepājas"/"Mogo", Aleksandrs Usovs no RFS, Germans Māliņš no "Riga") gluži kā sarunājuši saka, ka par titulu cīnīsies četras piecas komandas. Lai gan klubu nosaukumi netiek minēti, visai skaidrs, ka salīdzinoši ar pagājušā gada sešinieku tiek svītrota ārā "Jelgava", kā arī šo rindu autors izteiks minējumu, ka ar piekto "puskomandu" tiek domāta "Ventspils", kuras sekmes ir grūtāk paredzamas, ņemot vērā pārmaiņu vējus - klubam tagad ir cits īpašnieks, Adlans Šišhanovs.

Sekojot šādai loģikai, vismaz šobrīd par titula galvenajām pretendentēm uzskatāmas "Riga", RFS, "Liepāja/"Mogo" un "Spartaks". Ja titulu iegūs kāds no Rīgas klubiem, tas būs pirmais Virslīgas tituls šo klubu vēsturē, turklāt komanda no Rīgas pēdējo reizi triumfējusi visai tālajā 2010. gadā, kad Aleksandra Starkova vadībā pēdējo reizi pārākā bija "Skonto". Savukārt, runājot par jūrmalniekiem, viņi 2016. gadā pierādīja, ka nav obligāti jābūt titula pretendentu lokā, lai... izcīnītu titulu. Kas zina, varbūt arī šogad minētais favorītu četrinieks paliks gariem zobiem.

Gribētos ticēt, ka sportiskā ziņā čempionāts varētu sasniegt pēdējo gadu augstāko punktu. 2016. gadā strauji pieauga klubu budžeti, un, ja naudas izteiksmē šis gads diezin vai ir ar pieaugumu salīdzinoši ar pērno gadu (varētu būt aptuveni tas pats), tad sastāvi kļūst nobriedušāki, redzēsim diezgan daudz augstas kvalitātes futbolistus (vai kā minimums futbolistus ar bagātīgiem, cienījamiem CV), vairāki klubi vai to atslēgas cilvēki aizvadīs otro vai trešo sezonu, kas, visticamāk, ļaus sasniegt augstāku komandas līmeni nekā iepriekš.

Piemēram, "Riga" un RFS, kas pagaidām savas ambīcijas pa īstam nav piepildījušas, aizvadīs jau trešo sezonu un abas ir piesaistījušas interesantus, pietiekami labus panākumus guvušus trenerus. Menedžmenta cilvēki pamazām uztausta īsto formulu. Tamazam Pertijam būs otrais gads pie liepājnieku stūres. Taču atkal - lai cik šķistu būtiska iepriekšējā pieredze, tas pats "Spartaks" pierādījis, ka var gūt panākumus arī itin haotiskā veidā. Tāpat kā pērn, arī šogad galvenais treneris izziņots pavisam neilgi pirms sezonas sākuma, tiesa, šoreiz, cik noprotams, uzbeku speciālistu komanda ar Samvelu Babajanu priekšgalā ar komandu faktiski strādājusi jau labu laiciņu.

Runājot par treneriem, viņu tautības ir vairāk nekā raibas. Gatis Ērglis un Andris Riherts ir vienīgie vietējie speciālisti, latvieši, bet pārējos klubus vadīs ingušs, maķedonietis, lietuvietis, krievs, gruzīns un uzbeks. Ērglis vadīs "Valmiera Glass" sezonā, kurā valmierieši pēc 15 gadu prombūtnes atgriežas Virslīgā. Futbolista karjerā viņš Valmieru Virslīgā pārstāvēja gan 20., gan 21. gadsimtā, bet tagad mēģinās noturēt komandu virs ūdens trenera ampluā. Žēl, ka pirmās mājas spēles (līdz jūnijam) valmierieši aizvadīs Staicelē. "Metta"/LU atkal izcelsies ar spēlētāju pavisam nelielo vidējo vecumu, kas gan nav arguments, lai komanda noskaņotos cīnīties tikai par palikšanu - mērķi ir augstāki. Pieticīgāka starpsezonu periodā šoreiz šķiet "Jelgava", bet tikai futbola laukums parādīs kas ir kas.

Turnīra pirmā kārta sāksies šodien, bet pēdējā 28. kārta paredzēta 10. novembrī. Pilns spēļu kalendārs pieejams šeitJācer, ka šosezon atšķirībā no 2015. un 2017. gada turnīru pabeigs visas astoņas komandas. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šogad turnīru video formātā atspoguļos "Best4Sport TV".