Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Tāds kazisks gardums

© Leonīds Gusevs

Kas tas ir: no rīta – uzkoda, pusdienās – gardums, vakariņās – našķis? Maiga, ļoti garda, mutē burtiski kūstoša balta lodīte, kas tā vien prasās pēc vēl... Nu jā, tas ir izcili gardais kazas piena siers.

Variants ātrām, taču sātīgām brokastīm vienkāršāks par vienkāršu: nav nekā gardāka par svaigi ceptas saldskābmaizes riku, uz kuras uzsmērēts mīkstais kazas siers, virsū tomāta šķēle vai saldās paprikas šķēlīte, un pāri visam svaiga bazilika lapiņa vai kaltēts baziliks. Tīras garšas cienītāji noteikti izvēlēsies kazas sieru bez jebkādām piedevām, bet tie, kam ēdienā patīk sajust neuzbāzīgu pikantumu, priekšroku dod kazas sieram ar ķiplociņu, un sāta sajūta ilgam laikam garantēta.

Kas kazas pienā vērtīgs

• Kazas piens satur vairāk tauku un olbaltumu nekā govs piens, taču tauku lodītes kazas sierā ir sīkākas, tāpēc organisms tās uzņem un pārstrādā vieglāk.

• Kazas pienā ir mazāk holesterīna, taču vairāk kalcija, fosfora, kālija, A un D vitamīna.

• Kazas piena siers ir baltāks, jo tajā ir mazāk karotīna.

• Kazas piens ir augstvērtīgs ārstniecisks uzturlīdzeklis.

• Ārstnieciskos nolūkos kazas pienu lieto, ja sirgst ar bronhiālo astmu, tuberkulozi, kuņģa čūlu, aknu un žultspūšļa slimībām, ekzēmu, migrēnu, aizcietējumiem un citām kaitēm.

• Ja bez liekām problēmām gribas nodzīvot līdz 100 gadiem, katram jāaprūpē divas kazas un piecas bišu saimes!

Receptes iesaka restorāna Bibliotēka nr.1 šefpavārs Māris Jansons

RECEPTES

Kazas siera uzkoda

Sastāvdaļas:  kazas siers, ķirbju sēklu eļļa, rapšu – ķiploku eļļa, cidoniju ievārījums, lapu salāti, apgrauzdētas ķirbju sēklas, ļoti plāni grieztas bietes

Pagatavošana: kazas sieru nedaudz saputo, pievieno ķirbju eļļu. Līdz biezeņa konsistencei saputo arī cidoniju ievārījumu. Ķirbju sēklas viegli apgrauzdē kopā ar cukuru un svaigi maltiem melnajiem pipariem. Bieti sagriež ļoti, ļoti plānās, gandrīz caurspīdīgās šķēlītēs, izspiež vēlamās formiņas un liek aukstā ūdenī, lai biete kļūst kraukšķīga. Visus komponentus kārto uz šķīvja. Salātiņus, kuriem klāt ir arī rukola, viegli apslaka ar rapšu – ķiploku eļļu.

Kazas siera kūka

Sastāvdaļas:  180 g kazas siera, 3 ēdamkarotes cukura, 3 olas, 2 olu baltumi, 300 g saldā krējuma, rozīnes, grauzdētas ķirbju sēklas, vaniļas saldējums

Pagatavošana: kazas sieru, cukuru un olas labi saputo. Atsevišķi saputo olu baltumus, kad tie stingri, viegli iecilā siera un olu masā, rūpīgi izmaisa. Formas traukā, kam pamatne izklāta ar cepamo papīru, bet malas ieziestas ar sviestu, plānā kārtiņā ieklāj smilšu mīklu (var iztikt arī bez tās!), virsū lej saputoto masu. Uzber sauju rozīņu un grauzdētu ķirbju sēklu. Sakarsētā cepeškrāsnī 120 grādos cep aptuveni 40 minūtes. Atdzesē. Kūku pirms pasniegšanas, ja vēlas, var uzsildīt.

Pasniedz ar vaniļas saldējumu, pīlādžu vai mandarīnu sorbetu. Kazas siera kūka lieliski garšo kopā ar cidoniju vai kādu citu saldskābu ievārījumu.