Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Stradiņa slimnīca ieinteresēta pie sevis attīstīt traumatoloģijas profilu

© Kaspars Krafts/f64

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) ir ieinteresēta attīstīt traumatoloģijas profilu iestādē, nodrošinot pilnvērtīgu, multidisciplināru ārstēšanu traumatoloģijas pacientiem, aģentūrai LETA sacīja slimnīcas pagaidu valdes locekle Džineta Heinrihsone.

Komentējot Veselības ministrijas (VM) ieceri turpmāk valsts apmaksātus pakalpojumus traumatoloģijā un ortopēdijā attīstīt PSKUS un Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, viņa norādīja, ka tas ir atbalstāms lēmums, jo piektā līmeņa ārstniecības iestāde nav iedomājama bez politraumu pacientu pilnvērtīgas ārstēšanas. Jau šobrīd slimnīcā nonāk pacienti ar politraumām, izolētām traumām, taču to ārstēšanai trūkst traumatologu.

Heinrihsone pavēstīja, ka nākotnē slimnīcas jaunajā A2 korpusā plānots nodrošināt ārstēšanu traumatoloģiska profila un politraumu pacientiem.

"Būtisks aspekts ir nepieciešamība politraumu pacientam nodrošināt starpdisciplināru pieeju. Te nav runa tikai par traumatologu pieejamību, bet galvenais, lai mūsu slimnīca var nodrošināt multidisciplināru komandu," uzsvēra slimnīcas pagaidu valdes locekle.

Runājot par pakalpojumu pārņemšanu no Rīgas 2.slimnīcas, viņa atzina, ka tas nav vienpersonisks lēmums. Ņemot vērā juridiskās pakļautības atšķirības, tas ir jārisina sarunās ar VM un Rīgas domi. Tas ir komplicēts jautājums, kuram vēl nav sekojuši konkrēti priekšlikumi.

LETA jau rakstīja, ka VM ir vērsusies pie Rīgas pašvaldības, aicinot pašvaldību būtiski mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi Rīgā.

Vēstulē veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) norādījis, ka Rīgā stacionāros traumatoloģijas un ortopēdijas pakalpojumus nodrošina trīs stacionārās ārstniecības iestādes - Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS), valsts "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" un Rīgas 2.slimnīca, kas nodrošina rīdziniekiem un Latvijas iedzīvotājiem gan terciāra līmeņa, gan sekundāra līmeņa neatliekamo un plānveida medicīnisko palīdzību.

Viņa ieskatā, valsts apmaksātus pakalpojumus traumatoloģijā un ortopēdijā nepieciešams turpmāk attīstīt Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) un RAKUS.

Ministra skatījumā, Rīgā un Rīgas veselības aprūpes pakalpojumu plānošanas teritorijā jārisina problēma nodrošināt ar primāri nepieciešamo aprūpi pacientiem ar hroniskām saslimšanām. Viņš norāda, ka VM vairākkārt rosinājusi paplašināt aprūpes gultu skaitu Rīgā, nodrošinot iespējas rīdziniekiem saņemt nepieciešamos aprūpes pakalpojumus.

Veselības ministrija (VM) aģentūrai LETA reformas piedāvājumu skaidroja ar to, ka traumatoloģijas un ortopēdijas pacienti prasot "kompleksu ārstēšanas pieeju, nodrošinot ātru un efektīvu diagnostiku, ārstēšanu un atbilstošu specializāciju, kā arī agrīnu rehabilitāciju". Ministrijas skatījumā, traumatoloģijas un ortopēdijas pakalpojumu nodrošināšana PSKUS un RAKUS ļaušot nodrošināt uz pacientiem vērstu starpdisciplināru pieeju, kā arī multidisciplināras komandas iesaisti stacionārā ārstēšanas procesā.

Šobrīd vēl notiekot diskusijas par iespējamajām izmaiņām, taču VM sola, ka ne 2.slimnīca, ne arī TOS netiks slēgtas, taču, iespējams, tās varot tikt pārprofilētas, attīstot tajās citus pakalpojumus. Pastāv iespēja, ka, piemēram, 2.slimnīcas traumatoloģijas un ortopēdijas pakalpojumi tiktu pārcelti uz PSKUS, bet TOS pakalpojumi uz RAKUS, tādējādi "nodrošinot šo pakalpojumu pieejamību abos Daugavas krastos". Šie medicīniskie pakalpojumi gan jau tagad tiek nodrošināti "abos Daugavas krastos", tikai citās slimnīcās, kas jau vēsturiski specializējušās traumatoloģijā.

VM skaidroja, ka tā vērsusies pie Rīgas pašvaldības nolūkā noskaidrot viedokli par Rīgas 2.slimnīcas stacionāro pakalpojumu attīstību un pārstrukturēšanu šajās ārstniecības iestādēs.