Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Latvijai jābūt izslaucītai?

© F64

Nezinu, vai šis stāsts faktoloģiski ir patiess, taču emocionāli tas skar tās stīgas, kuras pieņemts dēvēt par dvēselei piederošām. Iespējams, kaut kas līdzīgs ir noticis. Bet varbūt arī nav noticis. Kāda sieviete, braukdama mājās kopā ar vīru un vērodama pēc ziemas nesakoptos Rīgas nomales mazdārziņus, pēkšņi ieraudzījusi kādā ābelē karājamies... cilvēku. Vīrs gan sākumā nav ticējis sievai, sak, tev rēgojas, taču... Viņai izrādījusies taisnība.

Nākamajā dienā sievietes meita pastāstījusi: pazīstamas meitenes radinieks pakāries, jo nav spējis pārdzīvot, ka viņam tiks atņemts īpašums - nelielā mājiņa un zemes gabals tai apkārt, jo viņš sapratis, ka nespēs nomaksāt strauji uzlēkušo nekustamā īpašuma nodokli.

Ticami un briesmīgi. Šoks par kosmiskajām summām, kas atklājas nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) rēķinos, kurus šogad saņēmuši Latvijas iedzīvotāji, ir neuzspēlēts. Un nav brīnums, ka vienam otram neiztur nervi. Nodoklis ir konfiscējošs un izstumjošs, saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras būvniecības vadītājs Andris Božē (Neatkarīgā, 29. marts). Bezstrīdus kārtībā no mājām drīz tiks izlikti cilvēki, kuri nespēj samaksāt uzblīdušo nodokli. Andris Božē piebilst, ka «NĪN piemērošanas dēļ, piemēram, Rīga un Jūrmala gadā zaudē apmēram 12-15% iedzīvotāju». Šis nodoklis ir nepanesams slogs gan iedzīvotājiem, gan biznesam.

Šonedēļ pie Saeimas notika tautas sapulce - par to, lai vienīgajam mājoklim atceltu NĪN. Skolotāja Liāna Hiršsone, kas pirms laika nāca ar iniciatīvu par nodokļa atcelšanu, bija arī sapulces organizatore. Viņa uzsvēra, ka politiķi līdz šim nav ņēmuši vērā tautas izmisumu: joprojām nav atrasts īpašumu konfiscējošā NĪN taisnīgs regulējums. Un diez vai to tik drīz atradīs, jo koalīcija aprobežojas vien ar pussoļiem: partija Vienotība ierosina, ka NĪN jāiesaldē 2013. gada līmenī, Tieslietu ministrija, kas atrodas Nacionālās apvienības pārziņā, palaiž tautā ideju, ka NĪN pieaugums katru gadu jāierobežo 10% apmērā vai jāatbrīvo no NĪN tie īpašumi, kuru vērtība ir mazāka par 100 000 eiro. Un ko darīt ar tiem, kuru vērtība ir 101 000 eiro? Mīļie, kāda iesaldēšana, kādi 10 procenti un «tie maksā», bet «tie nemaksā»? Ikviens variants tikai pasliktina jau tā bēdīgo situāciju, no kuras cilvēki ir spiesti bēgt, pārdodot savu īpašumus par kapeikām. Bēgt - labākajā gadījumā - uz sēņu lasīšanas un gultu klāšanas valstīm, sliktākajā - uz dārza būdiņām, kas beigu beigās tik un tā tiek apliktas ar nodokli, kas veicina nevis dzīvošanu, bet izmisuma diktētu galu cilpā, kas uzmesta ābelē, kura cilvēkam patiesībā vairs nepieder...

Principā ir panākts tas, pēc kā 2009. gadā centās mūsu līdz kliņķim novestās valsts priekšnieki: starptautiskie vampīri, piedodiet, donori pieprasīja paplašināt nekustamā īpašuma nodokļu bāzi, un to apsolīja izdarīt 2010. gadā. Jo pretējā gadījumā, raugi, nebūtu 7,5 miljardu eiro aizdevuma. Nodomu vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam tika ierakstīts, ka, sākot ar 2010. gadu, tiks palielināts NĪN, kas 2009. gadā bija mazāks par vidējo rādītāju Eiropā. Atcels arī atbrīvojumus un atvieglojumus. Savukārt Saprašanās memorandā tapa ieraksts, ka jāpilnvaro pašvaldības palielināt nekustamā īpašuma nodokli līdz 3% no kadastrālās vērtības.

Nodokļu bāze veiksmīgi «paplašinājās», un tagad atrodamies tik plašā tuksnesī, ka nezinām, kur dēties no laimes. Cilvēki ir spiesti vākt parakstus, rīkot tautas sapulces, lai valdīklas ar savām piķa aizlietajām ausīm sadzirdētu vismaz kaut ko. Protams, uz tautas sapulci atnāk nevis 50 000 cilvēku, bet gan knapi 500, jo nomāktība ir pāri visam kā piečurāta sega, un neviens arī nedomā, ka pēkšņi ieradīsies deputāti un teiks: tūdaļ priekš jums, mīļie cilvēki, norausim zvaigznes no debesīm! Vēl arī uzpeld pārmetumi sapulces organizatoriem, sak, vajadzēja pie Rīgas domes piketēt! Vai tad Rīgas dome pati sacer likumus? Tos sacer Jēkaba ielas namā. Rīgas dome tos tikai izmanto. Tāpat kā visas citas domes.

Ja atlaidīsim prasības pret mūsu «nedzirdīgajiem» un «neredzīgajiem» priekšstāvjiem, nākamreiz uz tautas sapulci vairs nebūs kam nākt. Vieni lasīs sēnes Īrijā, otri dzīvos zemnīcās, bet trešie meklēs stiprāku ābeles zaru... Latvija būs izslaucīta. Varbūt tā arī bija domāts?