Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

IIHF tiesnesis: "Ja plastmasas puļķi vismaz skar caurumu ledū, tad vārti jāskaita"

© Scanpix

Pēc Krievijas izlases uzbrucēja Ivana Teļegina gūtajiem vārtiem spēlē pret Latviju, kad ripa šķērsoja vārtu līniju, kamēr vārti jau bija izgrūsti no vietas, Sportacentrs.com sazinājās ar vienu no Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) licencētajiem Latvijas tiesnešiem, kurš sniedza skaidrojumu par šo epizodi.

"Pirmkārt, jāņem vērā, ka video tiesnesim ir vairāk kameru, tātad viņš šo epizodi redz no vairākiem skatu punktiem. Otrkārt, ja plastmasas puļķi vismaz skar caurumus ledū, lai gan vārti ir pacelti, tiesnesim nav iemesls neieskaitīt vārtu guvumu," skaidro tiesnesis, kurš pēc IIHF noteikumiem nedrīkst sniegt oficiālu komentāru par savu kolēģu pieņemtajiem lēmumiem.

"Ja runājam par pretinieku vārtsarga laukumā, tad šajā situācijā neviens netraucēja vārtsargam pārvietoties. Vārtus nedrīkstētu skaitīt, ja tiktu izraisīts kontakts ar vārtsargu vai viņam neļautu pārvietoties. Man jau zvanīja viens no kolēģiem un ieminējās, ka krievu spēlētājs bija uzgrūdies vārtsargam, taču tad ir jāizvērtē, vai šo kontaktu izraisīja pats uzbrucējs vai kāds no Latvijas izlases aizsargiem. Katrā ziņā video tiesnesis neskatās to, vai kāds no pretiniekiem ir bijis vārtsarga laukumā."

"Vēl viens jautājums ir par to, kas notiek, ja aizsargs uzgrūž uzbrucēju, tādējādi izgrūstot vārtus. Šādā gadījumā vārtus neskaita, ja tas noticis tieši metiena laikā un ripa nonāk tur, kur līdz tam atradās vārti. Ja aizsargs uzgrūž uzbrucēju vārtiem, kuri tādējādi tiek izgrūsti no vietas, bet ripa tobrīd vēl atrodas miera stāvoklī, tad vārtu guvums nav jāskaita."

"Lai nu kā, neviens jau negrib sevi nolikt zem tanka. Ir jau bijuši gadījumi, kad tiek diskvalificēti arī video tiesneši. Konkrētajā situācijā Antoņīns Jeržābeks neko neietekmēja, viņš tikai paprasīja video tiesneša viedokli. Vienīgais gadījums, kad tiesnesim laukumā pašam jāpieņem lēmums par vārtu skaitīšanu vai neskaitīšanu, ir tad, ja video tiesnesis nevienā no kamerām neredz ripu. Taču šis noteikti nebija šāds gadījums."