Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

UZMANIES: Tautā dēvētās pludmales čības apdraud veselību

© f64

Tā kā sākusies ilgi gaidītā vasaras sezona, pavisam noteikti izmaiņas manāmas ne tikai laika temperatūrā, bet arī garderobē. Īpašas atšķirības ir apavu nodalījumā, siltie ziemas zābaki tiek noglabāti tālākos plauktos, lai priekšroku dotu vasarā tik ļoti iemīļotajām ‘’iešļūcenēm’’ jeb pludmales čībām. Zīmīgi, ka šie ērtie apavi, kas pēdām ļauj izbaudīt vasaras gaisu, izrādās ārkārtīgi kaitīgi cilvēku veselībai.

Amerikas Pediatru asociāciju pārstāvji uzsver, ka vasaras čības pakļauj riskam pēdas, kas var saskarties ar uz zemes esošajiem vīrusiesm, baktērijām, kā arī sēnīšu infekcijām. Īpaši vērīgiem jābūt situācijās, kad iešļūcenes tiek nēsētas, lai nekaitētu jau esošajai brūcei, kas atrodas purngala vai papēža zonā. Patiesībā, šādos gadījumos labāk izvēlēties ciešākus apavus, kas pazemina infekcijas attīstību.

f46

Kā viens no galvenajiem iemesliem tiek minēts papēžu risks. Ilglaicīgi staigājot ar iešļūcenēm, papēdis vairākkārtīgi atsitas pret zemes virsmu, papēži ar šādiem apaviem zemi skar ar daudz lielāku spēku, jo apavu zole ir krasi plānāka nekā citiem apaviem, līdz ar to, tiek nejauši novājināts papēdis, ziņo portāls providr.com.

Tostarp iešļūceni un pēdu satur viens posms, nereti tas ir no gumijas un atrodas pēdu pirkstu starpā. Tas ir ļoti slikti, jo katru reizi, kad tiek veikts solis, šis materiāls kairina ādu zonā, kur visvieglāk iekļūst mikrobi. Un kāju pirkstiem ir liela slodze, jo iešļūcenes nepieciešams noturēt uz pēdām, galvenokārt kājas īkšķu muskuļi tiek pārslogoti.

Vitāli svarīgi savus apavu plauktus pārskatīt cilvēkiem, kuriem ir tā saucamā plakanā pēda,jo šādu apavu zole nenodrošina pēdas atbalstu, var sākties sāpes apakšstilba muskuļos, kā arī potītes locītavā, ceļgala locītavas iekšpusē un mugurkaula zonā, uzsver ASV Pediatru asociācijas pārstāvji.