Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Veselība

ĀRSTS IESAKA: Kā novērst varikozi

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

3.lapa

Cēloņi un sekas
Varikozi paplašinātu vēnu attīstības iemesli:

venozo vārstuļu neesamība, to bojājums vai pārmantoti defekti,
ilgstoša atrašanās vertikālā stāvoklī,
aptaukošanās,
smagumu celšana,
grūtniecība.
Pamanīt, ka ar vēnām kaut kas nav kārtībā, nav tik vienkārši.

„Ne visi zina, ka lielākā daļa brūču uz kājām, dažādi jēlumi un čūlas ir tiešas vēnu mazspējas, varikozes sekas. Lai kā mēs to nevēlētos, ar dažādām ziedēm pašrocīgi šādas ādas izmaiņas izārstēt nav iespējams,” - saka Rīgas 1. slimnīcas ķirurģe Jeļena Farbere.

Paskatieties uz savām kājām. Ja redzat, ka vēnas ir kļuvušas līkumotas, tumši zilas vai violetas, uz potītēm ir parādījušies nevienmērīgi brūngani plankumi, kājas sāp un uzpampst, dažkārt rodas krampji un, smagākos gadījumos, uz ādas parādās čūlas, tas nozīmē, ka jums ir pienācis laiks doties uz konsultāciju pie flebologa.

“Mani pacienti bieži saka - kaut kur atsituši kāju pret gultas malu, akmeni, krēslu, stabu. Parasti šādos gadījumos cilvēki apstrādā ievainoto vietu ar ko līdzīgu briljantzaļajam. Kad brūce nedzīst ilgāk, nekā mēnesi, tiek lietotas dažādas ziedes. Šī mājas ārstēšana dažreiz ilgst gadus. Taču kā ārsts varu teikt: dārgie pacienti, jūs varat lietot ziedes, kas maksā no diviem līdz pat simts eiro par tūbiņu, bet tas nelīdzēs. Problēma ir jārisina saknē, bet vispirms jāsaprot, kāpēc ievainojums nedzīst,” - saka Farbere.

Tāpēc svarīgi zināt varikozes simptomus:

izlocītas, tumši zilas krāsas vēnas uz kājām,
brūnganas pigmentācijas āda stilbu un potīšu rajonā,
sāpes kājās,
krampji kāju muskuļos,
izčūlojumi uz ādas.
Ja tiek ignorēti šie „pirmie trauksmes zvani”, vēlāk var rasties sarežģījumi - ekzēma, ādas izčūlojumi, asiņošana no mezgliem, tromboflebīts, plaušu artērijas trombembolija. Visas šīs slimības ir samērā smagas, savukārt plaušu artērijas trombembolija var novest pie nāves.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā