Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Spānijas futbola federācija ierauta korupcijas skandālā

© unsplash.com

Spānijas policija ir veikusi kratīšanu Spānijas futbola federācijas (RFEF) galvenajā birojā un tās bijušā prezidenta Luisa Rubialesa mājā un citās vietās, veicot izmeklēšanu par korupciju un citiem noziegumiem, trešdien pavēstīja ziņu avoti tiesu aprindās.

Spānijas mediji ziņoja, ka šī operācija ir daļa no tiesas izmeklēšanas par kontraktiem, kurus bijušais federācijas vadītājs Rubialess parakstīja, lai sarīkotu Spānijas Superkausu Saūda Arābijā.

Parakstīto kontraktu vērtība ir 40 miljoni eiro gadā, un tie tika saskaņoti ar bijušā futbolista Žerāra Pikē kompāniju "Kosmos", kas darbojās kā starpnieks.

Policijas operācijā tika veiktas kratīšanas dažādās vietās Spānijā, tajā skaitā RFEF bāzē Lasrosasā pie Madrides un Rubialesa īpašumā Granadā, lai gan 46 gadus vecais Rubialess pašlaik neatrodas Spānijā.

"Es esmu absolūti pārsteigts par to visu," Rubialess paziņoja Spānijas telekanāla "Telecinco" žurnālistam.

"Es mēnešiem ilgi esmu strādājis šeit, Dominikānas Republikā, esmu bijis šeit nepārtraukti vairāk nekā mēnesi, un patiesībā mana ģimene grasījās ierasties un pavadīt Lieldienas kopā ar mani."

Rubialess septembrī ar negodu atkāpās no amata pēc tam, kad viņa uzspiestais skūpsts Sieviešu pasaules kausa zvaigznei Dženiferai Ermoso izraisīja starptautisku sašutumu. Tas notika pēc Spānijas triumfa Sidnejas finālā augustā.

Spānijas tiesnesis janvārī paziņoja, ka Rubialesam draud tiesas prāva par šo incidentu.

Policijas veiktās kratīšanas 11 vietās ir daļa no "izmeklēšanas par iespējamiem noziegumiem, kas saistīti ar korupciju biznesā, krāpniecisku administrēšanu un naudas atmazgāšanu", sacīja tiesu avoti.

Saskaņā ar avotu teikto, līdz šim ir aizturēti četri cilvēki, tajā skaitā federācijas ārējais juridiskais konsultants Tomass Gonsaless Kueto un divi RFEF direktori.

"RFEF šodien piedāvāja pilnīgu sadarbību ar policijas izmeklētājiem, kā arī ar prokuroru pēc kratīšanas tās galvenajā birojā," teikts federācijas paziņojumā.

"RFEF arī ir aicinājusi uz pilnīgu caurskatāmību institūcijā, kas vada Spānijas futbolu. Tā vēlas, lai notiekošā izmeklēšana turpinātos netraucēti līdz tās noslēgumam," piebilda RFEF, pieminot savas "dziļās bažas".

Policija arī veikusi kratīšanu Seviljas stadionā "La Cartuja", kur 6. aprīlī notiks Karaļa kausa (Copa del Rey) fināls.

Spānijas Superkauss 2020. gadā pirmoreiz notika Saūda Arābijā.

Spānijas prokurori 2022. gadā sāka izmeklēt šo Superkausa darījumu pēc Rubialesa un Pikē sarunu audioierakstu nopludināšanas, kurās viņi runāja par komisijas maksām miljoniem eiro vērtībā.