Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Krāsainie macaroni

© Scanpix/AFP

Cepumiem macarons nav nekādas saistības ar makaroniem, taču ar Franciju gan, jo tie tāpat kā kruasāni ir franču konditorejas lepnums. Un ne tikai tur, bet daudzviet pasaulē un arī Latvijā pamazām sāk iepazīt krāsainos macaronus.

Šie saldumi atgādina bezē – divus gaisīgus cepumus, kas tiek salipināti kopā ar ievārījumu vai krēmu. Cepumu mīklas sastāvā ir olas baltums, maltas mandeles vai mandeļu milti, krāsvielas, kas cepumiem piešķir krāsu, bet ar atšķirīgo pildījumu var panākt daudzveidīgu garšu. Tāpēc recepšu ir daudz. Pildījumam var izmantot džemu, šokolādi vai krēmu pēc brīvas izvēles. Var darīt tāpat kā francūži – pagatavot krēmu no šokolādes, krējuma un sviesta, vai arī augļu krēmu – kaut ko starp pudiņu un vārītu krēmu. Šos cepumus uzskata par sarežģītiem, jo pirmie mēģinājumi tos pagatavot ne visiem izdodas. Tomēr par to nav jāuztraucas, jo saldummīļi tos noteikti mēģinās izcept vēlreiz, lai sasniegtu vēlamo rezultātu.

RECEPTES

Macaroni

Sastāvdaļas: 3–4 olu baltumi, krāsvielas pēc izvēles, 275 g pūdercukura, 125 g mandeļu miltu, 50 ml vāroša ūdens.

Pagatavošana: olu baltumus ieteicams 2 līdz 3 dienas paturēt istabas temperatūrā. Ūdeni ar 150 g cukura liek uz uguns. Kamēr vārās sīrups, baltumu saputo mikserī, pakāpeniski pievienojot cukuru. Turpina putot, kamēr sīrupa temperatūra sasniedz 115 grādus. Pielej sīrupu olbaltumam, samaisa, kamēr iegūst viendabīgu masu. Mīklai pievieno mandeļu miltus un krāsvielas. Uz pannas liek divās kārtās cepamo papīru. Konditorejas maisiņā liek mīklu un izspiež mīklas aplīšus ar 2 cm diametru. Atstāj uz 30–60 minūtēm. Ja uz mīklas virsmas parādās pūslīši, tos pārdur. Cepumus var likt cepeškrāsnī, kad uz bezē virsmas izveidojas garoziņa un tā nelīp pie pirkstiem. 12 līdz 15 minūtes cep no 140 līdz

160 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Ļauj atdzist.