Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Stabili var justies tikai Skrastiņš

Nedēļa palikusi līdz NHL jaunās sezonas sākumam, komandas turpina pēdējos sagatavošanās darbus un arī vērtē, kuri no klubu tuvākās rezerves varētu jau šosezon palīdzēt pamatvienībai.

Latvieši jaunajā sezonā NHL būs pārstāvēti. Kārlis Skrastiņš cementēs Dalasas "Stars" aizsardzību. Domājams, ka šķēršļi, lai rūpētos par Losandželosas "Kings" spēlētāju drošību, neradīsies Raitim Ivanānam. Savukārt Mārtiņam Karsumam vēl būs jāapliecina varēšana, lai arī noslēgts vienvirziena līgums ar Tampabejas "Lightning". Pie NHL sliekšņa stāv divi mūsu aizsargi: Artūrs Kulda – Atlantas "Thrashers" un Oskars Bārtulis – Filadelfijas "Flyers". Nedaudz tālāk aiz Otavas "Senators" durvīm ir Kaspars Daugaviņš.

Skrastiņš balstīs zvaigznes

NHL klubiem šis ir karsts brīdis – pārbaudes mačos jāizvērtē spēlētāju gatavība sezonai, jātiek skaidrībā ar sastāvu, atsijājot hokejistus – kurus paturēt galvenajā komandā un kuriem meistarība jāturpina slīpēt AHL vai ECHL (jaunajiem – junioru līgās). Konkurence visās komandās ir nežēlīga.

Atlases sietam nav jāiet cauri mūsu pieredzējušākajam NHL vīram Kārlim Skrastiņam, kurš savu jubilejas desmito pilno NHL sezonu sāks Dalasas "Stars" komandā kā viens no vadošajiem aizsargiem. Nešvilas "Predators", Kolorādo "Avalanche" un Floridas "Panthers" vienības pārstāvējušais Kārlis šovasar noslēdza divu gadu līgumu ar dalasiešiem par 2,75 miljoniem dolāru. Šosezon viņš saņems 1,1, nākamajā – 1,65 miljonus. Finansiālajā izteiksmē Skrastiņš ir zaudējis, taču, pēc paša teiktā, ieguvis stabilitāti sev un savai ģimenei, turklāt floridieši nav varējuši atļauties samaksāt pat šādu summu.

"Stars" ģenerālmenedžeris Džo Nīvendaiks, kurš pavisam nesen beidza hokejista karjeru hronisku muguras sāpju dēļ (2006. gadā) un kurš pret Kārli spēlējis ne vienu reizi vien, uzskata, ka mūsu aizsargs, veiksmīgi aizvadījis pagājušo sezonu "Panthers" rindās, klubam dos stabilitāti. Tā dalasiešiem ir nepieciešama. "Stars" pērn pirmo reizi pēdējo septiņu gadu laikā neiekļuva play off (sakrājot mazāko punktu skaitu kopš 1995./96. gada sezonas – 83). Nīvendaiks, kurš lielu karjeras daļu aizvadījis Dalasā, tika iecelts ģenerālmenedžera postenī, un Marka Krouforda apstiprināts galvenā trenera amatā.

To, cik "Stars" nepieciešama aizsadzības pastiprināšana, apliecināja pērn ielaistie 257 vārti (ar "Avalanche" dalīta pēdējā vieta Rietumu konferencē). Savainojumiem pakļautā "Stars" zvaigzne Sergejs Zubovs veselības problēmu dēļ pērn aizvadīja tikai 10 spēles un šķīrās no kluba. Dalasieši nekavējoties parakstīja līgumu ar Skrastiņu (35 gadu vecumā kļuvis par pieredzējušāko kluba aizsargu) un Džefu Vojvitku. Pagājušosezon "Stars" aizsargs numur viens bija Stīvens Robidass, bet 22 gadus vecais Mets Niskanens ar 35 punktiem kļuva par rezultatīvāko aizmugurējās līnijas spēlētāju. Abi palikuši ierindā, tāpat kā pēc Zubova aiziešanas (pērn viņa alga bija 5,7 miljoni dolāru) vislabāk apmaksātais aizsargs Trevors Deilijs.

Ivanānam un Karsumam ir konkurenti

Domājams, nevarētu rasties lielas šaubas arī par to, ka Losandželosas "Kings" būs nepieciešams mūsu policists Raitis Ivanāns, kurš esot solījis vairāk pievērsties arī skaistākajām hokeja izpausmēm (acīmredzot kluba ģenerālmenedžeris Dīns Lombardi un galvenais treneris Terijs Mjurejs to prasa). Lai arī karaļi paturējuši vēl vienu vīru ar prasmēm dūru cīņās Kevinu Vestgārtu (noslēdzot līgumu uz trim sezonām), kurš pērn "Kings" pamatsastāvā aizvadīja deviņas spēles (pagājušosezon AHL Mančestras "Monarchs" rindās 165 soda minūtes), gulēt uz lauriem jaunajam tēvam Ivanānam nav iemesla.

"Kings" play off nav iekļuvis jau sešas sezonas pēc kārtas, un mērķis ir skaidrs. Šī iemesla dēļ kluba sastāvu pastiprinājis spēcīgais uzbrucējs Raiens Smits (par viņu karaļi "Avalanche" atdeva aizsargus Tomu Preisingu un Kailiju Kvinsiju) un aizsargs Robs Skuderi. Mjurejs cer uz losandželosiešu Anžes Kopitara, Aleksandra Frolova, Džareta Stolla progresu. Jau pirmajā pārbaudes mačā pret Fīniksas "Coyotes" (4:3) Ivanāns atgādināja par sevi ar kautiņu pret Frensisu Lesāru, kas beidzās pretinieka labā.

Par spīti vasarā panāktajam vienvirziena līgumam ar Tampabejas "Lightning", vieta komandas pamatsastāvā nav garantēta Mārtiņam Karsumam, kurš pērn NHL Bostonas "Bruins" un "Lightning" rindās aizvadīja 24 spēles, gūstot vienus vārtus un izdarot piecas rezultatīvas piespēles. Mārtiņa līguma summa ir 575 000 dolāru. Ja Riks Tokets uzskatīs, ka mūsu labās malas uzbrucējs nav pelnījis vietu pamatsastāvā, mierīgu sirdi aizsūtīs uz AHL – šādas pēc NHL mērogiem niecīgas naudiņas zaudēšana diez vai klubu samulsinās. Mārtiņš to labi apzinās, tāpēc ir gatavs pierādīt, ka pelnījis vietu vismaz trešajā uzbrucēju maiņā. Pirmajā vieta līdzās jaunpienācējam Aleksam Tangvejam un centram Vensānam Lekavaljē, kurš par spīti baumām Tampabejā tomēr palicis, atvēlēta Martinam Sentluī, un arī otrajā iekļūt diez vai ir izredzes, – tur priekšā Stīvs Daunijs. Karsumam atliek konkurēt ar Stīvenu Veljū un vairākiem jaunajiem par vietu sastāvā. Pārbaudes mačā pret "Stars" Mārtiņš laukumā bija gandrīz 13 minūtes, izdarīja trīs spēka paņēmienus un vienu metienu, bet spēli beidza ar neitrālu koeficientu. Pret "Thrashers" (2:1) viņu laukumā nelaida, izmēģinot citus spēlētājus.

Visu rakstu lasiet 22. septembra izdevumā Sporta Avīze.