Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Austrumu slimnīcā veikta Latvijā vēl nebijusi audzēja sasaldēšanas operācija

© f64.lv, Kaspars Krafts

Pagājušajā nedēļā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Invazīvās radioloģijas klīnikā pirmo reizi Latvijas vēsturē pacientēm ar nieru vēzi tika veikta inovatīva mazinvazīva fokāla terapija jeb krioablācija -audzēja sasaldēšanas operācija, informē slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece.

Divām pacientēm Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikā iepriekš tika diagnosticēti nieru centrālās daļas ļaundabīgi veidojumi. Līdz šim vienīgā iespēja šiem onkouroloģisko saslimšanu pacientiem bija vienas nieres izoperēšana, kad līdz ar audzēja skarto nieri tiek izgriezti gan izmainītie, gan arī veselie audi. Tā joprojām ir efektīva ķirurģiska ārstēšanas metode, lai pacientam palīdzētu atbrīvoties no ļaundabīgajām šūnām, taču pacients ir spiests dzīvot tikai ar vienu nieri, kas būtiski pasliktina viņa dzīves kvalitāti un samazina dzīves ilgumu.

Mūsdienās tiek apgūtas un ieviestas arvien saudzīgākas operāciju metodes, lai šādus audzēju veidojumus ārstētu mazinvazīvi, bez lieliem griezieniem, un fokāli - ietekmējot tikai izmainīto apvidu jeb pašu veidojumu, tādējādi saglabājot operējamā orgāna veselos audus.

Viens no šādiem terapijas veidiem ir krioablācija. Tā ir mazinvazīva fokālas terapijas operācija, kuras laikā caur mazu ādas griezienu līdz 2-3 milimetriem ievada speciālas adatas mērķa orgāna audzējā, visbiežāk nierēs, ultrasonogrāfijas un datortomogrāfijas kontrolē. Adatu skaits ir atkarīgs no veidojuma lokalizācijas, tā lieluma un formas. Operācijas laikā tiek veikta datortomogrāfija, lai apstiprinātu adatu novietojumu atbilstošā veidojumā. Adatas ir savienotas ar speciālām medicīniskām gāzēm - argonu un hēliju, kas ļauj veikt veidojumu saldēšanu, pazeminot temperatūru apkārtējos audos līdz pat -40 grādiem, un secīgi veikt arī tā saucamās "ledusbumbas" atkausēšanu.

Šo operāciju laikā pacientam nav asins zudumam un parasti pacienti dažas dienas pēc operācijas jau tiek izrakstīti mājās.

Krioablācijas operācijas notiek vispārējā narkozē. Būtiskākie ieguvumi pacientam - izārstēšanās bez atvērtas operācijas, minimāli asiņošanas riski, netiek izdarīti lieli griezieni, pacients ātri atkopjas pēcoperācijas periodā un salīdzinoši īsā laikā atgriežas ierastā ikdienas dzīvē.

Šobrīd abas pacientes ir veiksmīgi izoperētas. Viņu veselības stāvoklis bija stabils uzreiz pēc operācijas, un arī pašsajūta bija laba. Pacientes tika izrakstītas mājās vien dažas dienas pēc operācijas.

Namniece informēja, ka ik gadu Latvijā vairāk nekā 500 pacientiem tiek diagnosticēti nieru ļaundabīgie veidojumi. Daļai no šiem pacientiem jau pirms kāda laika ir tikusi izņemta viena niere, un bieži notiek tā, ka laika gaitā arī otrajā nierē attīstās ļaundabīgs veidojums.

Iespēja piedāvāt Latvijas pacientiem mūsdienīgu ārstēšanu, veicot fokālu mazinvazīvu terapiju nieru ļaundabīgiem veidojumiem ir sekmīgs rezultāts multidisciplinārai sadarbībai RAKUS starp Invazīvās radioloģijas nodaļas, Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas vadošajiem speciālistiem, kā arī Anestezioloģijas klīnikas un Diagnostiskās radioloģijas speciālistiem. Lēmumu par ārstēšanas metodi pieņem multidisciplinārs ārstu konsīlijs.

Špbrīd, pateicoties mērķtiecīgai pieredzes gūšanai un apmācībai vadošajās ārzemju klīnikās vairāku mēnešu garumā, RAKUS ārsti ir gatavi šo inovatīvo mazinvazīvo metodi piedāvāt Latvijas pacientiem.