Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Sports \ Motoru sports

Rosbergs Ķīnā izcīna pirmo uzvaru karjerā

Šorīt F1 Ķīnas Grand-Prix izcīņā triumfēja "Mercedes" pilots Niko Rosbergs, kurš vakar pirmo reizi izcīnīja "pole position", bet šodien tika arī pie savas pirmās uzvaras. Ļoti sīvā cīņā abus pārējos goda pjedestāla pakāpienus ieņēma "McLaren" piloti - otrais palika Džensons Batons, bet trešajā vietā finišēja Lūiss Hamiltons, kurš kļuvis par čempionāta līderi. Pasaules čempions Sebastians Fetels palika piektais.

Vakar Ķīnas Lielās balvas kvalifikācijā pirmo starta vietu izcīnīja "Mercedes" pilots Niko Rosbergs, sasniedzot šādu panākumu pirmo reizi gan savā karjerā, gan "Mercedes" jaunāko laiku vēsturē. Lūiss Hamiltons saņēma piecu starta vietu sodu, līdz ar to blakus Rosbergam stājās viņa komandas biedrs Mihaēls Šūmahers. Savukārt pašreizējais čempions Sebastians Fetels ierindojās tikai 11. pozīcijā. Labāk neklājās arī iepriekšējā posmā uzvarējušajam kopvērtējuma līderim Fernando Alonso, kurš kvalificējās devītais.

Rosbergam padevās ļoti labs starts, un "pole position" ieguvējs pārliecinoši saglabāja pirmo vietu. Arī Šūmaheram neradās īpašas problēmas noturēties otrajā vietā, savukārt uz trešo pacēlās Džensons Batons, kuram sekoja Reikenens un Hamiltons. Fetelam bija ļoti neveiksmīgs sākums – vācietis atkrita vēl par četrām pozīcijām uz 15. Lai arī sākumā Šūmahers bija ļoti tuvu Rosbergam, vēlāk septiņkārtējais pasaules čempions sāka atpalikt, un drīz vien viņu panāca vesela braucēju rinda.

Jau aptuveni 10. aplī sākās boksu apmeklējumi un Hamiltonam izdevās tikt garām Reikenenam. Tāpat soms sīvā cīņā zaudēja pozīciju Veberam. Šūmahers pēc pitstopa zaudēja pozīcijas Batonam un Hamiltonam, taču tam nebija lielas nozīmes, jo pēc nepilna apļa nobraukšanas vācietis izstājās, jau otro reizi trīs posmu laikā nespējot sasniegt finišu. Fetels neilgi pēc pitstopiem bija pacēlies uz devīto vietu. 22. aplī sākās otrie boksu apmeklējumi. Rosbergs arī šoreiz palika trasē ilgāk nekā pārējie līderi. Līdzīgi šoreiz rīkojās arī Reikenens, taču stratēģija neatmaksājās – somu apsteidza Alonso.

Batons pēc sava otrā boksu apmeklējuma strauji tuvojās Rosbergam un, kad vācietis beidzot veica pitstopu, pārņēma sacīkšu vadību. Trešajā vietā bija Hamiltons, kuram gan cieši sekoja Alonso. Masa bija piektais, taču aiz viņa muguras bija veseli četri piloti. 40. aplī Batons veica trešo pitstopu, atkal ļaujot Robergam izvirzīties vadībā. Masa, turējies priekšā pagarai rindai, devās boksos, taču īpaša izretošanās nenotika – uz brīdi astoņi piloti (2.-9. vieta) joprojām brauca pāris sekunžu robežās. Reikenens turējās priekšā Fetelam un Batonam, bet 48. aplī palaida garām gan šos divus pilotus, gan arī Hamiltonu un Veberu.

Soms nodilušo riepu dēļ turpināja zaudēt pozīcijas, izkrītot ārpus desmitnieka. Tikmēr Fetels turējās priekšā Batonam, par spīti tam, ka bija veicis par pitstopu mazāk. Piecus apļus pirms beigām brits apdzina Fetelu un pacēlās uz otro vietu, kuru arī noturēja. Fetels bija spiests piekāpties arī Hamiltonam un Veberam, beigās finišējot piektajā vietā. Savukārt Rosbergs pēdējos apļus aizvadīja stabilā līderpozīcijā un bez satraukumiem arī finišēja pirmais, izcīnot pirmo uzvaru karjerā. Šie bija "Mercedes" pilota pirmie punkti šosezon, kas viņam dod sesto vietu kopvērtējumā. Par līderi kļuvis Hamiltons, vien par diviem punktiem apsteidzot Batonu.