Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Apinis: Stradiņos un Gaiļezerā pašlaik ir tikai viena mēneša medikamentu rezerve

© Freepik

“Galvenais uzstādījums Latvijai - ir vajadzīgas rezerves sešiem mēnešiem, kas plānotas kara apstākļiem, tās jātur pie profesionāļiem. Tas jādara mums pašiem, to ir pateikusi Eiropa,” TV24 raidījumā “Preses klubs” skaidro ārsts, raidījuma "Dr. Apinis" vadītājs, Latvijas veselības aizsardzības valsts ministrs (1995) Pēteris Apinis.

“23. decembrī Latviju sasniedza Eiropas Komisijas priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas vēstule ar norādēm, ko bija paudusi visai Eiropai. Tajā bija uzskaitīti 200 medikamenti, pareizāk sakot, ķīmiskas vielas, kas jātur stabilās rezervēs, kas jāražo pašiem, vēlams uz vietas valstī, un jabūt pieteikami lielām rezervēm,” par norādēm no Leienas stāsta Apinis.

Ārsts arī skaidro, ka no noradītajiem 200 medikamentiem Latvijā esošā farmācijas rūpnīca “Grindex” var saražot 27, bet “Olainfarm” - 23, kā arī nav noslēpums, ka “kaimiņvalstīs nav lielo spēletāju medikamentu ražošanā un tas būtu jāuzņemas abām Latvijas farmācijas ražotnēm, bet būtu jābūt valsts atbalstam”.

Runājot par esošajām medikamentu rezervēm, Apinis saka: “Stradiņos un Gaiļezerā pašlaik ir viena mēneša medikamentu rezerve, kas ir paredzēta pašreizejai situācijai, miera laikam. Kara darbība ir kaut kas pilnīgi cits, piemēram, Ukrainā četrās stundās pēc kara darbības sākuma iestājās reāls pretsāpju līdzekļu trūkums. Nemaz nerunājot, ka pirmajā dienā radās problēmas ar pārsienamo materiālu, infūzijām un visu ko citu. Tad ir pilnīgi cits apjoms un pilnīgi citi ievainojumi.” Ukrainas pieredze rādā, ka rezervju glabāšanai būtu jabūt maksimāli distancētai.