Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Kristaps Porziņģis lūkos pēc uzvaras Disnejlendā

© Scanpix

Ņujorkas “Knicks”, kuru pārstāv latvietis Kristaps Porziņģis, šonakt, pēc uzvaras savās mājās pār Šarlotes “Hornets”, 2:00 pēc Latvijas laika viesosies Orlando, lai censtos izcīnīt savu ceturto uzvaru pēc kārtas. Savukārt “Magic” vienība gribēs partraukt savu divu zaudējumu sēriju.

Kristaps Porziņģis šajā sezonā un pēdējās spēlēs īpaši izcēlies ar ausgtākā līmeņa sniegumu. Kristaps visās desmit spēlēs šogad, izņemot spēli pret Bostonas “Celtics”, kur Als Horfords ar izcilu sniegumu aizsardzība noturēja mūsu jauno spīdekli uz 12 punktu atzīmes un spēlē pret Hjūstonas “Rockets, kur Kristaps no rīta bija izkāpis no gultas ar nepareizo kāju. Pārējās spēlēs Porziņģis, kuram amerikāņi devuši vairākas iesaukas- “PorzinGod”, PorzinGOAT, “Zingis”, “Vienradzis” un pati populārākā KP, spējis rādīt sniegumu tuvu MVP (vērtīgākais spēlētājs) līmenim.

Ar vien vairāk liekas, ka aizraidītais un pie kauna staba liktais bijušais “Knicks” atbildīgais par basketbola operācijām Fils Džeksons bija uz pareizā ceļa un veica pareizās darbības. Jāatgādina, ka tieši Džeksons bija tas, kurš bija atbildīgs par Kristapa iegūšanu draftā un Karmelo Entonija aizmainīšanu. Reti kurš tic, ka Porziņģis būtu tik labs ar ilgadējo komandas ikonu Karmelo Entoniju sastāvā. Porziņģim beidzot ir sava komanda, kuru viņš var vest pretī augstiem mērķiem. Sākums jau būtu ar plusa zīmi, ja šogad “Knicks” tiktu izslēgšanas spēlēs.

Kas priecē, ka ne tikai Kristaps uguņo, bet to pašu var teikt par daudziem Ņujorkas basketbolistiem, kuri ir iedvesmojušies no latvieša spēles. Katrs dod savu pienesumu, lai izcīnītu uzvaru. Spēlēs jau ir divi pastāvīgie līderi Kristaps Porziņģis un Tims Hārdavejs juniors, kuriem palīdzīgu roku sniedz kāds cits spēlētājs. Spēlē pret “Hornets” tas bija Dags Makdermonts, spēlē pret “Suns” turks Eness Kanters, taču pati pozitīvākā parādība ir visu spēlētāju aktīva piedalīšanās aizsardzībā. Reti kāds pazaudē savu sedzamo paviršības dēļ. Vēl viens iemesls panākumiem ir arī Džerets Džaks, kurš veiksmīgi vada saspēli un izcili kontrolē bumbu. Džerets pagaidām spējis komandas biedriem izdalīt 5,5 piespēles vidēji spēlē. Viņam šis jau ir 12 gads līgā. Vienīgā lieta, kur vajadzīga vēl labāka izaugsme, ir garā gala aizsardzība. Pats Kristaps nobloķē ļoti daudz pretinieku metienus, bet viņš un citi Ņujorkas garie bieži pazaudē savus ne tik garos un kustīgos sedzamos, kuri bieži paliek brīvi uz trīspunktu līnijas.

Mājnieki Orlando “Magic” tiešām sezonas sākumā atbilstoši savam nosaukumam rādīja maģisku sniegumu. Vienu brīdi viņi pat bija atrodami pašā konferences augšgalā, taču pēdējās spēlēs vairs nav izdevies saglabāt tik teicamu spēli. Sezonu labi iesāka melnkalniešu centrs Nikola Vučevičs, kurš ar centra spēlētājam neticamu precizitāti realizēja savus izmestos trīspunktu metienus. To var attiecināt uz visu “Magic” komandu. Beidzot Orlando fani ir sagaidījuši no Ārona Gordona to, ko jau ilgi gaidīja. Visi zin, ka viņš ir atlētisks un eksplozīvs spēlētājs, bet to, ka viņš spēj būt izcils snaiperis un māk spēlēt ar muguru pret grozu, daudzi nezināja. Gordons met ar nereālu 55,9 procentu precizitāti, kas viņu ierindo otrajā vietā strap visiem līgas snaiperiem. Bet galvenais Orlando līderis ir francūzis Evans Fournjē, kurš šosezon met 20,3 punktus vidēji spēlē. “Magic” pagaidām ir starp labākajām trīspunktu komandām NBA. Vienīgi pēdējās spēlēs rezultativitāte ir kritusies, bet aizsardzība ir līmenī, it īpaši perimetrā, kur ļoti labi darbojas bijušais “Spurs” dalībnieks Džonatans Simons, kurš ir labs “viens uz viens” aizsargs. Savukārt līderis “Magic” komandā pārķertajās bumbās ir NBA īpatnējākās frizūras īpašnieks Elfrids Peitons, kur spēj atņemt pretinekam bumbu 2 reizes spēlē.

Ir grūti ko prognozēt, jo abas nav pārāk stbilas komandas. Abas var pēķšņi sākt lādēt un otrā brīdī sasalt un nespēt neko izdarīt, bet mums nekas cits neatliek, kā turēt īkšķus par Kristapu.