Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Stradiņa slimnīca: "Velve” maldina sabiedrību"

© Dmitrijs Suļžics/MN

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (Stradiņa slimnīca) vēlas vērst mediju uzmanību, ka SIA “Velve” izplata maldīgus paziņojumus, no kuriem rodas iespaids, ka Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) ir devis atzinumu vai secinājumu, ka būvniecībā nav konstatēti pārkāpumi un defekti, bet projektā konstatētas būtiskas nepilnības. Tā tas nav, vēsta Stradiņa slimnīca.

Stradiņa slimnīca ir saņēmusi BVKB vēstuli, kurā norādīts, ka BVKB nav kompetences vērtēt Stradiņa slimnīcas tiesiskās attiecības ar SIA “Velve”, bet kurā tas lūdz Stradiņa slimnīcu izvērtēt konkrēto, SIA “Velve” apmaksātā un SIA “Livland Group” veiktā audita par vienu konkrētu projekta aspektu atbilstību rezultātus.

Stradiņa slimnīca vērš uzmanību uz faktu, ka esošajā situācijā ir tikušas veiktas un noteikti tiks veiktas vēl daudzas un dažādas ekspertīzes, bet jāatgādina, ka pilnu būvprojekta ekspertīzi ir veicis akreditēts inženieru birojs “CMB”, atzīstot projektu par atbilstošu normatīvajiem aktiem - projekts vērtēts arī iepirkuma procesā, un bez šāda izvērtējuma un pozitīva atzinuma vispār nebūtu iespējams uzsākt būvniecību.

Vienlaikus slimnīca atgādina, ka līgums tikai lauzts vairāku iemeslu dēļ, tostarp tādēļ, ka SIA “Velve” neveica līgumā paredzētos darbus, kam nav nekāda sakara ar diskusijām par projekta kvalitāti un to, kam ir pienākums projektu detalizēt (būvniekam vai projektētajam). Piemēram, atbilstoši starp pusēm noslēgtajam līgumam un apstiprinātajam darbu laika grafikam, objektā ikdienā bija jāstrādā vairāk nekā 200 darbiniekiem, bet realitātē strādāja labākajā gadījumā vien 50-100 cilvēku. Tāpat tika pieļauta virkne defektu, kas vai nu netika novērsti, vai tika novērsti pārāk lēni. 2024. gada sākumā SIA “Velve” piedāvāja Stradiņa slimnīcai jau kārtējo reizi pagarināt objekta būvniecības noslēguma termiņu - šoreiz par 17 mēnešiem. Stradiņa slimnīcas vērtējumā SIA “Velve” mērķtiecīgi veica darbības, lai paildzinātu projekta izpildi, pielāgojot to savai ierobežotajai finanšu, darbaspēka un administratīvajai kapacitātei, bet šobrīd SIA “Velve” centieni meklēt cēloni līguma laušanai ir nekas vairāk kā mēģinājumi novērst uzmanību no patiesajiem šīs būvniecības problēmu iemesliem.