Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Viedokļi

Sprūdža spiediens uz tiesu

VARAM ministrs Spūdžs ir spilgtākais t.s. tiesiskuma koalīcijas pārstāvis. Tās pašas tiesiskuma koalīcijas, kas neprot cīnīties atklātā politiskā konkurencē, jo nespēj konkurēt profesionāli, bet Latvijas likumdošanu piemēro savām politiskajām interesēm un politisko konkurentu apkarošanai.

Vai Sprūdžs ir kaut ko profesionālu paveicis tajā darbības jomā, kuras vadību viņš, būdams neizglītots un nekompetents cilvēks, uzņēmās? Visa redzamākā darbība ir saistīta tikai un vienīgi ar cīņu ar politiskajiem pretiniekiem, un spilgtākā izpausme ir 2012.gada 22.oktobra rīkojums Nr.343. Pat šādu rīkojumu Sprūdžs nespēj sagatavot nedz profesionāli, nedz atbilstoši LR normatīvajiem aktiem. Administratīvajai rajona tiesai, izskatot manu pieteikumu par Sprūdža prettiesiskā rīkojuma atcelšanu, konstatēts, ka rīkojuma sagatavošana nav notikusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, jo profesionālie ministrijas darbinieki atteicās to darīt, bet gan tikai un vienīgi Sprūdža politiskajā birojā, tādējādi pārkāpjot Valsts pārvaldes iekārtas likumu. Ministrs Sprūdžs nav uzskatījis par vajadzīgu arī atbildēt uz Ventspils pilsētas domes vairākkārtējām viņam adresētajām vēstulēm, tādējādi ignorējot Iesniegumu likumu un Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktos valsts pārvaldes principus. Ministram Sprūdžam nav labvēlīgs nedz Latvijas Republikas tiesībsarga 2013.gada 29.aprīļa atzinums, kurā secināts, ka Sprūdžs savā darbībā ir pārkāpis vairākus likumus un labas pārvaldības principus, nedz Latvijas Republikas Datu valsts inspekcijas slēdziens, kas ministra darbībā konstatē personas datu aizsardzības likuma pārkāpumus.

Sprūdžs nav mierā arī ar Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nama rīcību tiesvedības procesā uz lietas apstākļiem raudzīties no likuma, ne Sprūdža politisko interešu viedokļa. Atlikusi pēdējā iespēja – kā t.s. tiesiskuma koalīcijas redzamākajam pārstāvim un augstākās izpildvaras loceklim izmantot savu amatu, dienesta stāvokli un izdarīt spiedienu gan uz tieslietu ministru Bordānu, gan Augstākās tiesas priekšsēdētāju Bičkoviču un Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu namu.

Latvijas valstī tiesvedības procesa ietvaros esam jau piedzīvojuši Vienotības tieslietu ministra zvanu tiesnesim naktī. Atkārtojas kaut kas līdzīgs, un augstākās izpildvaras pārstāvji atkal mēģina iejaukties tiesu varas kompetencē.

Laiki atgriežas. Izpildītāji ir citi. Tikai politiskā elite, kas sevi dēvē par tiesiskuma koalīciju, ir tā pati vecā.