Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Āzijas kāposts pak čoi

© Māja

Interesantie Āzijas kāposti pak čoi salīdzinoši nesen parādījušies pie mums tirdzniecības vietās. Jāatzīst, ka dažādu līdzīgu produktu pulkā pēc garšas īpašībām tos var ierindot pirmajās pozīcijās.

Pak čoi mēdz jaukt, ka tie ir salāti, nevis kāposti, jo vizuāli līdzinās lapu salātiem. Ar ko izceļas pak čoi? Satur dažādus vitamīnus – C, K, A, šķiedrvielas, dzelzi, kāliju, kalciju, fosforu, magniju, lielā daudzumā – aminoskābi lizīnu, kā arī karotīnu un folijskābi. Izmantot uzturā var visas kāposta daļas. Tam ir stingrs kāts, lai gan būs tādi ēst gatavotāji, kam ne īpaši būs vēlēšanās to izmantot. Savukārt lapas ir maigas, tās lieliski saglabājas termiskās apstrādes procesā, ko nevar teikt par salātu lapām. Šos kāpostus ieteicams vārīt, var sautēt, jo vitamīni šajā procesā nepazūd. Tiem raksturīga maiga, saldena garša, ar pavisam nelielu rūgtuma devu. Kad tos apcep, pēc konsistences kļūst kraukšķīgi. Kāpostos ir maz kaloriju – ne vairāk par 18 kilokalorijām 100 g produkta. Ko gatavot no pak čoi? Protams, salātus kopā ar citiem dārzeņiem, ar rīsiem, zivīm; kamēr nav sākusies sparģeļu sezona, var aizvietot tos. Izmanto gatavošanai vok pannā, cept kopā ar gaļu, tofu. Var izvārīt vistas buljonu, pievienot tam pak čoi lapas, kinzu un lociņus. Organisms būs priecīgs par šādu labu atslodzi!

Padomi

• Nav lietderīgi meklēt šos kāpostus lielā izmērā. Lapas nav lielākas par 15 cm, tie uzliekami uz plaukstas – tieši tas, kas ir vajadzīgs.

• Pak čoi var uzglabāt ledusskapī, bet var arī nomazgāt katru lapiņu un ielikt mitrā dvielī – tas palīdzēs pagarināt uzglabāšanas laiku.

• Lai iegūtu no pak čoi maksimālu efektu, tad aizdaram pie tiem ieteicams pievienot nevis olīveļļu, bet sojas mērci. Par ideālu var uzskatīt pak čoi, sojas mērces, kinzas un zaļo lociņu savienojumu.

RECEPTES

Pak čoi ar sēnēm un sezamu

Sastāvdaļas: ēdamkarote augstvērtīgas rapšu eļļas, 3 ķiploka daiviņas, kilograms pak čoi salātu, 250 g šitake sēņu, ēdamkarote sezama eļļas, sāls, 2 ēdamkarotes austeru mērces, ēdamkarote ceptu sezama sēklu.

Pagatavošana: pannā uzkarsē rapšu eļļu uz vidējas uguns. Pievieno sasmalcinātu ķiploku un cep apmēram 30 sekunžu, kamēr parādās smarža. Pievieno sasmalcinātu pak čoi un smalki sagrieztas sēnes. Gatavo maisot apmēram 2 minūtes. Ja nepieciešams, gatavo vēl 3–5 minūtes, kamēr visas sastāvdaļas ir mīkstas. Noņem no uguns, pievieno sezama eļļu, austeru mērci un sezama sēklas. Sajauc un pievieno sāli.

Salāti no pak čoi, burkāniem un āboliem

Sastāvdaļas: 500 g pak čoi, sāls, ābols, 2 burkāni, 3 ēdamkarotes citrona sulas, tējkarote rīvēta ingvera, ēdamkarote augu eļļas, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana: pārgriež katru pak čoi galviņu uz pusēm un smalki sagriež. Ieliek caurdurī, uzkaisa sāli, uzliek slogu un atstāj uz kādu laiku. Ābolu notīra un sagriež tievos salmiņos. Burkānus notīra un sarīvē uz rupjas rīves. Lielā bļodā sajauc ābolu, burkānu, citrona sulu, eļļu un ingveru. Pievieno pak čoi, uzkaisa sāli un piparus. Labi samaisa.

Salāti ar marinētiem pak čoi

Sastāvdaļas: galviņa pak čoi, citrons, burkāns, laims, 6 dateles, 3 ēdamkarotes sasmalcināta ingvera, 100 ml olīveļļas, 3 ēdamkarotes sojas mērces.

Pagatavošana: blenderī samaisa citrona un laima sulu, dateles, ingveru, olīveļļu un sojas mērci. Sagriež pak čoi tievās loksnēs. Burkānu sarīvē. Pārlej marinādi pak čoi, burkāniem un kārtīgi samaisa.