Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Slimnīcas grimst pacientu parādos; tās spiestas piesaistīt parādu piedzinējus

© Kaspars Krafts/F64

Slimnīcā katrs eiro ir svarīgs, bet ievērojamu summu tās zaudē tieši pacientu dēļ. Proti, cilvēks saņem kādu pakalpojumu, taču nesamaksā. Iestādes, lai atgūtu parādu, piesaista arī piedzinējus. Lēš, ka kopējā parādu summa varētu būt vairāki miljoni eiro.

Vairāk nekā 320 000 eiro - tāda ir kopējā summa, kuru pacienti šogad palikuši parādā Stradiņa slimnīcai. Tā esot milzīga nauda, kas lieti noderētu saimnieciskai darbībai. Iemesli kādēļ veidojas parādi, esot dažādi, piemēram, neizdodas nekādi sazināties ar laikus nesamaksājušo pacientu. PSKUS pārstāve Janita Veinberga skaidro esošo situāciju.

Viena problēma, ko mēs esam apzinājušies, ir trešo valstu pilsoņi. [..] rēķini trešo valstu pilsoņiem var būt arī 8000 eiro. Pēc tam tas ir nopietns un sarežģīts darbs kā mēs šo summu priekš slimnīcas atgūstam.

Parādnieki ir ne tikai lielajās slimnīcās. Tas skar arī veselības aprūpes iestādes ārpus Rīgas. Piemēram, Vidzemes slimnīcai pacienti šobrīd ir parādā aptuveni 229 000 eiro. Līdzīgi arī Daugavpils reģionālajā slimnīcā. Tur pēdējo piecu gadu laikā pacienti palikuši parādā gandrīz 300 000 eiro. Šogad - gandrīz 85 000 eiro. Raidījums 360TV Ziņneši sazinājās ar Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāju Intu Vaivodi, kas apstiprināja pieejamo informāciju.

PSKUS pārstāve uzsver, ka ar parādniekiem cīnās, sūtot reizi mēnesī īsziņas, tas dodot gaidīto rezultātu.

Pieredze rāda, ka šī pirmā daļa tiek samaksāta un pēc tam nereti pacients nonāk parādnieku sarakstā, jo atlikušās daļas netiek samaksātas. Pārsvarā pacienti slimnīcām ir parādā pacienta līdzmaksājumu stacionārā - sākot no 10 līdz 200 eiro.

Kad slimnīcas pašas galā vairs netiek, iesaista parādu piedzinēju kompānijas. Vidzemes slimnīca katru mēnesi atguvējiem nodod apmēram 40 rēķinus.

Parādu piedziņas kompāniju pakalpojumus izmanto vairākas slimnīcas. No uzrunātajām to gan nedara Stradiņos. Tā vietā par parādniekiem ziņo citām iestādēm.

“Kas tālāk šim cilvēkam apgrūtina tik vienkāršu un triviālu lietu kā mobilā telefona iegāde uz nomaksu. Tālāk jau pakalpojumu sniedzēji redz, ka persona ir parādnieku sarakstā kaut kur.”

Pēc sarunām ar lielākajām slimnīcām, raidījums secina, ka Latvijas slimnīcu sistēmā tiesāšanās nav bieža prakse, jo viss tiek nokārtots mierīgā ceļā.