Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Krievijas un Serbijas kaujā noskaidros otru Eiropas čempionāta finālisti

© Vid Ponikvar/Sportida/SIPA

Eiropas čempionāta basketbolā finālturnīrā Turcijas pilsētā Stambulā šovakar tiks noskaidrota otra fināliste. Pulksten 21:45 spēli uzsāks komandas, kas turnīra pirmo posmu aizvadīja vienā grupā ar Latviju - Krievija un Serbija.

Vakar aizritēja pirmais čempionāta pusfināls, kurā Latviju smagā cīņā uzveikusī Slovēnija aizvadīja kārtējo spilgto spēli čempionātā, šoreiz izrēķinoties ar zvaigžņoto un allaž vienu no galvenajām favorītēm Spāniju - 92:72.

Nedaudz pārsteigusi šajā čempionātā ir Krievija, kas grupu turnīrā vienīgo zaudējumu ar 15 punktu starpību piedzīvoja pret Latvijas valstsvienību. Jāpiemin, ka krievi pagaidām vienīgie ir pieveikuši serbus, bet vienalga ieņēma tikai trešo vietu grupā itin lielā zaudējuma dēļ pret Latviju. Tas gan Krievijai netraucēja veiksmīgi turpināt čempionātu - astotdaļfinālā ar 101:78 uzveikta Horvātija, bet ceturtdaļfinālā apspēlēta arī Grieķija (74:69).

Serbijai šajā čempionātā jāiztiek bez vairākiem komandas potenciālajiem starta piecinieka spēlētājiem, tomēr serbi pierādījuši, cik lielas ir viņu basketbola rezerves un atkal pārliecinoši iesaistījušies cīņā par augstākajām vietām čempionātā. Grupā serbi sagādāja vienīgo zaudējumu Latvijas izlasei un ierindojās pirmajā vietā, neskatoties uz zaudējumu krieviem.

Krievija un Serbija pirmo savstarpējo spēli šajā čempionātā aizvadīja 2. septembrī. Abas komandas demonstrēja itin stabilu sniegumu, krievi izcēlās ar nepiekāpīgu aizsardzību un galotnē nodrošināja uzvaru ar 75:72.

Aleksejs Šveds uzvarētāju sastāvā bija pārliecinoši rezultatīvākais ar 22 punktiem. Serbiem Bogdans Bogdanovičs un Bojans Marjanovičs guva pa 19 punktiem.

Šveds arī visa turnīra garumā ir pārliecinošs Krievijas valstsvienības līderis, un tieši caur viņu Krievija veido lielāko daļu savu uzbrukumu, Aleksejam vidēji izceļoties ar 24 punktiem mačā. Šveds tajā pašā laikā pamanījies atdot arī 6.4 rezultatīvas piespēles. Serbijas rindās savukārt ar 19.7 punktiem mačā uzbrukuma līderis bijis Bogdanovičs. Jāpiemin, ka krievi 2. septembrī serbus uzvarēja pirmo reizi pēc gandrīz sešu gadu pārtraukuma.

Mača sākums šovakar paredzēts pulksten 21:30.