Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Sports

Ziemeļamerikas gada notikums sportā: "Super Bowl" izcīņa

© AFP/SCANPIX/LETA

Naktī uz trešo februāri Maiami, ASV, norisināsies Nacionālās futbola līgas finālspēle jeb „Super Bowl” izcīņa, kurā spēkiem mērosies Sanfrancisko „49ers” un Kanzassitijas „Chiefs”. Ja „Chiefs” jau pirms sezonas sākuma bija bukmeikeru favorīte, tad „49ers” amerikāņu futbola spēcīgākajā līgā ir paveikusi lielu darbu, lai pēc neizteiksmīgas iepriekšējās sezonas nokļūtu līdz gandrīz pašai virsotnei. Sporta totalizatora „Betsafe” favorīte finālā būs „Chiefs” vienība.

Amerikāņu futbols Latvijā joprojām ir reti piekopts sporta veids, taču arvien lielāku interesi raisa aiz okeāna notiekošās spēles, un NFL var lepoties ar arvien lielāku sekotāju loku. Regulārās sezonas spēles gan tāpat paliek nosacītā ēnā, taču par uzmanības trūkumu sezonas kulminācijā amerikāņu futbols sūdzēties nevarēs. „Super Bowl” izcīņa jeb abu konferenču uzvarētāju tikšanās finālmačā tradicionāli ir gada lielākais sporta notikums Ziemeļamerikā, turklāt mārketinga un iesaistīto finanšu ziņā tikai ļoti reti citi sporta veidi spēj konkurēt ar NFL finālmaču.

Šoreiz šī spēle tiks aizvadīta Maiami, un šī būs 50. „Super Bowl” izcīņa NFL mūsdienu ērā, noskaidrojot NFL simtās sezonas čempionvienību. Kā jau ierasts, „Super Bowl” nav vienkārši spēle, bet gan vesela industrija - paredzēts vērienīgs šovs, puslaika pārtraukumā muzikālos priekšnesumus sniegs pasaules mēroga superzvaigznes Dženifera Lopesa un Šakira. Lai iegādātos 30 sekundes ilgu reklāmas laiku spēles tiešraidē, bija nepieciešams galdā likt vairāk nekā piecus miljonus dolāru, taču arī tas netraucēja spēles raidtiesību turētājai „Fox” visu reklāmlaiku izpārdot jau pirms vairākiem mēnešiem.

Par mača vērienu šaubīties nevajag, taču par spēles skatāmību gan. Galu galā, iepriekšējā „Super Bowl” izcīņā „Patriots” un „Rams” aizvadīja spēli, kurā dominēja aizsardzība un tika veikts tikai viens piezemējums. „Patriots” toreiz uzvarēja ar 13:3, ierakstot vēl vienu nodaļu savā slavas grāmatā, un arī pirms šīs sezonas sākuma „Patriots” bukmeikeru prognozēs figurēja kā galvenā favorīte uz titula iegūšanu.

Taču praksē notika tā, ka „Patriots” zaudēja jau izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā. Līdz finālam toties nonāca „49ers”, kas iepriekšējā sezonā bija spējusi gūt tikai četras uzvaras, bet tagad uzvarēja savā konferencē. Pirms sezonas sākuma koeficients uz „49ers” titula iegūšanu bija 41.00. Tagad tieši šāda paša notikuma iespējamība tiek vērtēta ar koeficientu 2.04.

Sporta totalizatora „Betsafe” prognozes gan tāpat liecina, ka favorīte būs Kanzassitijas komanda. Tās iespējas triumfēt novērtētas ar koeficientu 1.79, turklāt šī komanda jau pirms sezonas sākuma tika pieskaitīta galvenajām favorītēm.

„Super Bowl” izcīņā gaidāmas vairākas ierastās intrigas, kas tiešā veidā saistītas ar sportu, piemēram, cik bieži tiks veikti piezemējumi, cik veiksmīgi nospēlēs abu komandu QB pozīcijas spēlētāji un kurš kļūs par MVP, taču pastāv arī citas intrigas - sportiskajā ziņā mazāk svarīgas, taču tādēļ ne mazāk interesantas lielai auditorijas daļai. Pieejamas bukmeikeru prognozes par to, cik reizes puslaika pārtraukuma šovā pārģērbsies Dženifera Lopesa (vismaz trīs reizes - koeficients 1.66), un par to, vai Lopesas un Šakiras priekšnesumos iesaistīsies tādas personās Vils Smits (koeficients 4.00) vai Enrike Iglesiass (koeficients 6.00). Pieejamas pat tādas prognozes kā, cik ilgu laiku dziedātājai Demi Lovato prasīs ASV himnas nodziedāšana un vai viņa gadījumā nesajauks himnas vārdus (7.00).