Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Salāti ar grauzdiņiem

© F64

Salāti ar grauzdiņiem ir populāri, jo tos var pagatavot no dažādām sastāvdaļām. Tie ir pietiekami sātīgi, un tieši grauzdiņi piešķir šādiem ēdieniem rozīnīti. Tos var pievienot jebkuram ēdienam un var izmantot tikai dekorēšanai, nevis kā pamatēdienu vai uzkodu.

Salāti ar grauzdiņiem ir ātri un viegli pagatavojami. Grauzdiņus var nopirkt jau gatavus, taču tad ieteicams izvēlēties tādus, kas nav cepti pārlieku lielā eļļas daudzumā. Mājās vienmēr atradīsies mazliet apkaltis maizes gabaliņš, ko nevajag izmest, jo no tā var pagatavot grauzdiņus. Ja tie tiek gatavoti mājās, tad var arī izvēlēties, kādas garšvielas pievienot – sāli, ķiploku un citas, kā arī kontrolēt eļļas daudzumu. Šķiet, tieši ķiploks piešķir grauzdiņiem burvīgo garšu un līdz ar to arī salātus padara īpaši gardus. Biežāk tiek izmantoti sāļie grauzdiņi, nevis saldie. Grauzdiņi lieliski sader ar dažādiem dārzeņiem – gurķi, tomātu, papriku, zaļo lapu salātiem, sēnēm, jūras veltēm, olīvām, sieru un vistas gaļu. Pazīstamos Cēzara salātus, šķiet, neviens nespēj iedomāties bez kraukšķīgiem grauzdiņiem. 

Pieminot saldos grauzdiņus, jāpastāsta, ka arī tie nākuši no Francijas. Baltmaizi apsmērē ar olu, izmērcē pienā, pārkaisa ar cukuru un tad apcep. Lielisks salikums ar rīta kafiju.

Padomi

• Grauzdiņus salātiem ieteicams pievienot īsi pirms pasniegšanas. Vislabāk tos pārkaisīt gataviem salātiem, lai grauzdiņi pēc iespējas ilgāk saglabā kraukšķīgumu.

• Salāti nedrīkst būt pārāk slapji, taukaini un sulīgi, lai grauzdiņi neizjūk.

 RECEPTES

Salāti ar pupiņām, sēnēm un grauzdiņiem

Sastāvdaļas:kārbiņa konservētu sarkano pupiņu, kārbiņa konservētu šampinjonu, sīpols, 2 burkāni, 2 grauzdiņi, eļļa, majonēze, garšvielas.

Pagatavošana:sīpolu smalki sagriež, sarīvē burkānus. Uzkarsē pannu ar eļļu, apcep tajā burkānus un sīpolus, pievieno garšvielas. Pagaida, lai atdziest. Sagriež sēnes un sajauc ar burkāniem un sīpolu. Pievieno grauzdiņus un sajauc ar majonēzi.

Salāti ar cukīni

Sastāvdaļas:burkāns, pētersīļa sakne, cukīni, sīpols, 4 tomāti, 4 šķēles baltmaizes, 50 g salātu, 10 g eļļas, 2 ēdamkarotes 9% etiķa, 6 ēdamkarotes saulespuķu eļļas, tējkarote sinepju, sāls, melnie pipari.

Pagatavošana:sagriež maizi kubiņos un apcep eļļā. Burkānu un pētersīļa sakni notīra un sarīvē tievās loksnītēs. Cukīni arī notīra un sagriež. Sīpolu notīra un sagriež gredzenos. Tomātus sagriež sloksnītēs. Visus dārzeņus sajauc. Salātu lapas nomazgā un kārto uz šķīvja. Mērcei nepieciešams sajaukt eļļu, etiķi, sinepes, sāli un piparus. Uz šķīvja ar salātlapām kārto dārzeņus, pārlej ar mērci un uzber grauzdiņus.

Salāti ar grauzdiņiem, augļiem un jogurtu

Sastāvdaļas: 50 g saldā krējuma, 100 g turku jogurta, sāls, kivi, apelsīns, banāns, 2 mandarīni, kanēlis, 30 g baltmaizes.

Pagatavošana: baltmaizi sagriež un apcep uz pannas. Augļus notīra un sagriež kubiņos. Sajauc sagrieztos augļus ar baltmaizi. Sajauc saldo krējumu ar jogurtu. Pārlej salātus ar iegūto mērci. Pārkaisa ar kanēli.