Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Vīrs, kurš atveda mafinu uz Rīgu

© F64

Modernā pasaule turpina iepazīstināt ar jauno. Šoreiz ar našķiem. Vai esat dzirdējuši par mafinu? 2010. gada 20. decembrī dānis Džeks Hansens Rīgā atvēra pirmo mafinu kafejnīcu Latvijā.

 «Mēs sākām ar apmēram desmit veidu mafiniem, 12 katrā grozā, četri grozi katrā plauktā, nobijušies – kā tagad būs? Vai kāds vispār mūs sapratīs?» stāsta kafejnīcas īpašnieks Džeks Hansens. 2014. gadā droši var teikt – viņus saprata, jo gandrīz ikviens zina, kas ir Muffins&More kafejnīca un ko tur var iegādāties.

Esmu no Dānijas, dzīvojis dažādās valstīs. Pirmo reizi Latvijā ierados 2000. gadā, nesaistīti ar šo biznesu. Satiku savu sievu Santu – latvieti. Tas izskaidro, kādēļ šeit dzīvoju. Ar sievu četrus gadus nodzīvojām Īrijā, bet atgriezāmies. Biznesa ideja Latvijā radās vienkārši. Īrijā mafinus iespējams dabūt visur. Atgriezāmies Latvijā, mafinu pietrūka, jo tajā laikā to šeit vēl nebija. Apsēdāmies, sākām izmeklēt nepieciešamos ražošanai. Tajā laikā latvieši sāka atgriezties no Īrijas. Nodomājām, ka, ja mums pietrūkst šā produkta, tad, iespējams, tāpat arī citiem. Ieguldījām daudz naudas, ietaupījumus un sākām.

Medījot sastāvdaļas

Grūtāk bija atrast sastāvdaļas, tas prasīja 2 mēnešus. Lai nonāktu pie vienas receptes, mājās izmēģinājām un cepām ļoti daudz. Sākumā apēd pirmos, tad spēj tikai nogaršot gabaliņu. Sastāvdaļas meklējām visā Eiropā. Gribējām, lai ir kvalitāte, drošs produkts. Visvairāk sastāvdaļu importējam no Dānijas un Vācijas, tur atrodam nepieciešamo. Rezultātā radām lieliskus mafinus jau trīs gadus. Mūsu recepti ir neiespējami dabūt, tad jāapceļo pasaule. Nevienam to neatklājam. Iespējams, tāpēc joprojām esam šeit. Izmantojam pārbaudītas sastāvdaļas, kvalitātei vienmēr jābūt augstā līmenī. Nedrīkst mainīties arī garša.

Atkārtoti pērkot mafinu ar to pašu garšu, vienmēr būs tāds kā pirmajā reizē. Piemēram, iegādājoties melleņu mafinu, varat būt drošs, ka ogas ir audzētas brīvā dabā.

Četri gadalaiki un 400 mafinu dienā

Bizness ir neparedzams. Daži mēneši ļoti labi, daži slikti. Tāda ir biznesa daba. Latvijas četri gadalaiki ietekmē mūsu biznesu. Vasaras parasti nav ienesīgas, ir pārāk silts, cilvēki vēlas ko atspirdzinošu. Ziemā pārāk auksts, neviens negrib iet ārā. Pavasaris un rudens mums ir labākais laiks. Centāmies paplašināties pagājušajā gadā, bet neveicās tik labi. Apdedzinājām pirkstus un sapratām, ka Rīga un Latvija kopumā nav tik liela kvantitāte. Tā ir neliela niša. Pagaidām šis ir vienīgais veikals Rīgā, tuvākajos plānos neietilpst veidot citus, bet iespēju nenoliedzam.

Veiksmīgam biznesam nepieciešams labs serviss. Šeit vienmēr sagaidīs un pavadīs ar smaidu. Laba attieksme no agra rīta līdz vēlai naktij. Dienā izcepto mafinu skaits ir mainīgs. Nedēļu pirms Ziemassvētkiem tie ir apmēram 1000 dienā, parastā – apmēram 400. Šeit strādā divi darbinieki, saspringtākās dienās četri.

Bezglutēna mafini

Pašlaik mafinus iespējams dabūt dažādās vietās un kvalitātē. Esam pirmie, kuri sāka cept bezglutēna mafinus. Neesmu pārliecināts, vai arī šobrīd ir tāpat, bet iespējams. Bezglutēna produkti ir samērā jauni Latvijai. Ir organizācijas, kas ar to saistītas, un ārsti aicina pievērst uzmanību šai problēmai. Bezglutēna mafins ir alternatīva, gan ievērojot diētu, gan tiem, kuriem to pieprasa veselība.

Mērķis nav ar to izspiest citas beķerejas no aprites. Vēlamies, lai alternatīva paplašinās. Mēs ticam dažādībai. Cilvēkiem jādod iespēja izvēlēties dažādu garšu mafinus. Nedrīkst aizmirst par tiem, kuriem alerģija pret glutēnu, bet gribas panašķoties. Cilvēki zina, ka šeit var iegādāties, un to arī dara. Latvijā ziņas izplatās ātri. Drīz vien pie mums varēs iegādāties arī bezglutēna mafinus no griķu miltiem. Sastāvdaļas tiek sajauktas vēlamā rezultāta iegūšanai. Mafini ir ar kukurūzas miltiem bez glutēna un bez kviešiem. Tos var droši lietot, ieturot bezglutēna diētu. Tas ir lieliski piemērots produkts.

Kas ir mafins?

• Tā ir neliela izmēra, ātri pagatavojama salda kūciņa. Var būt pikanta.

• Garšas dažādībai pievieno mellenes, avenes, banānu, šokolādi, kukurūzu, riekstus vai sieru.

• Receptes atrodamas jau 19. gadsimta amerikāņu pavārgrāmatās. Vārds mafins radies atvasinājumā no franču valodas – moufflet vai vācu valodas – muffe.

• Angļu mafins un amerikāņu mafins ir populārākie veidi. To vēsture atšķiras, tāpat kā receptes. Mafinus dēvē par ātro maizi, jo tie nesatur raugu. Nav nepieciešamība pēc mīklas raudzēšanas, kas aizņem ilgāku laiku.

Interesanti

• 19. gadsimtā mafinu vīrs Anglijā tējas laikā staigāja pa ielām, lai pārdotu mafinus. Uzlicis paplāti ar angļu mafiniem uz galvas, nozvanīja trīs zvanus, lai piesaistītu pircējus viņa izstrādājumam.

• Trīs štati Amerikas Savienotajās Valstīs ir adoptējuši oficiālos mafinus. Minesotas štats melleņu mafinu adoptējis kā oficiālu štata mafinu. Masačūsetsa 1986. gadā adoptēja kukurūzas mafinu. 1987. gadā Ņujorka izvēlējas ābolu mafinu