Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Kristaps Porziņģis: "Esmu lepns latvietis"

© F64

Kristapa Porziņģa debija Eiropas čempionātā un neskaitāmās spilgtās epizodes ar liepājnieka līdzdalību palielina interesi par Latvijas valstsvienību.

Spēka uzbrucējs pirmajās sešās Eiropas čempionāta spēlēs guva 131 punktu, palīdzot latviešiem izcīnīt piecas uzvaras pēc kārtas. Valstsvienība jau atkārtojusi 2001. un 2015. gadā iespēto, nodrošinot vismaz “Top 8” finišu, taču tie nav griesti.

Porziņģis nekautrējas atgādināt par savu izcelsmi visur, kur dodas - Ņujorkā, Toronto, Ņūorleānā, Johannesburgā un tagad Stambulā. "Esmu lepns latvietis. Lepojos ar savu izcelsmi. Un esmu lepns pārstāvēt savu valsti tik svarīgā turnīrā."

“Nozīme ir tikai komandai, trīs zvaigznēm, kuras nēsājam uz krūtīm un nekam citam. Nekādas individuālās balvas, nekā tamlīdzīga. Vēlamies doties laukumā, spēlēt komandas basketbolu un tikt, cik tālu vien iespējams.”

Krāslava, Rēzekne, Rūjiena, Liepāja, Saldus, Koknese, Baldone, Valmiera, Lapmežciems, Talsi, Rīga - tādas ir Latvijas spēlētāju dzimtās vietas. “Neticami, ka visi spēlētāji nāk no dažādām pilsētām. Tas ir patiešām īpaši, ka mūsu basketbolisti pārstāv visus valsts vēsturiskos novadus.”

Porziņģis atgādina par dzimto Liepāju. "Tas ir ļoti īpaši - ne tikai spēlēt valstsvienībā, bet arī pārstāvēt Liepāju, startējot Ņujorkā. Daudzi cilvēki šī iemesla dēļ uzzina par Liepāju. Esmu lepns, ka nāku no Liepājas un uzsveru to katrā intervijā."

Fakts, ka spēlētāji pārstāv 11 dažādas pilsētas, ir vērā ņemams, zinot, ka Latvija pēc izmēriem atgādina Rietumvirdžīnijas pavalsti un tajā dzīvo mazāk nekā divi miljoni cilvēku. Porziņģis vasarā dzīvo un darbojas Liepājā.

"Man patīk tur trenēties, jo varu pavadīt laiku ar ģimeni. Manuprāt, Liepājas Olimpiskajā centrā ir vieni no labākajiem treniņu apstākļiem. Man pieejams viss nepieciešamais - laukums vienmēr ir perfektā stāvoklī, svaru zāle, peldbaseins. Tā ir perfekta vide, kur kļūt labākam. Šī iemesla dēļ pēc sezonas vēlos tikt projām no Ņujorkas, lai kļūtu labāks un stiprāks."

Porziņģa debija Latvijas kreklā notika 2013. gada Eiropas U18 čempionātā, kas risinājās Liepājā, Ventspilī un Rīgā. “Tas bija ļoti īpaši. Acīmredzams, ka turnīrs beidzās citādi, nekā gribējām. Pēdējā spēlē pret Spāniju vēlējāmies izcīnīt bronzas medaļu. Bijām vadībā, taču viņi iemeta traku tālmetienu un uzvarēja. Tas bija sāpīgi. Šī sajūta joprojām dedzina. Ja šoreiz radīsies iespēja tikt tālu, cerams, paveiksim lielas lietas.”

Latvijas basketbolisti otrdien, 12. septembrī, ceturtdaļfinālā spēlēs pret Slovēniju.