Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Veselība

Pētījums: masaliņu gadījumu skaits pasaulē gada laikā ir dubultojies

© Pixabay

Pētnieki apgalvo, ka laikā no 2022. līdz 2023. gadam masalu gadījumu skaits visā pasaulē ir gandrīz dubultojies, radot izaicinājumu daudzās valstīs sasniegt un saglabāt slimības likvidēšanas statusu.

2022. gadā visā pasaulē bija 171 153 masaliņu gadījumi, saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) doktora Patrika O’Konora teikto, kurš pagājušonedeļ prezentēja pētījumu PVO globālajā kongresā Barselonā.

Provizoriskie dati liecina par 321 582 gadījumiem 2023. gadā un vairāk nekā 94 000 līdz šim 2024. gadā, lai gan gadījumu skaits, iespējams, ir daudz lielāks.

Gandrīz puse no šī gada saslimšanas gadījumiem ir bijuši PVO Eiropas reģionā, ar augstāko saslimstību Azerbaidžānā, Kirgizstānā un Jemenā.

Savukārt Amerikas Savienotajās valstīs (ASV) masalas tika pasludinātas par izskaustām 2000. gadā, “tas nozīmē, ka valstī slimība neizplatās un jauni gadījumi tiek konstatēti tikai tad, ja kāds saslimst ar masalām ārzemēs un atgriežas”, norāda Slimību Kontroles centrs ASV (CDC). Tomēr straujais gadījumu skaita pieaugums šogad apdraud slimības izskaušanas statusu, norāda organizācija.

Masalas ir ļoti lipīga infekcijas slimība, kas tiek pārnēsāta ar gaisa pilieniem. Tā var izraisīt nopietnas veselības sekas vai nāvi, īpaši maziem un nevakcinētiem bērniem.

Vispārēji simptomi var būt drudzis, klepus, iesnas, acu asarošana un izsitumi ar sarkaniem plankumiem. Saskaņā ar CDC aptuveni 1 no 5 nevakcinētajiem cilvēkiem ASV, kuri saslimst ar masalām, tiks hospitalizēti. Apmēram 1 no katriem 20 bērniem ar masalām attīstīs pneimoniju, bet citiem var attīstīties bīstams smadzeņu pietūkums, ko sauc par encefalītu. Līdz 3 no katriem 1000 bērniem, kuri inficējas ar masalām, var nomirt no elpceļu un neiroloģiskām komplikācijām.

O’Konors sacīja, ka vakcinācija pret masalām no 2000. līdz 2022. gadam ir novērsusi aptuveni 57 miljonus nāves gadījumu.

Vakcīna tiek uzskatīta par ļoti efektīvu. Viena deva ir 93% efektīva pret masalām, un divas devas ir 97% efektīvas. Vakcinēti cilvēki joprojām var saslimt, taču tas nenotiek bieži un parasti infekcija tiek pārslimota vieglā formā.

Masalas ir "krīze starp daudzām krīzēm," savā prezentācijā sacīja O'Konors, piebilstot, ka aptuveni 45 procenti uzliesmojumu ir konfliktu skartās un nestabilās valstīs.

"Pēdējo 20 gadu laikā ir panākts ievērojams progress, lai panāktu masalu un masaliņu izskaušanu," viņš teica nobeigumā. “Lai nostiprinātu šos ieguvumus, mums ir jānodrošina vienveidīgi augsts un taisnīgs ikdienas imunizācijas segums, kā arī spēcīgi un ātri jāreaģē uz slimību uzliesmojumiem,” piebilst O’Konors.