Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Pirmo pārbaudes spēli Latvijas izlase aizvadīs bez Porziņģa un Blūma

© F64

Latvijas basketbola izlase rīt dosies uz Somiju, kur aizvadīs divas pārbaudes spēles. Kopā ar izlasi nebūs Kristapa Porziņģa, kurš, kā jau iepriekš bija paredzēts, NBA projektā viesosies Dienvidāfrikā, muguras traumu guvušā Jāņa Blūma, kā arī Klāva Čavara, kuram traumas dēļ darbs ar izlasi šovasar noslēdzies.

Somijā piektdien notiks neoficiāla treniņspēle, bet sestdien 20:00 Tamperē Latvijas un Somijas izlases aizvadīs oficiālu pārbaudes maču. Treneris Ainars Bagatskis pēc treniņnometnes Ventspilī noslēgšanās gan spiests atzīt, ka no izlases kandidātu loka izkritis Klāvs Čavars.

“Paldies Ventspilij par lieliskajiem apstākļiem dzīvošanai un strādāšanai. Aizvadījām pilnvērtīgu treniņu nedēļu, strādājot gan pie fiziskās bāzes, gan komandas taktikas pamatiem,” sacīja Bagatskis. “Spēlētāji saņēmuši lielu informācijas apjomu, kas pakāpeniski jāpārstrādā. Pašatdeves ziņā visi treniņi bija vienlīdz labi, pēc kvalitātes šodien bija vislabāk - tātad soli pa solim ejam uz priekšu. Patīkami, ka kvalitātes ziņā neviens nekrita arī no kopējās ainas, diemžēl neveiksmīga epizode treniņā liegusi Čavaram iespēju debitēt valstsvienībā.”

21 gadu vecais Čavars šovasar pievienojās “VEF Rīga” sastāvam, atstājot Spānijas “Gran Canaria” vienību. Iepriekšējās sezonas otro pusi Čavars pavadīja Turcijas otrajā līgā un bija viens no trim nominālajiem centra spēlētājiem izlases kandidātu sarakstā. Nu pēc Čavara treniņā gūtās traumas palikuši vairs tikai divi - Iļja Gromovs un Mārtiņš Meiers.

Par Kristapa Porziņģa nedošanos uz Somiju bija zināms jau iepriekš, jo viņam NBA delegācijas vizītē paredzēta viesošanās Dienvidāfrikā. Šajā vizītē Porziņģis būs aizņemts līdz septītajam augustam, kas nozīmēs pirmo četru izlases pārbaudes maču izlaišanu.

“Porziņģis iesaistījās visās nodarbībās un potenciāls izskatās, maigi sakot, iespaidīgi,” norādījis Bagatskis. “Svarīgi to izmantot. Komandas biedriem jāmācās iesaistīt Kristapu un “atrast” viņu vislabākajās pozīcijās. Savukārt Kristapam jāatrod sava vieta laukumā gan situācijās, kad spēle iet caur viņu, gan tad, kad akcenti novirzās uz citiem.

Divos mačos Somijā viens no mērķiem ir nospēlēt disciplinēti, stabili, bez kritumiem. Paskatīsimies, kuri spēj to izdarīt. Nākamnedēļ komandai pievienosies trīs spēlētāji, bet dažiem visticamāk teiksim paldies. Mūs, trenerus, gaida sarežģīta izvēle.”

Uz Somiju nedosies arī Jānis Blūms, kurš vakar treniņā sastiepis muguru. LBS paziņojumā nav konkretizēts, cik ilgs laiks viņam būs jāizlaiž un kā šī trauma ietekmēs viņa turpmāko dalību sagatavošanās ciklā.

Pēc atgriešanās no Somijas komandai pievienosies Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns un Jānis Timma. Ar izlasi kopā pagaidām nav arī Dāvis Bertāns, kura pievienošanās plānota pirms 11. augusta spēles pret Poliju.

Pēc atgriešanās no Somijas nākamā pārbaude būs pārbaudes turnīrā Klaipēdā - 4. augustā pusfināla spēle ar Gruzijas izlasi, 5. augustā spēle par 1. vai 3.vietu ar Lietuvas vai Polijas izlasi.