Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Slovēnijas izlases basketbolists: Mēs esam saliedētāki, latvieši izturas pārāk vēsi un nopietni

© AP / Scanpix

Slovēnijas izlases aizsargs Jaka Blažičs, kurš karjeru turpinās Spānijas augstākās līgas klubā "Andorra", pirms šovakar gaidāmās ceturtdaļfināla spēles pret Latviju sniedza interviju slovēņu izdevumā Večer.

- Vai skatījāties Latvijas spēli astotdaļfinālā pret Melnkalni?
- Protams, mēs tādēļ pat pārcēlām pusdienas (smejas). Latvieši ir ļoti labi metēji, centri var spēlēt arī perimetrā, viņi ir ļoti kustīgi. Mums nāksies daudz nopūlēties, ja gribam viņus apturēt. Viņiem arī ilgu laiku ir viens un tas pats galvenais treneris. Viņi ceturtdaļfinālā būs ļoti nopietni pretinieki.

- Vai Latvija ir līdzīga kādai no komandām, pret kurām jau spēlējāt?
- Somiem. Somi ir pazīstami kā labi metēji no distances, un viņu spēle ir balstīta uz ārējām pozīcijām. Tomēr Latvija ir cita komanda. Tā nebūs tāda pati pretiniece, spēle būs citāda.

- Labi zināms, ka Latvijas galvenais spēlētājs ir Kristaps Porziņģis. Kādu iespaidu viņš ir atstājis?
- Viņš pēdējo divu gadu laikā ir veicis milzīgu lēcienu un no praktiski nezināma puiša Seviljā ir izaudzis par NBA zvaigzni. Visi runā tikai par viņu. Viņš ir ļoti talantīgs ar lielisku metienu, un viņš ir neticams atlēts.

- Tev ir īpašas attiecības ar citu NBA latvieti Dāvi Bertānu. Tavu bijušo komandas biedru Ļubļanas "Olimpija" un "Laboral Kutxa". Un tavu bijušo sāncensi Belgradā.
- Kad viņš spēlēja "Partizan" un es biju "Crvena Zvezda", mēs nebijām paši labākie draugi. Bet par tādiem mēs kļuvām Spānijā. Viņš ir labs puika un lielisks metējs, gluži kā visi Latvijas izlasē.

- Vai Latvijai ir kādas vājās vietas? Vai Slovēnijai ir kas tāds, kā nav Latvijai?
- Domāju, ka mēs esam saliedētāki, mūsu komandas ķīmija ir daudz labāka. Mums vairāk patīk spēlēt savā starpā, un tas ir redzams laukumā. Domāju, ka mēs spēli izbaudām vairāk nekā viņi.

- Kā tu redzi, ka viņi to izbauda mazāk?
- Viņi vismaz to neizrāda. Viņi izskatās vēsāki. Protams, viņi ir no ziemeļiem un visu laiku ir nopietni. Ceru, ka mūsu enerģija un vēlme nosvērs rezultātu mums par labu.

- Vai Latvija ir mūsu līdz šim stiprākā pretiniece?
- Domāju, ka jā. Blakus Grieķijai, kas grupu turnīrā vēl neparādīja savu labāko sniegumu. Latvija ir aptuveni Grieķijas līmenī, bet Francija šajā čempionātā nebija labākajā formā.

- Beidzot spēle notiks vakarā - plkst. 20:30 pēc Slovēnijas laika (līdz šim slovēņiem bija tikai viena vēlā spēle, plkst. 19:00 pēc Slovēnijas laika spēlējot pret somiem) Vai tas atvieglos spēli, ka mačs notiks basketbolam tipiskākā laikā?
- Tas noteikti ir daudz labāk nekā spēlēt pusdienlaikā, taču es pie tāda laika jau esmu pieradis. Spānijā svētdienas spēles notiek pēcpusdienā. Daži spēlētāji nav pieraduši pie agrajām spēlēm, un spēlēt vakarā noteikti ir labāk. Tas ir normāls basketbola bioritms, kas spēli padarīs tikai labāku.

- Astotdaļfinālā Stambulā bija jūtami klusāka atmosfēra nekā grupu turnīrā Helsinkos. Vai spēlētāji to juta?
- Visa Slovēnija gaidīja ceturtdaļfinālu, tādēļ šoreiz sagaidu daudz lielāku atbalstu. Ceru, ka tā būs. Daudzi draugi jau ir prasījuši man biļetes. Domāju, ka Stambulā būs daudz slovēņu.