Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Piena dzēriens airans

© nra rahīvs

Airans ir raudzēts skābpiena produkts, ko iegūst rūgšanas procesā no aitas, govs vai kazas piena. Par tā radiniekiem uzskata kefīru, jogurtu un citus līdzīgus produktus.

Airana garša ir izteikti skābena. Tas ir ierindojams veselīgas pārtikas sarakstā, lai gan varētu šķist nedaudz par sāļu. Nopērkams un atzinību pašlaik iemantojis arī Latvijā, bet īpaši populārs kaukāziešu, turku un balkānu tautām. Airans uzlabo vielmaiņu, to var lietot diētas laikā. Ne tikai vasarā, bet arī citos gadalaikos šis atsvaidzinošais dzēriens remdē izsalkumu, un to var izmantot arī kā sastāvdaļu dažādu ēdienu gatavošanā – gan pie salātiem, gan gatavojot mīklu. Airans lieliski sader ar dažādiem zaļumiem – kinzu, baziliku un piparmētru. Laba kombinācija ir ar augļiem, piemēram, ābolu, kas dzērienam piešķirs svaigumu un padarīs skābpiena produktam raksturīgo garšu nedaudz maigāku. Ja ir vēlēšanās baudīt airanu kopā ar augļiem, tad tos var sagriezt un atstāt dzērienā uz pāris stundām, bet pēc tam sablenderēt un pasniegt jebkurā ēdienreizē. Ko līdzīgu airanam var pagatavot arī mājas apstākļos, ja dabisko jogurtu sakuļ blenderī ar ūdeni un pievieno sāli, bet receptes tā pagatavošanai mājās ir dažādas. Piemēram, skābpienu sajauc ar aukstu ūdeni un sakuļ (litram piena pievieno 1 līdz 2 glāzes ūdens). Pirms pasniegšanas patur ledusskapī vai pievieno ledu. Šādu dzēriena pagatavošanas veidu dēvē par airanu mongoļu gaumē.

***

RECEPTES

Pīrāgs jebkurai gaumei

Sastāvdaļas: 400 ml airana, ola, sāls, 20 g olīveļļas, pustējkarote sodas, 750 g miltu, pildījumam – 300 g maltas gaļas, sīpols, ķiploka daiviņa, pipari, pētersīļi, kinza vai 200 g brinzas un 500 g kartupeļu, augu eļļa.

Pagatavošana: no miltiem, airana, olas, sāls, sodas un olīveļļas pagatavo mīklu, noliek siltā vietā. No maltās gaļas, sasmalcināta sīpola, ķiploka, sāls, pipariem un zaļumiem pagatavo pildījumu. Kartupeļus novāra, sasmalcina un (vislabāk karstiem) pievieno brinzu. Mīklu sagriež sloksnītēs un izveido bumbiņas. No pildījuma arī izveido bumbiņas, divreiz lielākas nekā no mīklas. Izmīca mīklas bumbiņu plakanu un vidū liek pildījumu, nofiksē. Tad veido plānus plācenīšus – 0,5 cm biezus, 16 līdz 18 cm diametrā. Uzkarsē pannā eļļu un apcep plācenīšus kā pankūkas no abām pusēm. Kārto kaudzītē citu uz citas.

Airans ar gurķiem

Sastāvdaļas: ķiploka daiviņa, 800 g 7% kefīra, 2 gurķi bez mizas, ēdamkarote olīveļļas, ēdamkarote fenheļa, sāls, tējkarote pupumētras, tējkarote piparmētras.

Pagatavošana: ielej kefīru dziļā traukā, pievieno sarīvētus gurķus un sāli.

Rūpīgi samaisa, pievieno pa pilītei olīveļļu un uzmanīgi sajauc, lai eļļa nenosēžas virspusē. Pārkaisa ar sasmalcinātu fenheli, pupumētru un piparmētru.

Salāti ar airanu

Sastāvdaļas: 14 g lociņu, 20 g zaļumu (dilles, kinza, baziliks), 70 g skābpiena, 0,02 g sarkano piparu.

Pagatavošana: lociņus un zaļumus sasmalcina, sajauc ar skābpienu, pievieno sāli, sarkanos piparus un liek salātu traukā.