Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Veselība

Mediķi aukstajā laikā saņēmuši vidēji 10 izsaukumus dienā saistībā ar hipotermiju

© pexels.com

Pēdējo trīs dienu laikā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) saņēmis vidēji 10 izsaukumus dienā, kas saistīti ar hipotermiju jeb ķermeņa atdzišanu un apsaldējumiem, vēsta NMPD Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Arita Freimane.

Aizvadītajā diennaktī NMPD mediķi devušies sniegt palīdzību septiņiem cilvēkiem, kuri cietuši no nopietnas ķermeņa atdzišanas. Līdzīgi kā brīvdienās arī pagājušā diennaktī cietušo vidū ir jauni cilvēki alkohola reibumā, kuri iemiguši vai ilgstoši uzturējušies ārā. Tāpat cietušo vidū ir arī cilvēki gados, kuri dzīvo vieni un, pasliktinoties savam veselības stāvoklim, atrasti guļam uz grīdas bezpalīdzīgā stāvoklī neapkurinātā mājoklī. Freimane stāstīja, ka vienā gadījumā kādas 90 gadus vecas kundze ķermeņa atdzišanas dēļ tika hospitalizēta ļoti smagā stāvoklī. Viņu radinieki burtiski atrada pēdējā brīdī.

NMPD mediķi aicina šajā ziemā biežāk uzmanīt cilvēkus gados, kuri dzīvo vieni. Īpaši, ja cilvēkam ir nopietnas veselības problēmas.

"Aicinam līdzcilvēkus parūpēties par senioriem - piezvanīt, apciemot, palīdzēt sanest malku, sagādāt pārtikas produktus, medikamentus vai citas nepieciešamās preces. Tāpat stiprā salā noteikti nevajag ignorēt cilvēkus, kuri ir pakrituši vai guļ uz ielas. Ne vienmēr cilvēki šādi cilvēki ir alkohola reibumā, arī šajās dienās smagus apsaldējumus vai no nopietnas ķermeņa atdzišanas dēļ cieta tie, kuri vienkārši pakrita uz ielas, jo ir noticis insults, kāda garīga rakstura vai kāda cita nopietna saslimšana," uzsvēra Freimane.

Gadījumos, ja līdzcilvēki pamana uz ielas salā guļošu cilvēku, NMPD mediķi aicina pieiet klāt un uzrunāt vai papurināt guļošo aiz pleca. Tāpat svarīgi ievest cilvēku siltumā, bet, ja nepieciešama palīdzība, tad jāzvana operatīviem dienestiem uz ārkārtas tālruni 112.

Pagājušās brīvdienās NMPD ik dienas devās līdz 10 izsaukumiem diennaktī, lai sniegtu palīdzību iedzīvotājiem ar ķermeņa atdzišanu vai apsaldējumiem.