Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Cepam pankūkas

© F64

No ziemas pelēkuma noguruši, nevaram vien sagaidīt pirmo pavasara mēnesi un cepam pankūkas – apaļas un saulainas kā marta saulīte: tādas viegli pufīgas, gaisīgas, ne pārāk saldas – izmantojamas gan ar saldām, gan sāļām piedevām.

Universālu recepti pankūku mīklai šoreiz aizņemamies no kaimiņiem krieviem – viņi, savu tradicionālo Masļenicu svinot, veselu nedēļu līksmojas uz nebēdu un pankūkas cep, ka prieks.

Kas ir masļeņica un ko tajā dara?

Masļeņica ir senās krievu pagānu kultūras mantojums, kas gadu gaitā savijies ar pareizticības rituāliem. Tas ir jautrs ziemas pavadīšanas rituāls, kad cilvēki veselu nedēļu atzīmē tās beigas.

Senatnē šie svētki tika svinēti pavasara saulgriežos, taču kopš pareizticības Krievijā Masļeņica ir laiks pirms Lielā gavēņa, kad no pārtikas produktiem uzturā vēl drīkst lietot piena produktus, sviestu un zivis. Masļeņica katru gadu iekrīt citā laikā – šogad no 24. februāra līdz 2. martam jeb Piedošanas svētdienai.

Masļeņicas laikā galdi lūst no cienastu un gardumu pārpilnības. Šajā laikā ēdiens ir svinību galvenais iemesls, jo jāēd ir kārtīgi, līdz sātam: līdz Lielajam gavēnim neko sev neliedzot. Masļeņicas laikā ēst gatavo daudz un sātīgi. Pēdējā nedēļā pirms gavēņa vairs neēd gaļu, bet gatavo ēdienus no piena produktiem un zivīm. No šejienes arī svētku nosaukums – Masļeņica (krējuma pods) jeb Siera septiņdiene (nedēļa).

Pankūkas ir Masļeņicas galvenais gardums: plānas un čaganas, griķu un kviešu, saldas un sālītas, ar pildījumu un bez tā, biezās pankūkas un virtuļi – jebkurai gaumei! Pie pankūkām pasniedz treknu lauku krējumu, kausētu sviestu, ikrus, lasi, sālījumus, medu un mājas ievārījumu. Katra saimniece cep pankūkas pēc savas receptes un cienā visus paziņas un radus, lai palielītos. Sievasmātes cenšas izpatikt saviem znotiem, znoti – sievasmātēm, vedeklas – svainēm, neprecētas meitenes – līgavaiņiem. Bez pankūkām uz galda jābūt arī visdažādākajiem pīrāgiem un pīrādziņiem ar pildījumu, biezpiena plācenīšiem un bulciņām. Bērnus katrā mājā cienā ar ledenēm, piparkūkām, cukurgailīšiem un barankām.

Pats populārākais dzēriens Masļeņicas laikā ir karsta tēja ar cukuru, medu vai ievārījumu. Tēju vāra patvāros un pasniedz pie pankūkām. Galdā liek arī kvasu, ķīseli un medus dzērienu.

Katrai nedēļas dienai paredzēti savi rituāli: pirmdien – Masļeņicas sagaidīšana. Otrdien – spēles, rotaļas, slidināšanās no kalniņiem, zirgu pajūgu greznošana ar zvaniņiem un krāsainām lentēm. Ar trešdienu sākas kārumu baudīšana: sievasmātes uz pankūkām aicina znotus ar sievām. Ceturtdien vizinās ar kamanām, rīko zirgu skriešanās sacensības. Notiek slavenā sniega cietokšņa ieņemšana un dūru cīņas. Piektdien vakarē sievasmātes: znoti, atbildot uz sievasmātes viesmīlību, aicina viņas uz savām mājām un klāj bagātīgu galdu. Sestdien cits pie cita iet ciemos, notiek apdāvināšanās. Svētdien, piedošanas dienā, visi, viens otru satiekot, lūdz piedošanu par nejaušiem vai jaušiem aizvainojumiem, apskaujas un trīs reizes saskūpstās, lai pavasari var sagaidīt ar tīru dvēseli un atvērtu sirdi. Svētku kulminācija – atvadas no Masļeņicas: salmu izbāžņa sadedzināšana un pelnu izkaisīšana – lai būtu laba raža!

Plānās pankūkas krievu gaumē

Sastāvdaļas: 300 g kviešu miltu, 2 olas, 800 ml saldā krējuma, 100 ml augu eļļas,150 ml ūdens, 1 tējkarote sāls, 1 tējkarote cukura,

Pagatavošana: sakuļ olas, pievieno ūdeni, sāli, cukuru un augu eļļu, lēnām un vienmērīgi maisot, pakāpeniski iesijā miltus. Masai pievieno saldo krējumu, mīklu labi izmaisa un 20 minūtes atstāj atpūsties istabas temperatūrā.Sakarsētā pannā vienmērīgi lej nelielu augu eļļas daudzumu, ielej mīklu, to vienmērīgi izlīdzina pa visu pannu un no abām pusēm cep zeltaini brūnas pankūkas. 

Plānās pankūkas pasniedz ar skābu krējumu, melnajiem vai sarkanajiem ikriem, mazsālītu zivi, ķiršu, zemeņu vai aveņu ievārījumu vai medu.

Pankūku pīrāgs

Sastāvdaļas: 6 plānās pankūkas, vārīti kartupeļi, vārīti burkāni, apcepti puravi un sīpoli, svaigi šampinjoni, vārītas olas, vistu akniņas, dzeltena, sarkana paprika, sāls, pipari, sviests cepšanai, skābs krējums,

Pagatavošana: sagatavo kartupeļu masu: novārītiem, vēl siltiem kartupeļiem noņem miziņu, tos samīca, pievieno pāris karotes sviesta un smalki kapātus, apceptus sīpolus. Pēc garšas pievieno sāli, kārtīgi izmaisa. Sagatavo vistu akniņu pildījumu: akniņas smalki sagriež, apcep, pievieno sāli un piparus. Sagatavo burkānu – paprikas pildījumu: sviestā apcep sīkos gabaliņos sagrieztu papriku, kad tā apcepusies, pievieno uz rupjās rīves sarīvētus vārītus burkānus. Kārtīgi samaisa, pievieno sāli, piparus vai citas garšvielas. Sagatavo puravu – olu pildījumu: puravus smalki sagriež, sviestā apcep. Nedaudz padzisušus pievieno cieti vārītām, smalki sagrieztām olām. Samaisa, pievieno sāli vai citas garšvielas. Sagatavo sēņu pildījumu: svaigus šampinjonus nomazgā, smalki sagriež un nelielā sviesta daudzumā apcep, pievieno garšvielas. Gatavo pankūku pīrāgu, kas sastāv no piecām kārtām: cepamtraukā, kura diametrs lielāks par pankūkām, liek pirmo pankūku, tai virsū – kartupeļu un sīpolu pildījuma kārtu. Seko otrā pankūka, tai virsū – akniņu pildījums. Atkal pankūka, virsū – papriku un burkānu kārta. Virs ceturtās pankūkas klāj puravu un olu pildījumu, to pārklāj ar piekto pankūku, virs kuras klāj apceptus šampinjonus un pavisam nedaudz kartupeļu – sīpolu masas. Sesto pankūku, kas noslēdz pīrāgu, pārsmērē ar skābu krējumu. Pīrāgu uz 10–15 minūtēm liek sakarsētā cepeškrāsnī 170 grādu temperatūrā. Pasniedz ar skābu krējumu.

Plānās pankūkas ar pildījumu

Sastāvdaļas: plānās pankūkas,

pildījumam: 300 g Holandes siera, 200 g kūpināta cūkgaļas šķiņķa,

varianti ar lasi: 400 g kūpinātas laša filejas, 2 paciņas Creme bonjour krēmsiera, 150 g svaiga gurķa, svaigas dilles, 

ar vistu: 2 vistas filejas,1 svaiga paprika, 1 sīpols, 100 g Dor blu siera, 1 ēd. k. krēmsiera Creme bonjour, svaigs baziliks,

Pagatavošana: izcep plānās pankūkas. Sagatavo pildījumu: puslīdz vienāda lieluma kubiņos sagriež sieru un šķiņķi. Uz pankūkas liek ēdamkaroti pildījuma, vispirms aizloka ciet abus galus, tad veido locījumu no augšas un katru pankūku ar pildījumu satin glītā rullītī. Pirms pasniegšanas galdā pildītās pankūkas ieliek sakarsētā cepeškrāsnī uz aptuveni 10 minūtēm 180–200 grādu temperatūrā, kamēr siers sāk kust. Pasniedz siltas kopā ar karstu dārzeņu, vistas vai liellopa gaļas buljonu.