nra.lv
Piektdiena, 25.aprīlis
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
 
Sākums » Māja » Virtuve

Piparmētru sīrups

23.07.2013., plkst.06:05
Margarita Guseva

Dārzā piparmētru dobe zaļo uz nebēdu – smaržīgai tējai mētras jau izkaltētas, draugi ar tēju krājumiem arī apdāvināti, bet šīs tik aug un aug.

Labu mantu zudībā nav ko laist – no piparmētru lapām iespējams pagatavot burvīgu sīrupu, kas ziemā būs īsts atradums. Piparmētru sīrups ir lieliska piedeva tējai, kafijai, dažādiem kokteiļiem, no tā var gatavot dažādas atsvaidzinošas limonādes, sīrupu var pievienot saldējumam un citiem desertiem. Piparmētru sīrupa pagatavošana ir vienkārša.

Sastāvdaļas: 2 glāzes sakapātu svaigu piparmētru lapiņu, 500 ml ūdens, 500 g cukura,2 citroni

Pagatavošana:

piparmētras nomazgā, atbrīvo no vecajām lapiņām un citiem piemaisījumiem, ar asu nazi sakapā. No citroniem izspiež sulu, sajauc to ar ūdeni un cukuru, uzvāra. Kad cukurs izkusis, to pārlej piparmētru lapiņām un diennakti ļauj ievilkties istabas temperatūrā. Tad sīrupu nokāš, uzvāra un karstu sapilda pudelēs. Pudeles aizkorķē un atdzisušas novieto vēsumā – pagrabā vai ledusskapī.

KUR IZMANTOT?

• Pāris ēdamkarotes sīrupa sajaucot ar puslitru gāzēta ūdens, iegūst dzirkstošu, atsvaidzinošu limonādi skaisti zaļā krāsā.

• Garšas ziņā neatvairāms deserts rodas, ja plombīra saldējumam pārlej piparmētru sīrupu.

Piparmētru mokas kafija:

ņem 200 ml piena, 200 ml stipras kafijas, 1 ēdamkaroti kakao pulvera, 2 ēdamkarotes cukura, 50 ml putota saldā krējuma. Pagatavo stipru kafiju (3–4 tējkarotes uz glāzi ūdens), izkāš. Uzvāra pienu, saputo to, līdz rodas gaisīgas putiņas. Kafijai pievieno cukuru, kakao un piparmētru sīrupu. Pievieno putiņas, uzmanīgi iecilā kafijā, pa virsu uzliek putukrējuma cepurīti. Rotā ar šokolādes skaidiņām, pasniedz ar piparmētru konfektēm.

Bezalkoholiskais Mohito kokteilis:

2–3 ēdamkarotes piparmētru sīrupa sajauc ar glāzi gāzētā dzēriena Sprite un 3 tējkarotēm brūnā cukura. Sakrata, salej glāzē, pasniedz ar laima šķēlīti un drupināta ledus gabaliņiem. Viegli reibinošu kokteili iegūst, klasiskajam Mohito pievienojot 50 ml gaišā ruma.

Vēl sadaļā

Rīdziniecei Guntai Liepiņai patīk darboties virtuvē un it īpaši nodoties eksperimentiem. Kad mājās gaidāmas viesības, Gunta iesaka pagatavot tiramisu kūku.

 

Lieldienās katra saimniece cenšas nokrāsot vairāk olu, lai pietiktu gan tradicionālām kaujām, gan svētku galdam. Taču bieži vien tās paliek pāri, bet, kā zināms, vārītas olas ilgi uzglabāt nevar un ar majonēzi visas apēst arī nav iespējams.

 

Rīdziniecei Guntai Liepiņai patīk darboties virtuvē un it īpaši nodoties eksperimentiem.

 

Desertā Ieva ir iecienījusi gatavot zaļās tējas kūku, kas ir viegla, krāsaina un garda. «Šo recepti man iedāvināja iepriekšējais Japānas vēstnieks Latvijā Takaši ar sievu Keiko, stāsta Ieva.

 

Šie eleganti vienkāršie, taču sātīgie salāti noteikti patiks gan kārtīgi paēst mīlošajiem, gan lieko kaloriju skaitītājiem.

 

Sagaidot Lieldienas var iepazīties ar vairākām olu salātu receptēm, jo olas jau parasti tiek sakrāsotas vairāk. Velāk vairs nevilina pat viena skaisti krāsota vārīta ola, bet turēt ledusskapī vārītas olas arī negribas.