Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Sports

DĀR mājinieku statistiku nesabojā

Pasaules futbola čempionāta finālturnīra ievadspēlē Johannesburgā mājinieki DĀR izlase nospēlēja 1:1 ar Meksiku. Uz Sifives Šabalalas otrā puslaika sākumā gūtajiem vārtiem meksikāņi atbildēja ar Rafaela Markesa sitienu 79. minūtē. Līdz šim Pasaules kausa izcīņas vēsturē mājinieki savā pirmajā mačā vēl ne reizi nav zaudējuši.

Lai gan pirms spēles daudzi par favorīti uzskatīja pieredzējušo Meksiku, kura pirms čempionāta aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, piecās no tām svinot uzvaru (starp citu, 2:1 pār pašreizējo titula īpašnieci Itāliju), bukmeikeri abu komandu izredzes vērtēja aptuveni līdzvērtīgi.

Un tomēr. Mača sākums pagāja ar lielu Meksikas pārsvaru, jo dienvidafrikāņi, kuru uzbrukuma smailē bija izvirzīts Pinārs no Anglijas premjerlīgas kluba Everton, nekādi nespēja pieturēt bumbu sāncenšu laukuma pusē.

Jau trešajā minūtē pirmā iespēja radās meksikāņiem, taču duš Santušs no vēl viena Anglijas premjerlīgas kluba Tottenham nespēja trāpīt tīklā bumbu, kas atlēca pa sitienam, – DĀR vārtsargs Kone bija vietā. Vēlreiz duš Santušam radās iespēja 18. minūtē, kad pretuzbrukumā viņa sitiens bija nedaudz neprecīzs.

Laikam jau neskaitāmo vietējo tauru skaņas mača sākumā lika sanervozēties mājiniekiem, jo tikai ap pirmā puslaika vidu viņi beidzot uztaustīja spēles pavedienu, taču līdz nopietnām aktivitātēm vēl bija jāgaida labu laiciņu. Bet līdz tam 32. minūtē vēl viena iespēja bija meksikāņiem – šoreiz no tuvas distances sita Franko, taču Kone kā īsts handbola vārtsargs briesmas likvidēja. 34. minūtē tālajā stūrī mēģināja trāpīt Vela, taču bumba aizlidoja pusotru metru gar vārtiem.

Meksikas izlase bumbu Kones tīklā tomēr pamanījās iesist, taču pilnīgi pamatoti mača arbitrs no Uzbekistānas Irmatovs fiksēja aizmugures stāvokli šķietamajam veiksminiekam Velam. Ar to briesmas pie DĀR vārtiem nebeidzās – 40. minūtē pēc soda sitiena ļoti bīstams raidījums ar galvu izdevās Franko, taču atkal neprecīzi.

Šķita, ka pirmais puslaiks tā arī noslēgsies 0:0, taču pašā izskaņā mājiniekiem izdevās aktivitātes uzbrukumā. Pie Peresa vārtiem DĀR izpildīja četrus stūra sitienus pēc kārtas, apliecinot, ka netaisās visu maču sēdēt aizsardzībā un gaidīt visvarenā labvēlību.

To, ka arī brazīlieša Karlosa Alberto Pareiras (1994. gada pasaules čempions pie Brazīlijas izlases stūres), kam šis ir sestais šāda līmeņa finālturnīrs dažādās valstsvienībās, vadītajiem mājiniekiem ir savi ieroči un pirmām kārtām jau asi pretuzbrukumi, apliecināja otrā puslaika sākums. 55. minūtē pēc tālas piespēles viens uz sāncenšu vārtiem izskrēja vietājā kluba Kaizer Chiefs pussargs Šabalala un ar spēcīgu sitienu vārtu tālajā augšējā stūrī pārspēja Peresu.

Negaidīts pavērsiens, uz ko meksikāņiem vajadzēja atbildēt ar aktivizēšanos uzbrukumā. Un Meksika devās uz priekšu. 57. minūtē Kunes izmisīgais lēciens glāba no nepatikšanām pēc duš Santuša sitiena vārtu augšējā stūrī.

Mājinieki turpināja cerēt uz savu bīstamāko ieroci – pretuzbrukumu, jo taktiskajā cīņā un arī individuālajā meistarībā viņi acīm redzami atpalika no sāncenšiem. Vienā no epizodēm 66. minūtē pēc bumbas rikošeta laba iespēja palielināt rezultātu radās Modisem, kurš gan netrāpīja pa bumbu, kā vēlējās.

Vēl pēc brīža šis pats futbolists nonāca vienatnē pret Peresu, taču meksikāņu aizsargs Rodrigess un vārtsargs pa abiem likvidēja briesmas.

Tuvojoties mača izskaņai, uz priekšu devās arī meksikāņu pazīstamākais futbolists Markess no spāņu granda Barcelona. Un tieši viņam bija lemts panākt izlīdzinājumu un nodrošināt savai izlasei kaut punktu šajā cīņā. 79. minūtē pēc centrējuma kļūdījās mājinieku aizsardzība (misēkļus tā pieļāva arī iepriekš, taču meksikāņi līdz pat šim nespēja par to sodīt), un vienatnē pret Kuni palika trīs sāncenši. Bumba nonāca līdz Markesam, kurš to tehniski apstrādāja un garām vārtu vīram bez problēmām ietrieca tīklā. Starp citu, Markesam šie bija otrie vārti Pasaules kausa izcīņā – pirms četriem gadiem Vācijā viņš tika pie panākuma mačā ar argentīniešiem.

Varētu domāt, ka, panākuma iedvesmotie ziemeļamerikāņi, savu iespēju tikt pie trim punktiem garām nepalaidīs – palika vēl desmit minūšu ar astīti, taču izrādījās, ka ar vēlēšanos nepietiek, turklāt spēles izskaņā tuvāk uzvarai bija DĀR izlase. Pamatlaika pēdējā minūtē pēc vēl vienas Meksikas aizsargu paviršības viens uz vārtiem izskrēja Mfela. Viņš pamanījās raidīt bumbu garām Peresam, taču tā trāpīja pa stabiņu. Meksikāņiem paveicās.

Irmatova svilpe liecināja, ka turnīra pirmais mačs, ko klātienē vēroja bijušais DĀR prezidents un valsts ievērojamākais cilvēks Nelsons Mandela, noslēdzies bez ļoti lielām sāpēm gan mājiniekiem, gan Meksikai.

Šāds iznākums nav pārsteigums, jo līdz šim Pasaules kausa izcīņas ievadspēlēs mājinieki vēl ne reizi nav zaudējuši – saimnieku rēķinā ir 13 uzvaru, bet piecas spēles noslēgušās neizšķirti. Arī paši meksikāņi četrreiz ir spēlējuši turnīra rīkotāju pirmajos mačos. 1950. gadā viņi ar 0:4 kapitulēja Brazīlijai, vēl pēc astoņiem gadiem ar 0:3 zviedriem, bet, divreiz paši uzņemot Pasaules kausa turnīru, spēlēja 0:0 ar PSRS (1970. gads) un ar 2:1 pārspēja Beļģiju (1986).

Starp citu, tradīcija, ka turnīra rīkotāji aizvada pirmo spēli, nostiprinājās tikai 2006. gada čempionātā Vācijā. Lai gan savulaik (1966. gadā Anglija un 1970. gadā Meksika) laukuma saimniekiem arī atvēlēja pirmā mača aizvadīšanu, laikposmā no 1974. līdz 2002. gadam šīs tiesības uzurpēja tābrīža pasaules čempioni.

Vakar vēlu vakarā notika turnīra otrā spēle, kurā tikās divas pārējās A grupas dalībnieces Francija un Urugvaja.

***

PASAULES FUTBOLA ČEMPIONĀTS

DĀR un Meksika 1:1 (0:0)

Vārti: Šabalala (55.) 1:0, Markess (79.) 1:1

DĀR: Kune; Mokoena, Kumalo, Gaksa, Tvala (Masilela, 46.); Dikgačoji, Lečolonjane, Šabalala, Modise; Pinārs (Pārkers, 83.), Mfela.

Meksika: Peress; Osorio, Rodrigess, Agilars (Gardado, 55.), Salsido; Markess, Huaress, Torrado, duš Santušs, Vela (Blanko, 69.); Franko (Ernandess, 73.).

Brīdināti: Dikgačoi, Masilela; Huaress, Torrado.

Tiesnesis: Ravšans Irmatovs (Uzbekistāna).

Johannesburga. Skatītāji: 84 490