Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Viedokļi

Temīdas stabule, "Olainfarm" riņķadancis

Šķiet, šoreiz jāsāk ar atvainošanos, ka vispār pieminu šo nelaimīgo uzņēmumu. To arī daru. Tev, portāla lasītāj, droši vien sen piegriezusies karaļa Līra meitu šekspīrisko kaislību latviskā versija. Man pašam nav vēlēšanās turpināt iedziļināties Valērija Maligina mantinieču attiecību samezglojumos. Ne arī vajadzības – tepat portālā par tiem vienmēr ir atrodama izsmeļoša informācija.

Gribu vien norādīt uz pāris niansēm Latvijas tiesu varas tikumos, kas uzskatāmi izskaidro, kāpēc "trejmeitiņu-trešdaļmantinieču" konflikts, cenšoties to juridiski atrisināt, varēja nonākt līdz pilnīgam absurdam. Patlaban viņas jau ne tikai zaudē tiesības pārvaldīt uzņēmumu, bet riskē vispār palikt bez savas cīņas objekta.

Divus "Olainfarm" mantojuma lietai svarīgus lēmumus Zemgales rajona tiesā izskatīja tiesnese Maira Griķe. Rādās, ka tieši viņa ir šīs drausmīgi izstieptās un izstiepti drausmīgās sāgas "klusais, nepamanītais varonis". Kā smejies, šoreiz tiešām nevar visā vainot advokātu alkatību!

2019.gada 31.janvārī Irina Maligina pieteica ZRT līdzmantinieku mazākuma prasību atzīt par spēkā neesošiem divus lēmumus, ko pērnā gada novembrī pieņēma pret viņu sabloķējušās māsas (precīzāk, viena māsa un otras aizbildne). Viņas toreiz izmantoja savas likumīgās tiesības, pārstāvot 2/3 balsu, lai atceltu šo mantinieci no SIA "Olmafarm" (AS "Olainfarm" galvenais akcionārs) valdes un mainītu SIA statūtus.

Tiesnese Griķe atteicās Maliginas prasību vispār pat pieņemt izskatīšanai, pamatojot savu spriedumu uz Civillikumā noteikto mantojuma pārvaldīšanas un lietošanas kārtību, kas neparedz šādu strīdu izskatīšanu ZRT.

Pēc pusgada, smejies vai raudi, radās precīzi tāds pats konflikts. Tikai šoreiz Maligina un Nika Saveļjeva sabloķējās pret nepilngadīgo pusmāsu. Pareizāk sakot, pret viņas aizbildni un mammu Signi Balderi-Sildedzi. Abas no "Olmafarm" valdes - tieši tāpat izmantojot savas likumīgās tiesības - izslēdza šīs kundzes uzticības personu. (Pati Maligina dalību valdē neatjaunoja, un atbrīvoto amatu ieņēma cits cilvēks).

Baldere-Sildedze 18. jūlijā, pārstāvot līdzmantinieku mazākumu, vērsās ZRT ar prasību šo lēmumu atcelt. Savukārt šoreiz Griķe nosprieda apmierināt līdzmantinieku mazākuma vēlmi izskatīt ZTR kompetencei nepiekrītošu strīdu. Turklāt tiesnese uzņēmumam piemēroja pagaidu aizsardzības līdzekli: "Olmafarm" tika liegts lemt par "Olainfarm". Tādēļ par akciju sabiedrības likteņēmēju kļūst vairs ne Maligina mantinieces, bet tās mazākuma akcionāri.

Tātad - kamēr prasības bija pret aizbildni Signi Balderi- Sildedzi, tikmēr ZRT atteicās tās pat izskatīt. Savukārt pēc aizbildnes pieprasījuma jautājumu ne tikai izskatīja, bet vēl piemēroja viņai izdevīgu aizliegumu lielākajam akcionāram vispār balsot.

Tieši pēc šāda pavērsiena skandāla maisam gals tika atrauts vaļā līdz galam, saceļot publiskas vaimanas, ka tagad "Olainfarm" tiekot tīšām laists uz grunti. No tā pat padzenot vērtīgus, Maligina izraudzītus darbiniekus... Lieki teikt, kā šāda jezga kaitē biržā kotētam un eksportējošam uzņēmumam (un valsts kasei).

Divas tiesiski identiskas situācijas - divi diametrāli pretēji Temīdas kalpones lēmumi. Savu radoši nekonsekvento pieeju - cik saprotu, dziļā pretrunā ar Civillikumu un tiesu praksi - Griķe esot izskaidrojusi ar to, ka nepilngadīgu mantinieku tiesībām vajadzīga īpaša aizsardzība.

Taču notikumu attīstība raisa aizdomas, ka ZRT tiesnesi nav tik ļoti ietekmējusi mantinieces mazgadība, cik viņas mammas, teiksim tā, suģestijas spējas. No jebkādas tālākas saistības ar "Olainfarm" lietām Griķe tagad esot sevi atstatījusi. Atvainojos par nelāgo vārdu spēli, bet, kā teiktu krievi, "s meņa vzjatki gladki"...